„Nokia“ pripažino: S. Elopo darbo sutartyje buvo raginimas sužlugdyti bendrovę  (17)

Suomijos bendrovės „Nokia“ direktorių taryba pateko į neįsivaizduojamo masto tragikomišką situaciją. Didžiausias Suomijos laikraštis išsiaiškino, jog praėjusią savaitę išplatintas pareiškimas apie generaliniam direktoriui skirtą premiją buvo klaidingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos ir tarptautinės spaudos prie sienos spaudžiamas direktorių tarybos vadovas Risto Siilasmaa praėjusią savaitę tikino, kad S. Elopo darbo sutartis, pasirašyta 2010 metais, buvo „iš esmės tokia pati“, kaip ir ankstesnių vadovų, pagal sutartį buvo numatyta ir premijos skyrimo procedūra, rašo „Forbes“ leidinio žurnalistas Tero Kuittinenas.

Tačiau didžiausias Suomijos dienraštis „Helsingin Sanomat“ nusprendė pasikapstyti giliau – jie pradėjo kapstytis vertybinių popierių komisijai pateiktuose dokumentuose. Ir antradienį buvo gauta įrodymų, kad „Nokia“ direktorių taryba pasirašydama sutartį su S. Elopu sutiko joje padaryti labai svarbių pakeitimų, lyginant su standartine sutartimi.

Šie pakeitimai reiškė, jog S. Elopui būtų skirta nuo akcijų kainos priklausoma premija nedelsiant po to, kai įvyktų „kontrolės perėmimo“ situacija – pavyzdžiui, „Nokia“ mobiliųjų telefonų padalinio pardavimas. Įdomu tai, kad prieš S. Elopą bendrovei vadovavusio Olli-Pekka Kallasvuo sutartyje nieko panašaus numatyta nebuvo. Šis pakeitimas reiškia, kad S. Elopas, skirtingai nei jo pirmtakai, buvo finansiškai motyvuotas imtis priemonių, kad įvyktų tokia veiksmų seka:

  • Smarkiai kristų „Nokia“ akcijų vertė ir bendrovė priartėtų prie piniginių srautų krizės, kaip ir nutiko vadovaujant S. Elopui;
  • Dėl spaudimo gauti pinigų įmonė būtų parduota – kaip, S. Elopo vadovavimo atveju, buvo sudaryta pardavimo sutartis su „Microsoft“;
  • Akcijų kaina staiga šauna į viršų, nors lieka gerokai žemesnė, nei S. Elopui pradėjus vadovauti.

Realizavus šią mažai tikėtiną įvykių seką, S. Elopas staiga praturtėtų 25 mln. JAV dolerių.

Ir, kaip bebūtų keista, visi tie įvykiai iš tiesų įvyko nuo 2011 iki 2013 metų. Veiksmų grandinė pradėjo suktis praktiškai iškart po S. Elopo darbo pradžios Suomijos pasididžiavimu vadintoje bendrovėje. Įsivaizduojate, kaip isteriškai turėtų kikenti įmonės direktorių taryba suvokusi, kas iš tiesų nutiko? Jie patys naujam generaliniam direktoriui suteikė motyvaciją nuvaryti įmonę prie bankroto ribos, parduoti pagrindinį verslą „Microsoft“ ir už tai gauti 25 mln. dolerių.

Dar liūdniau ši situacija atrodo įvertinus su „Apple“ pranešimą, kad jie per savaitgalį sugebėjo parduoti 9 mln. naujų telefonų.

„Helsingin Sanomat“ rašo, jog tarybos vadovas R. Siilasmaa praėjusios savaitės penktadienį tikino, kad S. Elopo darbo sutartyje nebuvo „esminių pokyčių“ lyginant su ankstesnių vadovų sutartimis. O antradienį tas pats direktorių tarybos vadovas jau teisinosi, kad „Nokia“ teisės padalinys „šiek tiek suklydo“ nepastebėdamas menkučio skirtumo tarp S. Elopo ir ankstesnių vadovų sutarčių. Menkučio skirtumo, kuris tapo milžiniška motyvacija kažkada didžiausią pasaulyje mobiliųjų telefonų gamintoją nuskurdinti ir parduoti „Microsoft“.

Įvairių Suomijos žiniasklaidos šaltinių iš visų pusių atakuojama „Nokia“ nusprendė pabandyti bent kiek pagerinti padėti ir kreipėsi į S. Elopą prašydama jo sutikti susimažinti savo premiją. Ir tada viskas pasisuko tarsi meksikietiškoje melodramoje – direktorius mažintis premijos nesutiko. Esą, jis šiuo metu skiriasi su žmona, kuri nesutinka su mažesne premijos dalimi, rašo bgr.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (17)