Istorija: „Linux“ kūrėjas Linus Torvalds atsisakė prisijungti prie „Apple“  (25)

Įsivaizduokite, jei jums pasiūlytų darbą kompanijoje „Apple“. Ar priimtumėte tokį pasiūlymą, net jei prireiktų atsisakyti savo gyvenimo aistros, kad ją pakeistumėte ta, kurią siūlo pati „Apple“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima pakankamai tiksliai spėti, jog dauguma mūsų šią galimybę visgi išmėgintų. Tačiau, portalo „Wired“ duomenimis, operacinės sistemos „Linux“ kūrėjas Linusas Torvaldsas (Linus Torvalds) tokio pasiūlymo atsisakė.

„Wired“ duomenimis, galimybė įsidarbinti kompanijoje „Apple“ Linusui Torvaldsui buvo atsiradusi prieš daugiau kaip dešimtmetį, ir asmeninį pasiūlymą jis gavo ne iš ko kito, o tiesiogiai iš paties tuometinio kompanijos vadovo Styvo Džobso (Steve Jobs). Techniniu požiūriu jam būtų tekę dirbti su „MacOS“ skirta „Unix“ modifikacija. Vienintelis bet – pasiūlymas būtų galiojęs tik tuo atveju, jei Linusas būtų atsisakęs visų savo darbų su operacine sistema „Linux“.

„Unix, siekiant įgyti didžiausią naudotojų bazę – tai buvo kabliukas“, – kalbėjo Linusas portalui „Wired“. „Jis [Styvas Džobsas] norėjo, kad aš dirbčiau „Apple“, darydamas su „Linux“ nesisiejančius darbus… Aš pasakiau ne“.

Gali būti, jog pasiūlymas nebuvo pakankamai įtikinamas ar tiesiog pateiktas ne tam žmogui. 2000-ais metais, kai šis pokalbis įvyko, dar nebuvo pasirodęs „iPod“, nebuvo „iPhone“ ir „iPad“ – pagrindinių „Apple“ kozirių, kuriais kompanija „žongliruoja“ šiandieninėje rinkoje. Tada naujausias produktas buvo „Bondi Blue iMac“, o taip pat buvo ruošiamasi „Mac OS X“ išleidimui (2001 kovas); ši operacinė sistema rėmėsi „NeXT“ sukurtomis technologijomis. Torvaldsas nebuvo „Mac OS“ fanas, tad tuo metu apsisprendimas buvo lengvas – atmesti bet kokį darbą, reikalaujantį atsisakyti atvirojo kodo (open source) idealų.

Remiantis „Wired“ striapsniu, Torvaldso ir Džobso požiūris į technines detales buvo ganėtina panašus, tad ilgainiui jiems gal net būtų pavykę labai neblogai bendradarbiauti. Tačiau abu jie turėjo skirtingus požiūrius į kompiuterių industriją, tad, įvertinant jų atsidavimą savo idėjoms, bendras darbas veikiausiai nebūtų ilgai trukęs. Yra nemažai sakančių, jog Torvaldsas buvo tiesiog bukas, kad nepriėmė Džobso pasiūlymo; tačiau į tai galima pažvelgti ir kitu kampu: ar Džobsas būtų sutikęs dirbti organizacijoje „Linux Foundation“, jei jam būtų tekę atsisakyti visko, ką sukūrė kompanijoje „Apple“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)