JAV Sausumos pajėgos vėl nori lengvojo tanko? Kam jo reikia? (Video)  (4)

Du dideli gynybos sektoriaus rangovai BAE ir „General Dynamics“ šiuo metu varžosi kurdami naują tanką JAV pajėgoms. Tai nebus „M1 Abrams“ pagrindinio kovos tanko įpėdinis. Tiesą sakant, naujoji šarvuota mašina net neprimins pagrindinio JAV pajėgų tanko - naujasis tankas bus lengvasis. Bet kam jo reikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lengvieji tankai jums tikriausiai yra girdėti. Istoriškai ši kategorija buvo naudojama, tačiau šiais laikais lengvųjų tankų nebėra tiek daug. Kita vertus, negalima sakyti, kad jų nėra apskritai. Pavyzdžiui, švedų kovos mašina CV90 techniškai yra lengvasis tankas. Tai pačiai kategorijai reikėtų priskirti ir rusų 2S25 bei Turkijos ir Indonezijos kuriamą MMWT (dažniau vadinamas „Harimau“). Tačiau JAV nieko panašaus neturi jau daugelį metų. Dar daugiau - buvo manoma, kad ir poreikio tokiai mašinai tiesiog nėra. Tai kas pasikeitė?

Na, nelabai kas. Pastarasis lengvasis tankas „M551 Sheridan“ buvo išleistas į poilsį 1996 metais. Tuomet jis dar buvo naudojamas mokymų tikslais, tačiau gana seni tankai nebebuvo naudojami misijose. Noras pakeisti „Sheridan“ moderniu lengvuoju tanku tuomet iš tiesų buvo matomas - to metu BAE kūrė M8 platformą. Visgi, lengvojo tanko vaidmenį tuomet perėmė M1128 - ratuota kovos mašina. Tačiau pereikime prie dabartinių laikų.

Video reportažas apie „General Dynamic Griffin“

JAV Sausumos pajėgos ketina įsigyti 504 naujus lengvuosius tankus. Dėl šios pozicijos varžysis modernizuotas BAE M8, kuris įgys naujesnį variklį, modernią bokštelio elektroniką, IR taikiklius ir kitą įrangą, bei „General Dynamics“ kuriamas „Griffin“ – modifikuota britams gaminamo „Ajax“ versija su lengva „M1A2 Abrams“ tanko bokštelio versija. Abu tankai turi ir pliusų, ir minusų. „Griffin“ turi 120 mm pabūklą ir savo vidumi yra panašus į „Abrams“ - tai palengvintų perėjimą prie lengvesnio tanko. Tuo tarpu M8 turi 108 mm pabūklą, bet sveria maždaug 22 tonas - daugiau nei 3 tonomis mažiau nei „Griffin“. „C-17 Globemaster III“ transportiniame lėktuve tilptų trys M8 arba tik du „Griffin“. Bandymai parodys, kuris tankas bus pasirinktas.

Video reportažas apie atnaujintą „M8 Buford“ iš BAE

Kam jis apskritai reikalingas? Greitam reagavimui skirtos desantinės pajėgos, lengvosios pėstininkų brigados ir kiti panašūs daliniai negali naudoti „Abrams“ tankų, nes jie yra tiesiog per dideli. Šie daliniai yra sukurti taip, kad galėtų greitai vykdyti misijas bet kuriuose pasaulio kraštuose, tačiau toks mobilumas turi kainą - jie neturi tinkamai šarvuotų mašinų. Lengvieji tankai būtų dislokuojami lėktuvais ir darbo galėtų imtis itin greitai. Žinoma, egzistuoja ratinių transporto priemonių, tačiau jos yra pažeidžiamesnės ir tinka ne visoms vietovėms. Taigi, naujasis lengvasis tankas bus skirtas pėstininkų paramai ir bus pritaikytas greitam dislokavimui oro, vandens ir antžeminiu transportu. Jis taip pat galės darbuotis ten, kur grėsmės lygis bus žemesnis - juk ir paties tanko, ir jo naudojimo kaina bus žymiai mažesnė nei „Abrams“, kurio naudojimas kartais yra perteklinis atsižvelgiant į situaciją.

Tačiau kad ir kurią mašiną pasirinktų JAV pajėgos, ji nebus vadinama lengvuoju tanku. Taip nėra vadinamos ir prieš tai išvardintos šarvuotos mašinos. Reikalas tame, kad po Antrojo pasaulinio karo tanko apibrėžimas ėmė kisti. Technine prasme tai tebėra stipriai šarvuota kovos mašina su į visas puses sukiojamu bokšteliu su pabūklu. Tačiau įvairios pajėgos dabar labiau galvoja apie vaidmenį - naujoji kovos mašina iš esmės atliks kitą vaidmenį nei tankai, todėl bus vadinama MPF - „Mobile Protected Firepower“.

Įdomu tai, kad kol kas reikalavimai šarvams yra laikomi paslaptyje, tačiau manoma, kad tokia mašina privalėtų atlaikyti ugnį bent iš 30 mm pabūklo. M8 turėjo aliuminio konstrukciją su moduliniais šarvais - tai mašinai suteikė lankstumo. Tikėtina, kad ir dabar išvysime ką nors panašaus. 504 tankų turėtų pakakti maždaug 8 batalionams, tačiau, turint omenyje, kad galingą pabūklą turintis lengvasis tankas bus gerokai pigesnis ir lengviau dislokuojamas nei „Abrams“, gamybos apimtys gali augti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(1)
(36)

Komentarai (4)