Ateityje robotai teis už dar neįvykdytą nusikaltimą? (Video)  (4)

Privatumo apsaugos ekspertas Brad Templeton iškėlė hipotezę, teigiančią, kad ateityje robotai teis už dar neįvykdytą nusikaltimą. Be to bausmė grės ir už veiklą, kuri tuo metu nebus laikoma neteisėta, bet turės potencialo tokia tapti ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Singularity University“ surengtoje konferencijoje B. Templeton teorija sulaukė nemenko visuomenės dėmesio. Eksperto nuomone, žmonių sprendimai, veiksmai, laisvalaikis, pomėgiai bei nuomonės yra masiškai įrašomi ir išsaugomi, o tai vieną dieną gali tapti technologiniu lobynu, kuriuo pasinaudos norintieji bausti nusikaltėlius.

Pasak B. Templeton, nepaisant to, jog dirbtinio intelekto galimybės kol kas išgyvena evoliucijos pradžią, visuomenė privalo atkreipti dėmesio į rizikos faktorius, nes naujųjų technologijų progresas yra neišvengiamas.

„Viskas yra registruojama ir ateityje robotai galės tą informaciją analizuoti. Jie galės paklausti: ar tu esi, o gal kažkada anksčiau buvai slaptų organizacijų narys? Jie galės pažvelgti į praeitį, matyti ką tu seniau darei. Jau šiandien tu turi jaudintis dėl to, ką dirbtinis intelektas apie tave galvos ateityje. Tu vykdai ateities nusikaltimus šiandien ir to net nežinai,“- paskaitoje teigė B. Templeton.

Pasak jo, jeigu žmonėms neramu dėl to, ką dabar aplinkiniai galvoja dėl jų tam tikrų veiksmų ar sprendimų, ateityje jiems nerimauti reikės kur kas labiau, nes jų veiklą analizuos laiku keliaujantys robotai.

Brad Templeton įspėjo, kad tai, kas šiandien suvokiama kaip „laisva nuomonė“ bei „laisva kalba“ ateityje gali būti interpretuojama kaip „politiškai nekorektiškas“ elgesys. Įvairūs vaizdo įrašai bei prieštaringos diskusijos, tikėtina, bus suprasti kaip reali grėsmė ir nusikaltimo vykdymas.

Ekspertui pritaria ir aktyvus „Singularity University“ narys David J. Hill. „Mes įrašinėjame savo gyvenimus intensyviau nei bet kada anksčiau, ir mūsų ryšiai, nuotraukos, vaizdo įrašai – viskas yra registruojama tokių kompanijų kaip „Google“ ir „Amazon“. Daugelis mūsų sprendimų, viešų bei privačių, yra saugomi skaitmeninėje duomenų bazėje neribotą laiką. Žinoma, dauguma žmonių yra pakankamai sumanūs, todėl apie neteisėtą veiklą neskelbia, tačiau mūsų supratimas kas yra „gerai“ ar „blogai“ yra priimamas pagal šiandienos moralės normas. Bet kas žino, ar ateities žmonės joms taip pat pritars,“ – svarsto D. J. Hill.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(13)
(11)
(2)

Komentarai (4)