8 atsakymai, nekantraujantiems išbandyti naujos kartos „PlayStation 4“  (4)

Vos prieš porą savaičių Jungtinėse Amerikos Valstijose pasirodžius „PlayStation 4”, per pirmąją parą buvo parduota 1 milijonas konsolių. Tikimasi, kad tokia banga lapkričio 29 dieną nuvilnys visoje Europoje bei Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žinant, kad nuo paskutiniojo „PlayStation 3“ konsolės pasirodymo praėjo 7 metai, kompiuterinių žaidimų mėgėjai, išgirdę apie konsolės pasirodymą, jau spėjo įrašyti naująjį įrenginį į savo kalėdinių dovanų sąrašą“, – šypteli buitinės technikos ir elektronikos prekybos tinklo „Technorama“ rinkodaros vadovas Morkus Matkevičius.

Šį mėnesį pasirodys ne tik „Sony Playstation 4”. Didžiausia kompiuterinių žaidimų konkurentė „Microsoft“ taip pat suskubo išleisti naująjį įrenginį „Xbox One“. Tiek mėgėjams, tiek profesionalams teks gerokai pasukti galvas, kuri konsolė verta dėmesio. Ką turite žinoti apie jau rytoj pasirodysiantį „Playstation 4”, kuo jis pranašesnis už „Xbox One“, o ką vis dėlto „Sony“ turėtų tobulinti?

Ar „PlayStation 4“ yra galingiausia šios kartos konsolė?

Ginčuose dėl geriausius techninius parametrus turinčio įrenginio, „Sony“ kompanija apžaidė konkurentus. Centrinis konsolės procesorius sudarytas iš dviejų „Jaguar“ modulių, kurių kiekvienas turi po 4x86-64 branduolius. Vaizdo procesorius turi 18 skaičiavimo vienetų, kurių bendras našumas pasiekia teorinį 1.84 Teraflopo skaičiavimų našumą.

Sistema aprūpinta ypač sparčiais GDDR5 moduliais ir turi 8GB operatyviosios atminties. Greta šių komponentų į konsolę montuojami papildomi lustai, kurie leis atlikti įvairias fonines užduotis, neapkraunant pagrindinių komponentų. Būtent dėl šio sprendimo „PlayStation 4“ žaidėjai galės nepastebimai atsiųsti atnaujinimus kitiems žaidimams, filmuoti ir transliuoti žaidimo eigą, siųsti pranešimus į socialinius tinklus ir t.t. Naujasis „PlayStation 4“ turi „Blu Ray” diskų skaitytuvą ir 500 gigabaitų talpos standųjį diską.

Nepaisant to, kad „Sony“ šiuo metu siūlo didžiausią galią už žemiausią kainą, privalu pabrėžti, kad galios skirtumai lyginant su konkurentais yra nežymūs, tad didžiausią poveikį žaidimų kokybei turės kūrėjų gebėjimas optimizuoti projektus.

Ar su „PlayStation 4“ galėsite žaisti ir „PlayStation 3“ žaidimus?

Ne, tačiau šioje vietoje yra įvairių subtilybių. Visų pirma, galimybės žaisti senų žaidimų nesuteikia „Microsoft“ išleista kompiuterinių žaidimų konsolė„Xbox One“. Be to, „Sony“ žada ateityje pasiūlyti „Gaikai“ technologijų pagrindu sukurtą paslaugą, leisiančią žaisti dalį senesnių žaidimų. Šis pranešimas neguodžia tų, kurie „PlaySation 3“ žaidimus įsigijo diskuose, tačiau skaitmeninių kopijų savininkai gali tikėtis greitu metu savo žaidimus žaisti ir naujuoju įrenginiu.

Kokias jungtis turės „PlayStation 4“?

Šios kartos konsolės nebeturės analoginių jungčių televizoriams – jas visiškai pakeičia HDMI jungtis. Kokybiško garso ar namų kino sistemų savininkai vis dar galės perteikti garsą per optinę jungtį, tačiau būtina pabrėžti, kad „PlayStation 4“ negebės atkurti skaitmeninių audio formatų (pvz.: MP3 ar FLAC) ir kompaktinių diskų. Greta šių jungčių įrenginys taip pat aprūpintas WiFi, Bluetooth, dviem USB 3.0 jungtimis ir viena papildoma jungtimi skirta „PlayStation“ kamerai. Mėgstantiems žaisti tinkle, kartu su pulteliu komplektuojamos ir mono ausinės su mikrofonu.

Ar „PlayStation 4“ leis valdyti žaidimus judesiu?

Taip, tačiau naujojoje konsolėje įdiegta tik patobulinta kamera. Norėdami žaisti judesiu valdomus žaidimus turėsite papildomai įsigyti naująją kamerą ir švytinčius „Move“ pultelius (tiks ir seni pulteliai). Techninės „Move“ pulto charakteristikos leidžia kokybiškai perteikti mankštos, sportinius, šokių, išplėstos realybės ar vakarėlių žaidimus, tačiau šis sprendimas neprilygsta populiariajai „Kinect“ judesių aptikimo įrangai, skirtai „Xbox“ konsolėms. Kita vertus, jei judesiu valdomi žaidimai jums patinka, tačiau nėra reikšmingiausias pirkinio akcentas, pastebėsite, kad „PlayStation“ siūlo kur kas platesnį judesiu valdomų žaidimų pasirinkimą.

Kuo išsiskirs naujasis „DualShock“ pultelis?

Naujoji „PlayStation 4“ konsolę galėsite valdyti tik su naujuoju bevieliu „DualShock 4“ pulteliu. Viršutinėje pultelio dalyje įmontuotas lietimui jautrus paviršius. Greta jo įkurdinti du nauji mygtukai: vienas jų atvers nustatymų meniu, o kitas leis akimirksniu pasidalinti savo įspūdžiais socialiniuose tinkluose. Kaip jau įprasta, naujasis pultas bus aprūpintas akcelerometru, giroskopu ir patobulintu vibracijos mechanizmu. Tuo tarpu analoginių mygtukų funkciją (perteikiamą paspaudimo jėgą, kuri leidžia žaidėjams tiksliai reguliuoti transporto priemonių akseleraciją), „Playstation 4” pulteliuose turės 4 mentės mygtukai.

Pultai bus aprūpinti įkraunamais 1000 mAh akumuliatoriais, kuriuos galėsite įkrauti prijungę pultą prie konsolės. Pulteliai bus įkraunami net ir išjungus konsolę.

Ar turėsiu papildomai mokėti už žaidimą tinkle?

Taip, tačiau šis mokestis bus „PS Plus“ prenumeratos dalis. Prenumeratos nereikės, jei norėsite žaisti nemokamus tinklo žaidimus, tokius kaip „Warface“, „War Thunder“ ir panašiai. Šiuo atžvilgiu „Sony“ kur kas lankstesnis nei konkurentų „Xbox Live“. Ypač svarbu pabrėžti, kad „PS Plus“ prenumerata siejama su žaidėjo PSN paskyra, tad vienos prenumeratos užteks visoms konsolėms („PlayStation 4“, „PlayStation 3“ ir „PlayStation Vita“). Žaidėjai, turintys „PS Plus“, kas mėnesį turi galimybę nemokamai atsisiųsti keletą žaidimų. Taigi, norėdami žaisti tinkle privalėsite įsigyti „PS Plus“ abonentą, o atsisiuntus bent keletą žaidimų, jis jums atsipirks su kaupu.

Ką dar turėčiau žinoti apie PlayStation 4 žaidimus?

„PlayStation 4“ žaidimus galėsite įsigyti diskuose arba skaitmenines kopijas internetu. Diskuose parduodamiems žaidimams negalios jokie regionų užraktai, tad bet kurioje šalyje pirkta konsolė atkurs bet kurioje šalyje pirktą žaidimą. Žaidimams taip pat netaikoma jokia apsauga nuo perpardavimų. Turimą žaidimą bet kada galite iškeisti, padovanoti ar parduoti kitam asmeniui.

Starto metu „PlayStation 4“ turės tik kelis išskirtinius žaidimus, tačiau daugybė jų tebekuriami ir pasirodys per 2014–uosius metus. „PlayStation 4“ ženkliai pranoksta konkurentą nemokamai siūlomų žaidimų skaičiumi. Jau nuo pirmos dienos žaidėjai galės mėgautis bent keliais nemokamais interneto žaidimais. Aistringus žaidėjus nudžiugins ir šiuo metu dar neveikianti žaidimo sustabdymo funkcija. Po pataisų, kai konsolėms bus įdiegtas „Suspend“ režimas, žaidėjas galės išjungti įrenginį, gerai išsimiegoti, o tada vėl įjungti konsolę ir lyg niekur nieko tęsti nuo ten, kur baigė.

Kaip „PlayStation 4“ draugaus su kitais įrenginiais?

„PlayStation 4“ bus suderinama su mobiliais „Android“ ir „iOS“ įrenginiais, nešiojama „PlayStation Vita“ konsole. Visiems šiems įrenginiams yra sukurtos ar kuriamos pagalbinės aplikacijos, kurių dėka galėsite naršyti PSN, peržiūrėti draugų pasiekimus, įsigyti naujų žaidimų ar atsisiųsti demonstracines jų versijas.

Akivaizdu, kad naujos kartos žaidimų konsolės „Playstation 4” gamintoja „Sony” žengė didelį technologinį žingsnį. Aukštos kokybės grafika bei suteikiama socialinė galimybė keistis vaizdais ir rezultatais šį prietaisą pavers itin patrauklia pramoga. „Lapkričio mėnesį sulaukėme didelio susidomėjimo ir klausimų apie naująją konsolę, tad patys nekantriausi jau šį penktadienį naująjį „PlayStation 4” galės įsigyti visose „Technoramos“ parduotuvėse“, – priduria M. Matkevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(3)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: