Pasklidus informacijai apie griūvančią Astravo atominę elektrinę, Baltarusijos ambasada rėžė iš peties  (11)

Astravo AE nugriuvo būsimo atominio aptarnavimo pastato statramsčiai – tai naujienų portalui belsat.eu nurodė vienas statybose dalyvaujančios organizacijos darbuotojas. Teigiama, kad šis incidentas įvyko balandžio viduryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aikštelėje tarp dviejų reaktorių turi iškilti atominio aptarnavimo pastatas ir darbininkai liejo jo pamatus. Dėl skubėjimo, vadovybės nurodymu, darbininkai užpylė pernelyg daug betono. Konstrukcijos neatlaikė ir griuvo pastato statramsčiai, rašo belsat.eu.

Naktį daugiau kaip 20 darbininkų buvo iškviesti į objektą. Jie dvi dienas skeliamaisiais kūjais daužė 50 kubų betono.

Pinsko gyventojų teigimu, toks atvejis jau nėra pirmas, tačiau atsakomybės dėl šių incidentų iki šiol niekas neprisiima. Betonuotojams Astravo atominės elektrinės statybose mokama iki 4 mln. Baltarusijos rublių (180 eurų) per mėnesį, jie verčiami dirbti po 12 valandų per dieną.

Astravo AE atstovai apie pavojingą incidentą: „Tai – gandai“

Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) atstovai „visiška nesąmone“ vadina informaciją, jog statybvietėje sugriuvo atraminės pastato konstrukcijos. Baltarusijos ambasada Vilniuje BNS nurodė neturinti jokios informacijos apie galimą incidentą, tačiau atsiuntė nuorodą į Baltarusijos žiniasklaidos pranešimus, kuriuose cituojamas Astravo AE atstovas.

„Visiška nesamonė! Nežinau, kas tai per nuotraukos ir iš kur jos, iš jų nieko nematyti. Tarp dviejų reaktorių blokų, kaip ten parašyta, nėra jokio branduolinio aptarnavimo pastato“, – Baltarusijos naujienų portalui tut.by sakė Astravo AE Informacijos ir viešųjų ryšių skyriaus vadovas Eduardas Sviridas.

Astravo AE atstovas tikino, kad paskleista informacija yra gandai, o AE statybas „prižiūri dešimtys inspekcijų“.

„Tiesiog kažkam yra naudinga sukurti būtent tokią atmosferą, supančią mūsų objektą“, – pareiškė E.Sviridas.

„Kalbama, kad balandžio viduryje kažkas sugriuvo, bet mes ten buvome nuo balandžio 19-osios kartu su žurnalistais, su Yukiya Amano (TATENA generaliniu direktoriumi Jukija Amano – BNS), niekas nesugriuvo“, – pridūrė jis.

Lietuvos nota

Lietuva iškvietė Baltarusijos ambasadorių ir įteikė notą dėl galimo incidento 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE), ketvirtadienį pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Tuo metu energetikos ministras teigia, kad Lietuva sieks gauti informacijos apie galimą incidentą Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje.

Pasak ministro Roko Masiulio, incidentas patvirtina Lietuvos nuogąstavimus, kad statybos vyksta nesilaikant tarptautinių taisyklių. Ministras kartoja, kad Lietuva gali apriboti elektros srautą iš Baltarusijos, neleisdama, jog elektra patektų į biržą bei riboti elektros linijas.

„Iš karto gavę tą informaciją iš neformalių šaltinių ėmėmės veiksmų, šiandien buvo pakviestas į ministeriją Baltarusijos ambasadorius, jam buvo įteikta nota su reikalavimu paaiškinti apie šį galimą incidentą arba avariją“, – Seime žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Pasak ministro, kol kas jokių paaiškinimų iš Baltarusijos pusės Lietuva nėra sulaukusi. „Jis (ambasadorius) pažadėjo perduoti visą informaciją į sostinę, kol kas jokių pasiaiškinimų nebuvo“, – apie susitikimą su Baltarusijos atstovu Aleksandru Koroliumi sakė L. Linkevičius.

Jis patvirtino, jog Lietuva informacijos, kas iš tiesų įvyko Astravo AE, neturi. „Mes nežinome, kas įvyko, tik žinome, apie ką rašoma, ir norime paaiškinimų, ten buvo kalbama apie betono atramas, kurios sugriuvo, bet negalime to nei patvirtinti, nei paneigti“, – sakė ministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai (11)