Sirijoje išbandomas naujas rusų ginklas - „Terminatorius-2“. Kodėl net rusų žiniasklaida jį vertina santūriai? (Video)  (2)

Tai, kad Rusija karą Sirijoje išnaudoja savo naujausių kariuomenės pasiekimų bandymams karo sąlygomis dažnai pažymima tiek žiniasklaidoje, tiek ir ekspertų komentaruose. Net ir pats tobuliausias ginklas, neišbandytas praktiškai yra geras tik „ant popieriaus“, todėl rusai aktyviai naudojasi galimybėmis „apšaudyti“ savo karinės technikos naujienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne išimtis ir „Terminatorius-2“ ara BMPT-72 – tankas, skirtas saugoti kitus tankus, ypač vykstant mūšiams miestų gatvėse. Jis buvo sukurtas tanko T-72 pagrindu modifikuotu kėbulu. Esminis skirtumas – vietoje galingos 125 mm patrankos BMPT-72 yra ginkluota visu kompleksu įvairios ginkluotės, įskaitant dvi 30 mm kalibro patrankas, keturias prieštankines raketas „Ataka-T“ ir didelio kalibro kulkosvaidį. Tai suteikia „Terminatoriui 2“ galimybę vykdyti kovą tiek prieš priešo pėstininkus ir lengvai šarvuotas mašinas, tiek ir prieš įtvirtintas pozicijas ar tankus.

Pirmoji „Terminatoriaus“ versija buvo sukonstruota dar praėjusio amžiaus pabaigoje. Tai buvo mašina su penkių žmonių ekipažu, parengta tanko „T-90“ pagrindu. „Terminatoriuje 2“, pirmą sykį pristatytame 2013-aisiais, buvo atsisakyta granatsvaidžių, ir ekipažą sumažino iki trijų žmonių.

Karo mašinos kūrimo idėja Rusijoje iškilo, vėlgi, karų Afganistanijoje ir Čečėnijoje metu, kuomet prieštankiniais raketsvaidžiais ginkluoti priešininkai sudavė galingą smūgį tankams. Skandalingiausias atvejis užfiksuotas 1994-ųjų išvakarėse Čečėnijos sostinėje Grozne, kur didelė rusų tankų ir šarvuočių kolona pateko į pasalą ir buvo išstumti iš miesto.

Tą siaubingą rusams naktį kariuomenė neteko apie 400 šarvuotų mašinų bei tūkstančio karių. Rusai tuomet išbandė „ZSU-23-4 Šilka“, savaeigį zenitinį pabūklą, galėjusį greitomis salvėmis išvaikyti priešininką, tačiau ji turėjo du pagrindinius trūkumus: lengvus šarvus, ir neturėjo įrangos antžeminiams įtvirtinimams apšaudyti.

Naujasis modelis vertinamas santūriai

Rodytųsi, BMPT turėtų sudaryti solidų įspūdį, tačiau ir patys rusų kariai taip negalvoja, rašoma „The National Interest“. Rusijos sausumos pajėgos net neužsakinėjo pirmosios karinės tankų palaikymo mašinos versijos, nes penki ekipažo nariai – per daug, o paleidžiamoji sistema „Ataka“ nebuvo apsaugota nuo priešininko, ir ten nebuvo ugnies valdymo sistemos. Taip pat paaiškėjo, kad toks tanko hibridas ir kainuotų panašiai kaip tankas.

BMPT-72 demonstracija

„The National Interest“ nesiima vertinti „Terminatoriaus 2“ perspektyvų. Sako, „pagyvensim – pamatysim“. Pažymima, kad net Rusijos žiniasklaida, kuri tradiciškai į padanges kelia savo karinės pramonės gaminių galimybes, šįkart apie BMPT-72 atsiliepia kukliai. Nors inžinieriams pavyko sumažinti įgulos skaičių, eksploatacijos išlaidas ir pačios mašinos kainą, tačiau tai turėjo savo kainą. „Terminatorius 2“ neteko didžiosios dalies savo ugnies galios. „Vienu metu jis gali šaudyti tik į vieną taikinį, kai pirmoji jo versija galėjo atakuoti tris vienu metu“, – pažymi vienas rusų analitikas, kurį cituoja „Russia Beyond the Headlines“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(14)
(-6)

Komentarai (2)