Pasaulis, kuriame nafta kainuos 40 dolerių  (14)

Pasaulinių naftos kainų nuosmukis yra didžiausias nuo 2008 metų, kai prasidėjo pasaulinė finansinė krizė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu naftos kainos pasaulyje sumažės iki 40 dolerių už barelį, tai gali išprovokuoti pasaulinės finansinės sistemos griūtį ir sukelti šalių nemokumą dėl valiutos ženklaus smukimo, rašo "Bloomberg".

Per šiuos metus naftos kainos nukris 37 proc., teigia ekspertai. Rusija nebesitikės uždirbti tokias pat pajamas iš eksportuojamos naftos. Šiomis aplinkybėmis skausmingiau bus jaučiamas sankcijų poveikis. Nuo Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) sprendimo nemažinti naftos gavybą nukentės ir Iranas, Nigerija bei Venesuela.

Pajamos, gaunamos iš naftos ir dujų eksporto, sudaro per 50 proc. valstybinio biudžeto. Per šiuos metus Rusija jau prarado apie 90 mlrd. dolerių.

Pigs iki 30 dolerių


Atpigs daugiau nei 50 proc. – štai kokią naftos kainų prognozę pateikia milijardierius iš Kanados, „Canadian Natural Resource“ vadovas Murray‘us Edwardsas, skelbia businessinsider.com.

Per interviu „The Financial Post“ M. Edwardas sakė: „Kainos gali smukti ir iki 30 dolerių (83 Lt) ar 40 dolerių (111 Lt) už barelį. 2008 metais kaina buvo pasiekusi 35 dolerius (97 Lt) – nors ir labai trumpai“.

„Konkrečią dieną galima stebėti kainų pokyčius, smunkančius ir žemiau ekonominės vieneto vertės“, – perspėja M. Edwardsas ir priduria, kad 30 ar 40 dolerių už barelį kaina tokia maža greičiausia nepasiliks.

„Svarbesnis klausimas, kada situacija taps stabili. 70-75 dolerių (194-208 Lt) už barelį kaina, kol nusistovės paklausos ir pasiūlos pusiausvyra, tikrai nėra pats blogiausias laikinas variantas“, – pažymi verslininkas.

M. Edwardsas „The Financial Post“ taip pat sakė, kad gavybos darbai vyksta ir toliau, pertraukų nenumatoma, nors pastarieji kainų pokyčiai ir gali paskatinti persvarstyti strategiją ateityje.

Naftos kainos toliau krenta


Pirmadienį Azijos rinkose naftos kainos nukrito iki mažiausio lygio per penkerius metus. Tokį nuosmukį pakurstė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) paskelbtas sprendimas nemažinti naftos gavybos kvotų. Apie tai informuoja "Reuters".

Pirmadienį rytinėje prekyboje "Brent" markės barelio vertė smuko 1,88 dolerio iki 68,27 dolerio, JAV lengvoji nafta Niujorko žaliavų biržoje prekiaujant ateities sandoriais atpigo 1,73 dolerio iki 64,42 dolerio už barelį.

Abiejų rūšių naftos kainos smuko iki mažiausio lygio nuo 2009 metų.

"Rinka dar neatsigavo po to, kai naftos kaina nukrito iki mažiausio lygio per ketverius metus, o po OPEC posėdžio ji jau pasiekė penkerių metų minimumą", -rašė "Phillip Futures" analitikai savo ataskaitoje.

Abiejų rūšių naftos kainos krenta penkis mėnesius iš eilės, toks ilgas kainų kritimas nebuvo fiksuojamas nuo 2008 m. finansinės krizės pradžios.

"OPEC gali išgyventi 60 dolerių už barelį ribą, bet tokia kaina gali smogti lemiamą smūgį skalūninės naftos gavybai JAV ir sustabdyti investicijas į tolesnį gavybos augimą", - teigiama ANZ ataskaitoje.

Spaudimą rinkai daro ir sulėtėjusios gamybos augimas Kinijoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(35)
(3)
(32)

Komentarai (14)