Korporacijos "Google" duomenų centras: žvilgsnis iš vidaus  (0)

Paieškos gigantas „Google“ vienos iš prezentacijų, skirtų elektroninio pašto cirkuliacijai internete, metu publikavo keleto iš savo 900 tūkst. serverių nuotrauką. Ši fotografija kai ką gali papasakoti apie visame pasaulyje žinomos korporacijos duomenų centrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateiktoje nuotraukoje gali matyti spintas su ratais. Tokios spintos suteikia mobilumo ir konfigūravimo paprastumą, tiesa, ne visai aišku, kas būtų žemės drebėjimo atveju. Kiekviena spinta užpildyta 20 serverių, kurių formatas – 2U. Google pati projektuoja savo serverius, kurie turi savo baterijas kiekvienoje lentynoje, taip užtikrinamas nuolatinis maitinimas. Seni serveriai perkeliami iš smarkiai apkrautų tarnybų į tas, kurios reikalauja mažiau skaičiavimo galios. Ši strategija leidžia „Google“ sutaupyti nemažai finansų, įsigyjant atitinkamą įrangą.

Siauras koridorius tarp spintų su serveriais grįstas perforuotomis plytelėmis. Tipiškas dizainas, padedantis šaltam orui patekti per grindis į „šaltąjį koridorių“, pereina per spintas ir „pasiima“ komponentų skleidžiamą šilumą, galiausiai pereina per spintos galinę sienelę, iš ten jau patenka į recirkuliacinę įrangą.

Tačiau ar tai pagrindinė aušinimo sistema? Paskutiniais metais buvo daug kalbama, jog „Google“ duomenų centruose perforuotos grindys pirmiausia naudojamos aušinimo sistemos vamzdynams, kurie paduoda šaltą orą įrangai, esančiai „karštajame koridoriuje“, o iš čia karštis nukreipiamas į aušinimo bokštą. Be to, žinoma, jog kompanija yra užpatentavusi „Server Sandwitch“ dizainą, kuris numato motininių plokščių tvirtinimą prie abiejų skysčiu aušinimo sistemos sienelių. Tačiau visa tai nelabai susiję su pateikta nuotrauka.

Aišku, svarbiausias klausimas – kas gi iš tikrųjų pademonstruota fotografijoje: ar tai darbinė interneto korporacijų aplinka, galbūt tai skaičiavimų laboratorija, o gal tiesiog stendas? „Google“ visuomet žvelgdavo į savo skaičiavimo erdvių realizavimo detales kaip į nuosavybę, kartu teigdama, jog jos patirtis ir inovacijos jai suteikia konkurencinį pranašumą. Visai tikėtina, jog publikuota fotografija neatspindi esamos „Google“ skaičiavimų aplinkos. O galbūt atvirkščiai, prezentacija yra tik pradžia besikeičiančioje korporacijos politikoje, ir „Google“ išslaptins keletą savo šiuolaikinių technologijų, kaip tai savo laiku su „OpenCompute“ projektu padarė socialinis tinklas „Facebook“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: