Išmaniųjų įrenginių revoliucija: asmeniniai kompiuteriai – pakeliui į muziejų  (10)

2012 metų trečiasis ketvirtis informacinių technologijų srityje buvo išties istorinis – pirmą kartą per 11 metų asmeninių kompiuterių pardavimai pasaulyje krito 8,4 proc., o Šiaurės Amerikoje – 12,4 proc. Ką rodo šios tendencijos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimiausios informacinių technologijų prognozės yra labai aiškios. Prognozuojama, kad iki 2020 m. išmaniųjų įrenginių skaičius pasaulyje išaugs net iki 10 milijardų. Toks išmaniųjų įrenginių kiekis – milžiniškos galimybės žaidimų bei programinės įrangos kūrėjams, nes tokios didelės vartotojų rinkos programinės įrangos kūrėjai dar niekada neturėjo.

Išmaniųjų įrenginių pirkėjai – tuo pačiu ir programinės įrangos pirkėjai. Krentant asmeninių kompiuterių pardavimams, mažėja ir pinigų, skiriamų programinei įrangai asmeniniams kompiuteriams įsigyti. Atsižvelgiant į tai, kad programinės įrangos asmeniniams kompiuteriams vis dar sukuriama daug, o pinigų jai įsigyti skiriama ženkliai mažiau – didėja konkurencija tarp programinės įrangos gamintojų.

Žvilgsnis į praeitį

Šiuo metu pasaulyje naudojama apie milijardą išmaniųjų telefonų. Kompanija „Google“ išmaniuosiuose telefonuose su „Android“ operacine sistema kasdien aktyvuoja apie 1,5 milijono el. pašto adresų. Šiuo metu tiksli statistika dar nėra pateikta, tačiau prognozuojama, kad 2013 metais bus parduota apie 150 milijonų „iPhone“ telefonų ir apie 100 milijonų planšetinių kompiuterių. O įdomiausias ir daugiausiai dėmesio vertas faktas, kad dar 2010 metais planšetinių kompiuterių pardavimų rezultatai dėl itin mažų kiekių net nebuvo skelbiami. Tai reiškia, kad planšetinių kompiuterių pardavimai milijoninę ribą pasiekė vos per dvejus metus.

Kyla klausimas, kodėl tai vyksta? Atsakymas labai paprastas – šiuolaikiniai planšetiniai kompiuteriai atlieka visas funkcijas, dėl kurių iki šiol buvo naudojami asmeniniai kompiuteriai.

Žinoma, keičiasi ir asmeninių kompiuterių paskirtis. Jie tampa profesionalių vartotojų, kuriems reikia valdyti sudėtingas duomenų bazes, finansines apskaitos programas, įrankiu. Kompiuterius taip pat naudoja ir valstybinės įstaigos. Tačiau praktika rodo, kad netgi šiose srityse pradeda įsigalėti planšetiniai kompiuteriai, nes jie atlieka tas pačias funkcijas, tačiau yra daug lengvesni ir patogesni.

Planšečių ir išmaniųjų telefonų banga

Progreso ir pasikeitimų greitis šiandien yra milžiniškas. Kad išmaniųjų telefonų vartotojų skaičius perkoptų milijardo ribą, užtruko 16 metų, o pasiekti antrą milijardą prireiks vos kelerių. Panaši situacija ir su planšetiniais kompiuteriais. Žmonėms, kurie vis dar naudojasi tik stacionariu kompiuteriu, pamatyti planšetinių kompiuterių progresą labai sudėtinga. Tačiau rinkos tendencijas stebintys programinės įrangos kūrėjai, įvertindami progreso ritmą, supranta, kad yra priversti žengti koja kojon su visa rinka, jog jau šiandien būtų ten, kur vartotojai nukeliaus per artimiausius kelerius metus.

Akivaizdu, kad šie pokyčiai vyksta daug greičiau nei asmeninių kompiuterių ar interneto revoliucija, netgi greičiau nei socialinių tinklų plėtra. Tai reiškia, kad per artimiausius dvejus-trejus metus įvyks negrįžtami pokyčiai ir mes žengsime į „postasmeninių kompiuterių“ erą. Ir jeigu programinės įrangos kūrėjai šiuo metu vis dar galvoja pradėti kurti naujas programas asmeniniams kompiuteriams, tai yra pats tiesiausias kelias pavėluoti į mobiliųjų programų traukinį.

Dar vienas pokyčių technologijų rinkoje įrodymas – tokių garsių kompanijų kaip „Zynga“ arba „Facebook“ akcijų kainos, kurios pastaruoju metu sumažėjo 70 ir 15 proc. Nors atrodo, kad abiejų kompanijų turimų produktų vartotojų skaičius nuolatos auga milžiniškais tempais – visas pasaulis žaidžia „Zynga“ kuriamus žaidimus ir naudojasi socialiniu tinklu „Facebook“, – tačiau abi šios kompanijos labai stipriai priklauso nuo asmeninių kompiuterių naudotojų. O įrodyti, kad gali būti tokios pat stiprios tarp išmaniųjų įrenginių vartotojų, dar nespėjo. Todėl nenuostabu, kad investuotojai atidžiai stebi situaciją ir drąsiai investuoja tik į tas kompanijas, kurios užtikrintai žino technologijų ateitį.

Programų kūrėjams – pats darbymetis

Apie pokyčius išmaniųjų įrenginių rinkoje įspėja ir nuolat augantys programų išmaniesiems įrenginiams pardavimų skaičiai.

Dar visai neseniai, vos 2009 metais, „Apple“ džiaugėsi dėl programos, kurios pardavimai viršijo kelis milijonus. Šiandien tos pačios kompanijos internetinėje parduotuvėje skelbiami pardavimų reitingai, kuriuose puikuojasi milijardiniai programų pardavimai.

Panaši situacija ir Lietuvoje. 2012 metams nepasibaigus, žaidimų kūrėja ir leidėja „Nordcurrent“ įvairioms mobiliosioms platformoms pritaikytų žaidimų parsisiuntimus skaičiavo dešimtimis milijonų. Be to, šiandien atsiranda vis daugiau mobiliųjų programų ir programų išmaniesiems įrenginiams kūrėjų.

Ekspertų teigimu, rinkoje vykstantys pokyčiai smarkiai pakeis pirmaujančių kompanijų reitingus ir pozicijas. O pirmas bus tas, kuris greičiausiai sugebės patenkinti besikeičiančius vartotojų poreikius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (10)