Pagaliau ir „iPhone“ savininkai gavo normalias lietuviškas raides  (7)

Jei kalnas neina prie Mahometo… Taigi, jei kompanijai „Apple“ visiškai vienodai rodo, kad kažkokiems lietuviams norisi patogiai rašyti žinutes ir redaguoti tekstus savo gimtąja kalba, darbo turi imtis kažkuris lietuvis. Taigi, tautiečiai, sveikiname – atsirado tarp mūsų žmogus, kuris sukūrė vaistą nuo visus „iPhone“ gerbėjus Lietuvoje kankinančio šveplumo – „AppStore“ jau yra klaviatūra „Alt+Shift“, kuri įgaliną „Š“ surinkti taip pat greitai kaip ir „S“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, tai nėra „iPhone“ vartotojo sąsajos sulietuvinimas – iš toliau konfiguruodami naują „iPhone“ rinksimės anglų, rusų ar lenkų, bet ne lietuvių kalbą. Tačiau dabar bent jau galėsime nesijausti nepilnaverčiais, žiūrėdami, kaip rašantieji kitomis kalbomis surenka du žodžius, kol mes laikome paspaudę „A“, tam, kad iš pasirodžiusio meniu galėtume išsirinkti „Ą“.

„Draugai vis skųsdavosi, kad norint išmaniuoju telefonu parašyti „č“ ar „ž“, reikia ilgai laukti įspaudus mygtuką, o tada pasirinkti tinkamą raidę iš keleto variantų. Tokie veiksmai labai sulėtina rašymą, todėl daug kas lietuviškų raidžių tiesiog atsisako. „Alt+Shift“ sukūriau tam, kad rašytume lietuviškai be papildomų pastangų“, – sako naujosios programėlės kūrėjas Linas Valiukas.

Naujoji klaviatūra atrodo ir veikia lygiai taip kaip standartinė „iOS“ klaviatūra, tiesiog viršutinė jos eilė skirta vien lietuviškoms raidėms. Įdiegus „Alt+Shift“,veiks visose naudojamose programėlėse – naršyklėje „Safari“, el. pašto programoje „Mail“, įvairiose pokalbių bei socialinių tinklų programose.

Taigi, lieka tik nusistebėti, kad šiame skaitmeniniame amžiuje tokią programėlę kuria vienas vaikinas, koks nors valstybės finansuojamas lietuvių kalbos institutas. Šiaip ar taip, o žmonėms suteikta priemonė taisyklingai rašyti SMS ir pranešimus socialiniuose tinkluose yra kur kas didesnis indėlis į mūsų kalbos išsaugojimą, negu viena kita baudą tiems, kas vis dar tas lietuviškas raides naudoja.

Na, bet Linas Valiukas ne kalbos institutas, todėl programėlė turi ir vieną svarų trūkumą – ji nėra nemokama. Taigi, išleidusiam per 600 eurų telefonui tautiečiui vis tik gali pristigti 1,99 euro, kad parduotuvėje „iTunes App Store“ klaviatūrą „Alt+Shift“ įsigytų (iki liepos 2 d. atsisiųsite per pus pigiau) ir niekas neturės teisės jo už tai smerkti – taupumas juk ne mažesnis lietuviškumo simbolis už nosinę raidę.

Na, bet pasiteisinimo, kodėl savo „iPhone“ ar „iPad“ SMS žinutes rašote be lietuviškų raidžių nebeturėsite. Be to, įsigiję programėlę papildomai gausite ne tik galimybę greitai rašyti lietuviškai, bet ir greičiau nusišypsosite. Viena klavišų eilė skaičių klaviatūroje skirta emocijas rodančioms šypsenėlėms.

Žodžiu, panorę papildyti madingą šūkį „rinkis prekę lietuvišką“ šūkiu „naudoka raidę lietuvišką“, Lino valiuko programėlę rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(9)
(11)

Komentarai (7)