Rusija parodė ateities pėstininkų šarvus - pasaulyje analogų neturinti nesąmonė ar rimtas projektas? (Video)  (11)

Centrinis mašinų gamybos tyrimų institutas („ЦНИИмаш“) neseniai parodė uniformas, kurias po kelių metų gali dėvėti rusų pėstininkai. Tai – visą kūną dengiantys šarvai, kuriuose slypi galybė technologijų. Bent jau taip sakoma. Kuo šie šarvai tokie ypatingi ir kodėl ekspertams susižavėjimo jie nekelia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Centrinis mašinų gamybos tyrimų institutas („ЦНИИмаш“) – tai institucija, kurianti ilgo nuotolio balistines raketas, oro gynybos raketas, variklius ir kai kuriuos kitus įrenginius karinei pramonei. Tai, kad ši institucija pagamino šarvus pėstininkams atrodo kiek neįprasta, bet taip tikriausiai norėta pabrėžti, kad šie šarvai yra labai modernūs ir juose yra visa galybė kariams padedančių technologijų.

Visų pirma, šie šarvai dengia visą kario kūną. Galima numanyti, kad didžiąją jų dalį sudarytų kevlaras ar kokia nors kita kompozitinė neperšaunama medžiaga. Nors atrodo, kad šarvai yra labai sunkūs, iš tikrųjų jų svoris kareivių pečių neslėgs. Juose yra egzoskeleto struktūra, kuri kaip tik turėtų padėti kariams vykdyti fizines užduotis. Tai yra, šarvai veikia kaip dėvimas robotas, suteikiantis papildomos jėgos.

Į akis krenta motociklininko aprangą primenantis šalmas. Taip, beje, jį apibūdino ir šarvų kūrėjai. Jis ne tik apsaugo kario galvą iš visų pusių, bet ir suteikia papildomos informacijos. Matymo anga yra uždengta specialiu stiklu, ant kurio bus rodoma įvairi informacija. Viskas veiks kaip papildytos realybės sistema. Kol kas neaišku, kokia informacija būtų pateikiama, bet spėjama, kad greičiausiai nurodymai ar GPS duomenys.

Taip ateityje gali atrodyti Rusijos kariai

Visi šarvai turi keletą jutiklių, kurie reaguos į sužeidimus ir smūgius . Ši informacija, tikriausiai, bus perduodama vadavietei ar pačiam kariui į ekraną tiesiai jam prieš akis. Šarvų kūrėjai juokavo, kad jie tikrai panašūs į Žvaigždžių karų herojus, tačiau yra tikri  - jų gamyba bus pradėta per ateinančius kelerius metus.

Ką apie juos mano ekspertai? Daugelis tik šypsosi – pademonstruoti šarvai yra visiškai netikri, o tai reiškia, kad technologijos nėra pasistūmėjusios į priekį. Nors kūrėjai teigė, kad šarvai dengia visą kūną, matyti, kad taip nėra – kevlaro plokštelės dengia tik kai kurias vietas. Taip pat neaišku, kokia nauda iš papildytos realybės sistemos ir ar galvos apsauga atsitiktinai vadinama „motociklininko stiliaus šalmu“.

Greičiausiai nutiko kaip ir visuomet. Rusija pažiūrėjo į amerikiečių projektą ir nusprendė pademonstruoti kažką panašaus. JAV TALOS projektas futuristišku šarvų kostiumu nori apvilkti specialiųjų pajėgų karius. Jie taip pat dengs daugiau nei pusę kūno ir turės egzoskeletą, kuris išlaikys sunkius šarvus, neužkraudamas kariui didelės naštos. JAV pajėgų kostiumai taip pat turės naktinio matymo sistemas ir integruotas komunikacijas.

JAV kariuomenės šarvai

Taigi, visai įmanoma, kad Rusijoje pristatyti šarvai yra tikri. Tačiau neaišku, ar egzoskeletas jau veikia ir kaip atrodys ir ką galės tikrasis šalmas. JAV savąjį kostiumą tobulina jau ne vienerius metus, todėl neaišku, ar rusai panašius rezultatus galėjo pasiekti greičiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(54)
(18)
(36)

Komentarai (11)