Kaunietis nubaustas už neteisėtą filmų platinimą internetu  (21)

Kauno miesto apylinkės teismas skyrė baudą kauniečiui, kuris pelnėsi iš interneto svetainės, siūlydamas atsisiųsti nelegalias filmų kopijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teismo nutartyje rašoma, kad kaltinamasis A. S. prisipažino 2010 metais sukūręs interneto svetainę 3Dfilmai.lt ir joje teikė komercines paslaugas – klientams išsiuntus papildomai apmokestintą SMS žinutę suteikdavo galimybę jiems atsisiųsti neteisėtas kūrinių kopijas (tiksliau, „torrent“ failą, kurį naudojant galima atsisiųsti filmą). Tyrimo metu svetainėje buvo nuorodos į 729 filmus.

Idėja sukurti tokią svetainę jam kilo atradus panašia veikla užsiimantį tinklalapį. Tam, kad gautų trumpąjį numerį, kuriuo būtų siunčiamos papildomai apmokestinamos SMS žinutės, A. S. įregistravo savo individualią veiklą. Gautas pajamas jis deklaravo, pateikė reikiamus dokumentus „Sodrai“, mokesčių inspekcijai. Tačiau nevisiškai suvokė tokios veikos nusikalstamą pobūdį.

Teismas kaltinamajam skyrė 15 MGL dydžio (1950 Lt) baudą, taip pat konfiskavo kratos metu iš jo paimtą nešiojamąjį kompiuterį.

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) pažeidėjo atžvilgiu ruošia ieškinį, kad jis kompensuotų teisių turėtojų patirtą žalą. Kadangi nėra žinoma, kiek kartų filmai buvo parsiųsti, LANVA gali pareikšti ieškinį iki 1 tūkst. MGL, nes sudėtinga apskaičiuoti teisių turėtojų patirtą žalą. Nepaisant to, minėta interneto svetainė toliau veikia. Tiesa, siūlomų filmų sąrašas neatnaujintas nuo kovo pabaigos, o prisijungti prie jos šiuo metu neįmanoma.

Nauji ieškiniai

LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius teigia, kad policijos pareigūnai vykdo ir daugiau ikiteisminių tyrimų, o surinkus pakankamai įrodymų tinklalapių administratoriai bus teisiami.

„Šiuo metu internete jau yra pakankamai alternatyvų neteisėtam turiniui. Daugelis interneto paslaugų teikėjų turi VOD paslaugas, galima užsisakyti norimos laidos, filmų įrašus. LANVA narių verslą šiuo metu labiausiai žlugdo neteisėti parsisiuntimai „P2P“ tinkluose, tiesioginės peržiūros (angl. online) tinklalapiai, kurie kūrinius platina, pažeisdami autorių ir gretutines teises, siūlydami paslaugas be licencijų. Todėl didelį dėmesį šiems pažeidimams LANVA skirs ir toliau“, – sakė V. Simanavičius.

LANVA sutarė su Kriminalinės policijos Intelektinės nuosavybės apsaugos skyriaus pareigūnais, kad šie didesnį dėmesį skirtų ne tik tinklalapių administratoriams, bet ir neteisėtą turinį į svetaines keliantiems (angl. upload) ar jį platinantiems (angl. seed) asmenims.

„Šie asmenys neteisėtai padaro viešai prieinamais internete ir platina įvairius kūrinius. Todėl artimiausiu metu prie tinklalapių administratorių bylų turėtų atsirasti nemažai bylų tiems asmenims, kurie patalpina į internetą kūrinius ir tiems, kurie juos platina be teisių turėtojų leidimo. Taip pat norėčiau priminti visiems interneto vartotojams, kad civilinė atsakomybė yra taikoma asmeniui, sudariusiam sutartį su interneto paslaugų teikėju dėl interneto prieigos ir, užfiksavus pažeidimą, būtent iš jų bus išieškoma žala. Todėl siūlyčiau nepažeidinėti teisių, o naudotis legaliu turiniu, siūlomu tiek internete, kino teatruose, tiek platinamu laikmenose“, – sakė LANVA pirmininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: