Apklausa parodė - vienos šalies gyventojai nori karo su Šiaurės Korėja  (10)

Diplomatija gali padėti išvengti daugybės konfliktų. Tai yra pirminis tarptautinių santykių ginklas, kuris gali išspręsti daugybę problemų. Jei derybos nepadeda, galima pereiti prie ekonominio spaudimo, izoliacijos ir kitų griežtesnių priemonių. O kas jei jos neveikia? Viena apklausa parodė, kad nemažai žmonių jau nori karo su Šiaurės Korėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei pasaulis baiminasi Šiaurės Korėjos ginkluotės bandymų, kaip turėtų jaustis jos kaimynai? Niekas nenori karo. Bent jau taip manėme iki šiol, kol praeitą savaitę buvo publikuoti vienos apklausos Japonijoje rezultatai. Ši šalis, kurioje nuolat vyksta pratybos ir civilinės saugos pamokos, kurių vienintelis tikslas yra padėti žmonėms pasiruošti galimoms atakoms, jau pavargo nuo virš galvos į vandenyną skriejančių raketų.

52,8 % apklaustųjų teigė, kad šiek tiek nerimauja dėl to, ką Šiaurės Korėja darys toliau (dar 15,4 % atsakė, kad dėl to nerimauja stipriai). O nerimauti yra dėl ko. Šiaurės Korėja jau ne kartą virš Japonijos buvo pasiuntusi vieną iš savo balistinių raketų. Nors jos buvo nutaikytos į tuščius plotus Ramiajame vandenyne, kas gali pasakyti, kad visi bandymai praeis sėkmingai? Kas jei į Japonijos jūrą nutaikyta raketa pasiklys, bus prastai apskaičiuotas jos atstumas ar ji susidurs su laivu? O kas jei į Ramųjį vandenyną nutaikyta raketa sprogs ore ir Japonijoje pradės lyti nuolaužomis?

Tie „o kas jei“ žmonės pradeda nusibosti. Jau girdimi raginimai priimti sunkų sprendimą. 54 % apklaustųjų sako, kad Japonija ir JAV turėtų ryžtis Šiaurės Korėjos valdžios nuvertimui. Palyginimui, tik 39,4 % tam nepritaria visiškai, manydami, kad diplomatinės priemonės yra teisingesnis sprendimas. Taip, apklausoje dalyvavo tik 2000 žmonių, todėl šios nuomonės laikyti oficialia negalima, tačiau raginimai sugriauti Šiaurės Korėją buvo girdimi dar iki šios apklausos.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas pastarojo susitikimo metu Japonijoje pažadėjo didinti spaudimą Šiaurės Korėjos režimui. Žmonės dėl to per daug nedžiūgauja - ekonominis ir politinis spaudimas dar neužkirto kelio naujiems balistinių raketų bandymams. Kitaip tariant, šalys sutarė stiprinti priemones, kurios neveikia. Dar daugiau - jos turi priešingą poveikį.

Japonija ketina įsigyti daugiau amerikietiškų priešraketinių gynybos sistemų. Šiaurės Korėja į tai atsakė nedviprasmiškai - pažadėjo, kad Japonijos veiksmai gali paskandinti salyną liepsnose su grybo formos debesimis. Pats Abe buvo apkaltintas naudojantis Šiaurės Korėjos grėsmės eskalavimą savo populiarumui padidinti. Tačiau realybėje prireiks tik naujų Šiaurės Korėjos raketų bandymų, kad ministro pirmininko populiarumas smuktų - jei japonai savo namuose nesijaus saugūs, jie savo norą pašalinti nedraugišką kaimyną išreikš ne tik apklausose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(4)
(32)

Komentarai (10)