Virgin Galactic VSS Unity kosmolėkis pirmą kartą pasiekė mezosferą  ()

Liepos 26 dieną trečiajam raketų bandomajam skrydžiui pakilo naujausias Virgin Galactic kosmolėkis, pakilęs aukščiau atmosferoje nei ankstesniais kompanijos bandymais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VSS Unity yra dviejų pilotų valdomas SpaceShipTwo aparatas, sukurtas iškelti į kosmosą šešis komercinius keleivius, kuriame jie, prieš nusileisdami ant žemės, patirs 5 minutes mikrogravitacijos.

„Tai buvo jaudinantis potyris nuo pradžios iki galo,“ pranešime apie skrydį sakėkosmolėkio pirmasis pilotas Dave'as Mackay'us. „Unity raketų motorai veikė puikiai, ir Sooch [antrasis pilotas Mike'as Masucci] nusileido švelniai. Mums kabinoje tai buvo naujas pasiekto aukščio rekordas, nekalbant jau apie manekeną salone ir Žemės vaizdai iš juodo dangaus buvo nuostabūs.“

Remiantis Virgin Galactic paskyra Twitter socialiniame tinkle, WhiteKnightTwo lėktuvas–nešėjas (dar vadinamas VMS Eve) pakilo maždaug 15:45 GMT, ir iškėlė kosmolėkį į 46 500 pėdų (14 000 metrų) aukštį, iš kur šis skrido jau pats.

„Štai jie ir kyla! #VMSEve & #VSSUnity pakilo į dangų,“ parašė Virgin Galactic. Maždaug po valandos, VSS Unity atsiskyrė nuo VMS Eve ir skriejo link kosmoso, rašė kompanija. Po atsiskyrimo VSS Unity įjungė savo variklius 42 sekundėms, nukreipė trauką praktiškai vertikaliai ir įsibėgėjo iki 2,47 machų.

Nusklendęs į Žemę, kosmolėkis saugiai nusileido Mojave Oro ir kosmoso uoste šiek tiek prieš 17:00 GMT.

Tai buvo pirmas kartas, kai kosmolėkis pasiekė Žemės atmosferos regioną, vadinamą mezosfera, sakė Virgin Galactic atstovas.

„Planuotas 42 sekundes veikusios raketos iškėlė pilotus ir erdvėlaivį per stratosferą, ir 170 800 pėdų [52 000 m] apogėjuje pirmą kartą iškėlė į mezosferą,“ sakė Virgin Galactic atstovas. „Šis regionas, mokslininkų dažnai vadinamas „ignorosfera“, yra menkai ištirtas atmosferos sluoksnis, nes balionai jo nepasiekia, ir ateityje galime padėti tyrėjams čia apsižvalgyti nuodugniau.“

Liepos 26-osios skrydis VSS Unity buvo trečiasis per mažiau nei keturis mėnesius, o iš viso – 14-tas. Nuo pirmojo bandomojo skrydžio 2016 rugsėjo 8 dieną, VSS Unity atliko septynis skrydžius, per kuriuos liko visą laiką prisitvirtinęs prie VMS Eve ir septynis bandomuosius sklendimus be variklio.

VSS Unity atliko pirmąjį bandomąjį skrydį su veikiančiu varikliu šių metų balandžio 5 d., o antrasis toks skrydis – gegužės 29. Visi trys skrydžiai, kuriuose naudotas variklis, buvo pilotuojami, bet keleivių salone nebuvo.

Kompanijos pranešime teigiama, kad liepos 26-osios skrydžiu, kaip ir ankstesniais, buvo siekiama surinkti papildomą informaciją apie sąlygas kabinoje skrydžio metu. Virgin Galactic įkūrėjas seras Richardas Bransonas sakė, kad kompanija kosmoso turistus VSS Unity kosmolėkiu turėtų iškelti iki 2018 metų galo, o bilietai jau parduodami po 250 000 dolerių.

Hanneke Weitering

www.space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai ()