L’Oreal 3D spausdinimo būdu gamins žmogaus odą  (0)

Moksliniai bandymai yra būtini efektyviam kosmetikos vystymui ir šiam tikslui ilgai buvo pasitelkiami gyvūnai. Tačiau sąmoningų visuomenės narių bei gyvūnų teisių gynėjų pastangomis šie žiaurūs procesai buvo nutraukti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar visai neseniai Europos Sąjunga ir kelios kitos pasaulio šalys uždraudė atlikti bandymus su gyvūnais grožio produkcijos bandymuose. Bet koks kosmetikos gaminių eksplotavimas, kurių kūrime naudotas žiaurus elgesys su gyvūnais, yra uždraustas.

Produkcijos importavimas į ES ir kitas draudimą vykdančias šalis bei eksportavimas iš zonoje esančių valstybių laikomi nelegaliais veiksmais.

Devintame dešimtmetyje, ieškodama alternatyvių kosmetikos bandymo metodų, prancūzų kompanija „L’Oreal“ įkūrė „žmogaus odos fabriką“, kuriame vykdomi įvairūs odos likučių analizavimo procesai. Organizacijos įsteigtas „fabrikas“ tiria skirtingų rasių, tautų, amžiaus grupių odos mėginius tam, kad galėtų kurti efektyvesnę produkciją ir turėtų pranašumą prieš konkurentus.

Vis dėlto net ir šis bandymų būdas kompanijai atrodo pernelyg blankus, todėl „L’Oreal“ nusprendė pasitelkti robotikos galimybes. Organizacija, siekdama pradėti testavimą su 3D spausdintos odos mėginiais, sudarė bendradarbiavimo sutartį su bioinžinerijos kompanija „Organovo“.

„Vieni didžiausių pranašumų, kuriuos suteikia 3D spausdinimas – tai gamybos greitis ir aukštas tikslumo lygis,“ – spaudai pranešė „L’Oreal“ technologijų sektoriaus viceprezidentas Guive'as Baloochas. Pasak jo, šiuo metu esminis kompanijos siekis slypi ne kiekybėje, o kokybėje, todėl inžinerijos procesas, gaminant tikslius 3D odos mėginius, ko gero, nebus stulbinamai spartus.

3D spausdinamos odos idėja nėra nauja. Robotų technikos pasaulyje ši galimybė tiriama ne vienerius metus, siekiant padėti nudegimų aukoms. Be to, sumanūs mokslininkai vis dar ieško metodų, kaip pradėti audinių bei organų gamybą pasitelkus 3D spausdintuvus. Vis dėlto, „BBC News“ žiniomis, „Organovo“ inžinieriai pasirinko iki šiol dar nenaudotą metodą – odos audiniai renkami tiesiogiai, nenaudojant įmantrių „architektūrinių“ procesų, būdingų 3D spausdinimo eigai.

Nei „L’Oreal“, nei su kosmetikos kompanija bendradarbiaujanti inžinerijos specialistų komanda neišduoda, kada galima tikėtis 3D atspausdintos odos pritaikymo praktiniais kosmetikos testavimo tikslais, tikėtina, kad rezultatai bus pasiekti iki 2020 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)