Dž.Paršonis. Kompiuterių ir telefonų laukia dulkių siurblio likimas  (18)

Galbūt klystu, bet drįstu teigti, kad neprenumeruojate žurnalo „Dulkių siurblių pasaulis“, nemaigote pelės mygtuko dešimt kartų per minutę, laukdami, kada gamintojo svetainėje bus paskelbta apie naują modelį su vandens filtru, ir tikriausiai neskelbiate „YouTube“ pačių filmuotų klipų, kuriuose lyginate įvairių gamintojų siurblio žarnų elastingumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nes dulkių siurblys, kaip, beje, ir skalbyklė, indaplovė, šaldytuvas bei mikrobangų krosnelė yra „nuobodi technika“. Tai yra labai vertingi produktai, be kurių vargiai įsivaizduojame namų ūkį, tačiau nepanašu, kad šiais laikais dėl jų pamestume galvą. Pirkdami juos stengiamės būti racionalūs: pakanka žinoti keletą patikimų gamintojų – visa kita padarys pardavėjo rekomendacijos ir biudžeto rėmai.

Tačiau yra ir „emocinė technika“. Paprasčiausias būdas tokią atpažinti – pasidairyti spaudos kioske žurnalų, skirtų vien tik jai. Jei rinkos jausmai itin audringi, tai jų bangos pasiekia ir TV bei radijo laidas. Iš dalies prie emocinės technikos galima šlieti audiotechniką, bet labiau Vakaruose. Lietuvoje tik dvi sritys dalinasi technologijoms skiriamus jausmus: automobiliai ir kompiuterija. Nežinau, ką šiandien šalies vairuotojai ir ketinantys jais tapti jaučia transporto priemonėms, tačiau panašu, kad kompiuteriai, telefonai, planšetės ir kita šios rūšies technika jau nebekelia tokių aistrų kaip anksčiau.

Paralelių su šeimyniniu gyvenimu ieškoti yra įžūlu, bet kas man uždraus? Pirmieji populiarūs asmeniniai kompiuteriai, mobilieji telefonai, planšetės iš tiesų daugelio širdyse pažadino tai, ką kalbos specialistai draudžia naudoti kalbant apie daiktus. Meilę, netgi aistrą. Kaip jauni įsimylėjėliai mes alpome nuo kiekvieno žvilgsnio į mūsų susižavėjimo objektą, kiekvienos naujienos apie jį, galimybės „susitikti“ akis į akį, prisiliesti, paglostyti. Mes norėjome apie jį žinoti viską, sekėme kiekvieną žingsnį, triumfavome kartu dėl kiekvienos sėkmės ir skaudžiai rijome kartėlį dėl kiekvieno suklupimo.

Pamenate tą laiką? Laiką, kai prenumeravote keturis žurnalus apie kompiuterinę techniką, skaitėte keliasdešimt specializuotų svetainių (vėliau – ir tinklaraščių), lažinotės, kelių megahercų bus naujai išleidžiamas „Pentium“ procesorius, ir žinojote kuo vardu yra Billo Gateso uošvė (Elaine, jei pamiršote).

Tačiau vėliau visa tai nelabai staiga pasikeitė. Kaip šeimoje, taip ir mūsų santykiuose su kompiuterija tą momentą, kai „Aš + technika = KM“ virto tiesiog praktiška sąjunga užčiuopti sudėtinga. Kompiuterių pasaulyje azartą veikiausiai užgesino ta diena, kai procesorių gamintojai paskelbė, jog megahercai nebežymi tikrosios aparato spartos. Iš tikrųjų tai procesoriaus dažnio skaičiai niekada nebuvo pats svarbiausias dalykas, bet jis buvo lenktynių variklis. Jei vaikui norime atimti norą žavėtis automobiliais, uždrauskime žiūrėti pro langą „kiek rodo spidometras“.

Aistra telefonams dar neatrodo visiškai išblėsusi, bet jau turi daug šeimyninių barnių požymių. Čia irgi manau radęs priežastį – 2,23 cm skersmens balto metalo monetą. Spėju, kad mūsų operatoriams pradėjus siūlyti išmaniuosius telefonus „vos už litą“ (su sutartimi, žinoma), meilė ilgai tverti nebegalėjo. Kokia gali būti meilė už litą? O jei seksas kainuoja litą, tai kam mokėti tūkstantį už meilę?..

Vienų jausmai technikai tvers ilgiau, kitų trumpiau, bet aistringasis amžius kompiuterijoje veikiausiai jau praėjo. Atėjo praktiškumo ir nuobodulio laikai. Kompiuterių ir telefonų gamintojams (ir pardavėjams) metas prie to priprasti. Verslas dėl to nė kiek nenukentės, reputacija ir prestižas bus toks, koks yra pelnytas, tačiau ant žurnalų viršelių techniką ir ją sukūrusius žmones matysime vis rečiau.

Jei smalsu patikrinti savo santykius su technika, tai štai jums blėstančios meilės požymiai:

  • 1) Jūs nežinote, koks procesorius yra jūsų kompiuteryje ar telefone;
  • 2) Spalva yra antras lemiantis veiksnys (po kainos) renkantis produktą;
  • 3) Jūs nebandėte nuimti aparato dangtį ir pažiūrėti, kas yra viduje;
  • 4) Manote, kad technikos priežiūra yra garantinio remonto dalykas;
  • 5) Jums atrodo, kad geriausias kompiuteris ar telefonas yra tas, kuris ilgiausiai tarnauja;
  • 6) Nuolatiniai priminimai atnaujinti programinę įrangą yra trikdis, o ne privalumas;
  • 7) Jus retkarčiais nustebina netikėtai aptikta iki šiol nematyta jūsų telefono funkcija;
  • 8) Pokalbiai apie kompiuterius ir telefonus, ypač ginčai dėl jų, kelia žiovulį ir susierzinimą.

Keliems punktams pritariate? Jei šiandien dar liko ginčytinų, tai ryt jų bus mažiau. Poryt – dar mažiau. Nors… girdėjau gandą, kad „Apple“ ir „Samsung“ kuria rankinio laikrodžio dydžio telefonus. Suvirpo kas krūtinėje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Džiugas Paršonis
(10)
(0)
(1)

Komentarai (18)