Seimas patvirtino naujų laikmenų apmokestinimų tarifus: brangs ne tik HDD ir SSD, bet ir planšetai bei žaidimų konsolės  (17)

Seimas balsavo dėl naujų už tuščias laikmenas ir įrenginius kūrėjams mokamo kompensacinio atlyginimo tarifų. Jų pokyčius įtvirtinančios Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos buvo parengtos atsižvelgus į nuolat vykstantį technologinį progresą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-29 Seimas patvirtino naujų laikmenų apmokestinimų tarifus: brangs ne tik HDD ir SSD, bet ir planšetai bei žaidimų konsolės  (17)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuščių laikmenų ir įrenginių, už kuriuos turi būti mokamas kompensacinis atlyginimas, sąrašas ir atlyginimo tarifai nebuvo peržiūrėti nuo 2012-ųjų, nors turėtų būti peržiūrimi kas dvejus metus.

Seimas priėmė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas, kuriomis nutarta patikslinti tuščių laikmenų ir įrenginių, už kuriuos turi būti mokamas kompensacinis atlyginimas, sąrašą ir kompensacinio atlyginimo tarifus.

Už naujas nuostatas balsavo 72 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 3 parlamentarai. Įstatymo pakeitimais nuspręsta iš šio sąrašą išbraukti garsajuostes, vaizdajuostes bei minidiskus.

„Visos šios laikmenos kūrinių atgaminimui asmeniniais tikslais praktiškai nebenaudojamos. Šios laikmenos yra naudojamos tik profesionalioms reikmėms, o sumokėtas profesionalioms reikmėms naudojamų laikmenų ir įrenginių kompensacinis atlyginimas Vyriausybės nustatyta tvarka yra grąžinamas“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Į sąrašą nutarta įtraukti planšetinius kompiuterius ir žaidimų konsoles ir nustatyti kompensacinio atlyginimo tarifą lygų 4,34 Eur.

Priimtais pakeitimais taip pat nuspręsta pakeisti nustatytus atminties kortelių (neintegruotų), USB atmintinių, išorinių ir vidinių neintegruotų asmeninių kompiuterių pastoviosios būsenos diskų (SSD) ir standžiųjų diskų (HDD), įrenginių laikmenų talpas ir kompensacinio atlyginimo tarifus.

„Pagal praktikos neatitinkančius tuščių laikmenų talpos dydžius nustatyti tarifai iškreipia rinką ir daro Lietuvą bei jos verslą nekonkurencingais, nes tarifas yra nuo kelių iki keliasdešimties kartų didesnis nei kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje. Priėmus siūlomus įstatymo projekto pakeitimus, bus užtikrintas kompensacinio atlyginimo, už audiovizualinių kūrinių bei fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais, surinkimas bei gerinamas Lietuvos konkurencingumas kaimyninių šalių atžvilgiu“, – tvirtinama aiškinamajame rašte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(23)
(-16)

Komentarai (17)