Kiek JAV kainuotų 90 dienų karas su Sirija?  (10)

JAV Senato Užsienio reikalų komitetui trečiadienį pritarus 90 dienų karinei operacijai prieš Siriją (be teisės siųsti sausumos pajėgas), nelaukiant Atstovų rūmų balsavimo jau pradedama skaičiuoti, kiek visa tai gali kainuoti. Galutinis Senato balsavimas, kaip tikimasi, įvyks kitą savaitę. Anot CNN, iki šiol 21 senatorius yra pasakęs, kad remia arba greičiausiai parems rezoliuciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atstovų rūmai debatus šiuo klausimu pradės kitą savaitę. Panašu, kad Baracko Obamos pažadas, jog smūgis Sirijai bus žaibiškas ir kad bus atakuojami tik keli svarbūs Basharo al Assado režimo objektai, taip ir liks pažadu. Operacija bus gerokai didesnė.

Svarstomas 90 dienų karo su Sirija planas nėra galutinis. Kongresmenai nori pasilikti balso teisę, jei reikės spręsti, kaip turėtų pasisukti ši karinė operacija. Kol kas sutarta, kad smūgis Sirijai turi sumažinti Basharo al Assado vyriausybės galimybes dar kartą panaudoti cheminį ginklą.

Kiek kainuoja 90 dienų karas

Laikraštis „Kommersant“ cituoja JAV gynybos sekretorių Chucką Hagelį. Jo teigimu, karinė operacija turėtų kainuoti dešimtis milijonų JAV dolerių. Tačiau JAV pinigus mėgstantys paskaičiuoti Rusijos ekspertai laikosi kitokios nuomonės: 90 dienų karas su Sirija kainuos ne dešimtis, šimtus milijonų dolerių.

Net ir labai „taupiai“ kariaujant, JAV kariniam smūgiui turėtų išleisti apie 200 mln. JAV dolerių. Ch.Hagelis sakė, kad yra parengti keli skirtingi galimo puolimo planai. Tačiau tinkamiausią parinks prezidentas B.Obama. Nuo to ir priklausys išlaidos.

Rusijos ekspertų teigimu, viena sparnuotoji „Tomahawk“ raketa Pentagonui kainuoja apie 1,5 mln. dolerių. Tačiau mažai tikėtina, kad karui pakaktų vien tik dešimties tokių raketų. Ko gero, JAV Sirijai iškart suduos stiprų smūgį iš oro ir visiškai sunaikins pasenusią priešlėktuvinės gynybos ginkluotę (tiektą Rusijos). V.Putinas teigia, kad naujausios Rusijos priešraketinės gynybos sistemos S-300 Sirijos dar nepasiekė – tik atskiros šių sistemų dalys.

Po smūgių iš oro, JAV ir sąjungininkų karinės jūrų pajėgos turėtų surengti atakas prieš sunkiąją Sirijos ginkluotę, sunaikinti tankus ir taip palengvinti sukilėlių kovą iki pergalės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(1)
(-1)

Komentarai (10)