Prie Fukušimos sugautos žuvies organizme radiacijos – 2,5 tūkst. karto daugiau nei leistina  (6)

Netoli Fukušimos branduolinės jėgainės sugautos žuvies organizme aptiktas radiacijos kiekis net 2,5 tūkst. karto viršija saugų radiacijos lygį, nustatyta jūrinės kilmės maisto produktams. „Maiku Murasaji“ ('Mike the Murasai') pramintą žuvį Tepco (Tokyo Electric Power) kompanijos darbuotojai sugavo įlankoje prie pagrindinio Fukušimos jėgainės reaktoriaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tepco atstovai patvirtino, kad žuvies kilograme aptikta 254 tūkst. bekerelių radioaktyvaus cezio, o tai yra 2 540 kartų daugiau nei leistina radiacijos norma jūrinės kilmės maisto produktuose (100 bekerelių kilograme). Mokslininkai vis labiau nerimauja, kad kitos netoliese plaukiojančios žuvys maitinasi šitaip radiacija užterštu grobiu ir pačios tampa radioaktyviomis. Tiesa, sugautos murasaji rūšies žuvies organizme neaptikta jokių fiziologinių anomalijų.

Tepco 20 km perimetre įrengia tinklus po vandeniu ir taip viliasi apriboti radioaktyvių žuvų migraciją į atokesnius vandenis. Praėjusių metų spalį skelbtoje ataskaitoje akivaizdu, kad daugelio rūšių žuvų organizmuose radiacijos lygis nuo 2011 metų kovo, kai cunamio banga suniokojo Fukušimos atominę jėgainę, nesumažėjo. Be to, radiacijos kiekis žuvų organizmuose dabar yra maždaug 10 kartų didesnis nei 2012 m. rugpjūtį palei Fukušimą sugautos skorpionžuvės organizme.

Praėjusių metų rugpjūčio 21 d. Tepco skelbė, kad 20 km skersmens apskritimo teritorijoje palei Fukušimą sugautos žuvies organizme cezio rasta 25,8 tūkst. bekerelių kilograme. Tyrėjai yra linkę manyti, kad Fukušimos pakrantės vandenis ir toliau teršia cezio nuosėdos ar radioaktyvaus vandens nuotėkiai iš pažeistų reaktorių. Manoma, kad vietos žuvų populiacijai ji radiacija kels grėsmę ne vieną dešimtmetį.

(20)
(0)
(1)

Komentarai (6)