Baigėsi kantrybė: jeigu Š. Korėja nesiliaus, Kinija pagrasino pati ją užpulti  (4)

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paragino įtampą dėl Šiaurės Korėjos išspręsti taikiai, tačiau šalies valstybinė žiniasklaida putoja: jeigu Pchenjanas vėl atliks branduolinio ginklo bandymus, Pekinas gali atsakyti ir jėga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos lyderis ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas telefonu aptarė paskutinę krizę dėl Šiaurės Korėjos. Pekinas teigė esantis įsipareigojęs branduolinių ginklų nusiginklavimo tikslui, taikos ir stabilumo palaikymui.

Vašingtonas pareiškė, kad yra pasiruošęs veikti ir be Kinijos žinios ir pasiuntė link Korėjos pusiasalio karinius laivus, o Pchenjanas pažadėjo atsakyti jėga.

Nors Xi Jinpingas pabrėžė taikų problemos sprendimą, valdančiosios partijos naujienų portalas „Global Times“ išplatino redakcijos žodį, kuriame griežtai paragino Kim Jong-uno režimą nusiginkluoti.

„Pchenjanas gali toliau laikytis savo griežtos pozicijos, tačiau dėl savo paties saugumo bent jau turėtų sustabdyti provokuojančius branduolinio ginklo ir raketų bandymus. Pchenjanas šį kartą turėtų išvengti klaidų“, – įspėjo „Global Times“.

Kinus ypač gąsdina tai, kad Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligonas yra pakankamai toli nuo Pchenjano, bet visai šalia sienos su Kinija.

Per pastaruosius korėjiečių bandymus, anot kinų, suskilo kelių pasienio zonoje esančių pastatų sienos, buvo evakuotos Kinijos mokyklos. O tolimesni bandymai gali kelti dar didesnę grėsmę.

„Jeigu įvyktų užterštumas branduolinėmis medžiagomis, žala Šiaurės Rytų Kinijos gamtai būtų katastrofiška ir negrįžtama, – skelbė redakcija. – Tai yra Kinijos „raudona linija“, kurios mes neleisime peržengti.“

Grasinimai nuskambėjo dar griežčiau – valstybinis naujienų portalas prakalbo ir apie griežtą atsaką.

„Jeigu ši linija bus peržengta, Kinija imsis visų būtinų priemonių – tarp jų ir karinių – kad atkeršytų. Tuo metu tai nebebus klausimo, ar Kinija tyliai pritars JAV smūgiams – Kinijos liaudies išsilaisvinimo armija pati puls Šiaurės Korėjos branduolinius objektus“, – pareiškė „Global Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(159)
(10)
(149)

Komentarai (4)