Kokius tankus turi Šiaurės Korėja: naujame kare panaudotų net ir likusius nuo Antrojo pasaulinio karo laikų? (Video)  (16)

Nors pastarosiomis savaitėmis žinių apie tai girdime mažiau, įtampa dėl Šiaurės Korėjos nėra visiškai nuslūgusi. Karo grėsmė yra reali, nors visas pasaulis tikisi, kad tokio kraštutinio problemos sprendimo pavyks išvengti. To tikėtis turėtų ir visi Šiaurės Korėjos gyventojai, nes, vertinant objektyviai, šalies karinės pajėgos neturi jokių šansų pasipriešinti dideliame tarptautiniame konflikte. Situacija atkreipė dėmesį į Šiaurės Korėjos ginkluotę. Negi jie tikrai naudotų Antrojo pasaulinio karo laikų tankus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greičiausiai, kad taip. Šiaurės Korėja turi naujesnių tankų, kurie yra galingesni, geriau ginkluoti, turi storesnius šarvus. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad šalyje apie 800 sovietinių T-62. Šiaurės Korėja taip pat pati gaminasi tankus, kopijuodama T-62 konstrukciją – nuo 1980 metų gaminamas Chonma-ho 40 tonų tankas. Jų šalis turi maždaug tūkstantį. Šiaurės Korėjos arsenale turėtų būti ir nemažai kiniškų Type 59, nemažai jų – su rusišku ZSU-57-2 priešlėktuviniu bokšteliu. Taigi, Šiaurės Korėja turi nemažai tankų, kurie yra naujesni ir geresni nei Antrojo pasaulinio karo laikų T-34. Tai kodėl artimiausiame konflikte vėl galime išvysti šiuos dažniausiai muziejuose saugomus tankus?

Sovietai iki 1950 metų kovo Šiaurės Korėjai pasiuntė bent 250 T-34/85 tankų. Jau tuomet jie buvo nebe nauji – reikėtų nepamiršti, kad šis vidutinis tankas buvo plačiai naudojamas Antrojo pasaulinio karo metais. Dar daugiau T-34/85 Šiaurės Korėjoje atsirado jau Korėjos karo metu. Visgi, šiame kare daug šių tankų buvo ir prarasta – amerikiečių M26 Pershing, M46 Patton ir britų Centurion tankai buvo kur kas modernesni ir geresni. Tačiau karui pasibaigus likę T-34/85 tankai nebuvo nurašyti. Jie iki šiol yra karinėje parengtyje, paruošti naujam konfliktui. Tai patvirtina ir dar 2012 metais pasirodęs propagandinis klipas, kuriame buvo ir T-34/85 tankas.

Niekas tiksliai nežino, kiek T-34/85 tankų Šiaurės Korėja vis dar turi paruošusi kovai. 1996 metais šis skaičius siekė 250, šiuo metu jų neturėtų būti smarkiai mažiau. Tokios izoliuotos šalys retai kada išmeta ginkluotę. O jei bent 100-200 T-34/85 tankų vis dar yra kažkur sandėlyje, jie mūšyje bus panaudoti, ypač jei pasitaikys situacijų, kur Šiaurės Korėjos karininkai nematys didelės priešo prieštankinės gynybos tikimybės.

Kaip būtų panaudotas T-34/85? Greičiausiai kažkur šalia geresnių, naujesnių tankų. Šiaurės Korėja bandys išnaudoti gamtines sąlygas ir pulti iš pasalų. Užmaskuoti tankai galėtų sulaukti, kol priešas pateks į spąstus, o tada juos užverti. Tačiau net ir tuomet Šiaurės Korėja patirtų didelių nuostolių. Ne tik dėl T-34/85 senatvės, bet ir dėl kitų tankų, taktinio pasiruošimo ir begalinio finansinio ir technologinio skirtumo. Šiaurės Korėja tokio karo tiesiog negali laimėti, tačiau, kaip dabar spėjama, jos pajėgos fanatiškai gintųsi, net jei pergalės tikimybė būtų labai menka.

Šiaurės Korėja nėra vienintelė šalis savo pajėgose tebeturinti T-34/85 tankus. Jų dar galima sutikti Libijoje, Malyje, Namibijoje ir kai kuriose kitose Afrikos šalyse. Dabar šis tankas laikomas lengvuoju ar tiesiog pėstininkų paramos mašina. Savaime aišku, jis jau nebeatitinka šiuolaikinės karybos reikalavimų, tačiau kai kurioms šalims šios istorinės vertybės atsisakyti sunku.

T-34/85 2012 metų Šiaurės Korėjos propagandiniame klipe

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (16)