Oksfordo universiteto mokslininkų prognozės, kurios nuliūdins daug vyrų - būsite nebereikalingi  (12)

Pasaulio ekonomikos ir technologijų specialistai jau kurį laiką tvirtina: pasaulis yra ties naujos pramoninės revoliucijos slenksčiu – po šios revoliucijos pažanga dirbtinio intelekto srityje negailestingai naikins nesudėtingo, monotoniško darbo vietas, rašo theatlantic.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du Oksfordo universiteto mokslininkai, norėję įvertinti grėsmę, kad tam robotas atims jūsų darbą, neseniai analizavo, kokių įgūdžių reikia daugiau nei 700 skirtingų darbų. Jų paskelbta žinia nieko gero nežada: per kelis ateinančius dešimtmečius robotai perims net 47 proc. dabartinių darbo vietų.

Prognozė grėsminga. Tačiau tai – dar ne viskas. Darbo vietų robotizavimas visuomenę paveiks labai nevienodai. Visų pirma, daugiausiai grėsmės prarasti darbą kyla žmonėms, dirbantiems menkiau apmokamus fizinius darbus. Antra, robotui perimti tipinį vyro darbą bus kur kas paprasčiau nei darbą, kurį tipiškai atlieka moterys.

Nepaisant pažangos, pasiektos kovoje už lyčių lygybę, darbo rinkoje nevienodas lyčių pasiskirstymas išliko – daugelyje dažnų profesijų viena lytis akivaizdžiai dominuoja. Pavyzdžiui, iš 3 mln. sunkvežimių vairuotojų JAV, vyrų yra daugiau nei 95 procentai. Iš beveik 3 mln. sekretorių ir biuro administratorių daugiau nei 95 proc. yra moterys.

Autonominiai automobiliai jau ne už kalnų – bandymai atliekami ne tik su lengvaisiais automobiliais, bet ir su sunkvežimiais, kurie gali važiuoti be vairuotojo. O kai tie automobiliai rinką pasieks, vairuotojams teks ieškoti naujo darbo. Tuo tarpu biuro administratorės savo sostuose ir toliau jausis gana patogiai.

Ir ta pati tendencija išlieka kalbant apie didžiąją dalį profesijų, kuriose dominuoja viena lytis. Statybose (JAV atveju iš 2,5 mln. statybininkų apie 97 proc. yra vyrai) dirbantiems žmonėms tikimybė prarasti darbą dėl roboto yra 70 procentų. Palyginimui, slaugos srityje dirba 93 proc. moterų, o tikimybė prarasti šį darbą dėl robotų išplitimo – niekingi 0,009 procento.

Kodėl taip yra?

Todėl, kad artimiausios protingų robotų kartos sugebėjimai yra labiau tinkami atlikti toms užduotims, kurias šiais laikais dažniau atlieka vyrai. Daugelyje vyrų atliekamų darbų dominuoja aplinkos suvokimas ir manipuliavimas įvairiais objektais, neretai toks darbas būna sunkus fiziškai – pavyzdžiui, mosavimas kūju ar grandininiu pjūklu. O ateities mobilieji robotai bus aprūpinti pažangiomis jutiklių sistemomis bei judriais manipuliatoriais ir galės sėkmingai atlikti vyriškus darbus.

Visiškai saugiai neturėtų jaustis ir daugiau protinį darbą dirbantys vyrai. Daugelyje veiklų, kuriose sprendimus reikia priimti atsižvelgiant į patirtį – pavyzdžiui, akcijų biržose – kompiuteriai rodo milžinišką pranašumą prieš žmogų, nes gali neįtikėtinai sparčiai apdoroti duomenis ir iš didelio duomenų kiekio iškrapštyti intuityviai sunkiai apčiuopiamas tendencijas.

Tuo tarpu moterys dažniau dirba labiau chaotiškose, nestruktūrizuotose aplinkose, kur neapsieinama be kitų žmonių emocijų ir norų supratimo. Jeigu jūsų darbas – nukreipti paciento dėmesį, kol jam į raumenį leidžiate injekcinius vaistus, jeigu reikia atspėti, ar vaikas verkia iš alkio, ar dėl to, kad laikas keisti sauskelnes, jeigu reikia supratingai pabendrauti su nepatenkintu klientu, tai galite būti ramūs: robotams tokie sugebėjimai nėra ir artimiausioje ateityje nebus būdingi.

Tai ką gi sugebės naujieji artimiausios ateities robotai? Pradžiai, jie bus puikiai prisitaikę atlikti užduotis, kurios yra nesunkiai specifikuojamos, kuriose sėkmės kriterijai nusakomi labai objektyviai ir aiškiai. Kai darbas atitinka šiuos kriterijus, inžinieriui nesudėtinga roboto veiksmus užprogramuoti. Nesudėtinga suprasti, ką turi padaryti robotas-dažytojas, kad būtų aišku, jog darbas atliktas teisingai.

Suprasti, ar senelių namų gyventojui su senatvine demencija norėtųsi būti užklotam dar vienu pledu – kur kas sudėtingiau. Kompiuteriai taip pat labai sėkmingai atlieka užduotis, kuriose svarbus tikslus pasikartojimas, dėmesys ir objektyvumas – tokias, kaip, pavyzdžiui, langų plovimas, oro transporto kontrolė, iškvietimų paskirstymas taksi vairuotojams.

Dar viena charakteristika, nuo kurios priklauso darbo vietos saugumas – darbui atlikti reikalingų įgūdžių platumas. Kompiuteriai nėra kuriami tam, kad jie pakeistų darbuotojus – jie kuriami tam, kad atliktų specifines užduotis, padidindami kiekvieno darbuotojo produktyvumą. Tačiau kai automatizuota sistema gali atlikti visą konkretaus darbuotojo užduočių rinkinį, pradedami dalinti atleidimo lapeliai.

Taigi, kuo platesnis jūsų atliekamų užduočių spektras, tuo labiau užtikrinti galite jaustis savo darbo vietoje. Trumpai tariant, ateityje dominuos tipiniai moterų darbai. Vertinant makroekonominiu lygiu tai gali reikšti darbų pasidalijimo permainas: moterys plušės biuruose, o vyrai blizgins namus ir priūrės vaikus.

Ir jeigu iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti visai pageidaujamos permainos, realybė gali būti kur kas liūdnesnė: šeimos pajamų šaltinis sumažės pusiau, o vyras praras dažnai įprastinę šeimos galvos poziciją ir turės iš naujo ieškoti sau vietos pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(20)
(6)

Komentarai (12)