Volkswagen – didžiausia pasaulyje investuotoja į mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą  (0)

Pirmą kartą nuo 2004 m. ES bendrovė – Vokietijos automobilių gamintoja „Volkswagen“ – yra didžiausia pasaulyje privačiojo sektoriaus investuotoja į mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą. Bendrovei „Volkswagen“ Europos Komisijos 2013 m. ES pramonės įmonių investicijų į mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą (MTTP) rezultatų suvestinėje tenka pirma vieta – bendrovės investicijos 2012 m. siekė 9,5 mlrd. EUR.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apskritai ES įsikūrusios bendrovės (527 įmonės) investicijas į MTTP padidino 6,3 proc. Šis padidėjimas šiek tiek didesnis negu 2000 rezultatų suvestinėje nurodytų bendrovių vidurkis (+6,2 proc.). Tačiau, kaip ir pernai, ES įsikūrusios bendrovės atsilieka nuo JAV bendrovių (jos investicijas padidino 8,2 proc.). ES bendrovių rezultatai skirtinguose sektoriuose nevienodi: vienuose į MTTP buvo investuojama daug, kituose – tiek pat arba mažiau. Su rezultatų suvestine susijusioje apklausoje dalyvavusios ES bendrovės tikisi 2013–2015 m. investicijas į MTTP vidutiniškai padidinti 2,6 proc. per metus – palyginti su praėjusiais metais lūkesčiai sumažėjo.

Už mokslinius tyrimus, inovacijas ir mokslą atsakinga Komisijos narė Máire Geoghegan-Quinn sakė: „ES bendrovės į MTTP vis dar investuoja mažiau negu jų pagrindinės konkurentės ir kai kurie paskutinių ataskaitų rezultatai kelia susirūpinimą. Nepaisant to, kad ES pirmaujančios svarbių pramonės sektorių (pvz., automobilių) įmonės pasiekė teigiamų rezultatų, aukštųjų technologijų – pvz., biotechnologijų ir programinės įrangos – sektoriuose dar atsiliekame.“

Rezultatų suvestinėje nurodytų bendrovių investicijos į MTTP padidėjo 6,2 proc., nors 2012 m. grynasis pardavimų didėjimas sulėtėjo (+4,2 proc., palyginti su +9,9 proc. 2011 m.), o veiklos pajamos sumažėjo 10,1 proc. Bendrus ES teigiamus rezultatus daugiausia lėmė padidintos Vokietijos bendrovių investicijos į MTTP, visų pirma automobilių sektoriuje.

Antra vieta rezultatų suvestinėje tenka Pietų Korėjos bendrovei „Samsung Electronics“, kurios investicijos siekė 8,3 mlrd. EUR. Pirmaujančiųjų dešimtuke – penkios JAV įsikūrusios bendrovės („Microsoft“, „Intel“, „Merck“, „Johnson & Johnson“ ir „Pfizer“), dvi – Šveicarijoje („Roche“ ir „Novartis“) ir viena Japonijoje („Toyota“).

ES įsikūrusių automobilių ir jų dalių sektoriaus bendrovių investicijos į MTTP gerokai padidėjo (+14,4 proc.; JAV įsikūrusių šio sektoriaus bendrovių investicijos sumažėjo 2,6 proc.). ES bendrovės taip pat pasiekė geresnių rezultatų negu JAV bendrovės pramoninės inžinerijos (+12,3 proc., palyginti su +9,4 proc.) bei aeronautikos ir gynybos sektoriuose (+9,5 proc., palyginti su -1,3 proc.). Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektoriuje ES bendrovių rezultatai buvo nevienodi: programinės įrangos ir kompiuterių paslaugų sektoriuje jie buvo geri (+14,2 proc.), IT aparatinės įrangos sektoriuje – suprastėjo (-2,3 proc.). JAV įsikūrusios bendrovės pasiekė geresnių rezultatų abiejuose šiuose sektoriuose (atitinkamai +12,6 proc. ir +14,8 proc.).

Išnagrinėjus pastarųjų 10 metų tendencijas matyti, kad JAV toliau didina specializaciją MTTP imliuose sektoriuose, pavyzdžiui, IRT ir sveikatos (2012 m. – 70 proc. visų rezultatų suvestinėje nurodytų JAV bendrovių investicijų į MTTP, palyginti su 64 proc. 2004 m.).

Nors šiuose MTTP imliuose sektoriuose tvirtai pirmauja JAV, iš tolesnes suvestinės vietas užimančių ES bendrovių rezultatų matyti, kad esama nemažai pasiekusių bendrovių tokiuose sektoriuose kaip programinė įranga ir biotechnologijos – ateityje jos galėtų tapti lyderėmis.

Pagrindiniai faktai

ES pramonės įmonių investicijų į MMTP rezultatų suvestinę kasmet skelbia Europos Komisija (Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktoratas ir Jungtinis tyrimų centras). 2013 m. rezultatų suvestinė apima 2000 daugiausiai pasaulyje į MTTP investuojančių bendrovių, kurių investicijos sudaro daugiau negu 90 proc. visų pasaulio įmonių investicijų į MTTP. Suvestinėje įvertinta tų bendrovių visų nuosavomis lėšomis finansuotų investicijų į MTTP bendra vertė, neatsižvelgiant į tai, kur atitinkami MTTP buvo vykdomi. Į suvestinę įtrauktos bendrovės, kurios 2012 m. į MTTP investavo daugiau negu 22,6 mln. EUR ir yra įsikūrusios ES (527), JAV (658), Japonijoje (353) ir kitose šalyse (462), įskaitant Kiniją, Pietų Korėją, Šveicariją, Indiją, Kanadą, Australiją, Izraelį, Norvegiją ir Braziliją.

ES pramonės įmonių investicijų į MMTP rezultatų suvestinę papildo apklausa apie ES pramonės įmonių investicijas į MMTP – renkama kokybinė informacija apie veiksnius ir klausimus, kurie susiję su dabartinėmis ir galimomis būsimomis investicijų į MTTP strategijomis ir daro joms įtaką. 2013 m. apklausos rezultatai grindžiami 172 atsakymais – juos pateikė daugiausia didesniosios iš tūkstančio ES įsikūrusių įmonių, nurodytų 2012 m. ES pramonės įmonių investicijų į MMTP rezultatų suvestinėje. Atsakymai gauti nuo 2012 m. balandžio iki birželio mėn.

MEMO/13/1000

Visas ataskaitas rasite adresu

http://iri.jrc.ec.europa.eu/reports.htm

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: