Mokslininkai atliko simuliacijas ir skelbia oficialius rezultatus: jei tarp JAV ir Rusijos kiltų karas, Žemę ištiktų branduolinė žiema  ()

Mokslininkai atliko simuliacijas ir skelbia oficialius rezultatus: net ir šiandien branduolinis karas tarp JAV ir Rusijos planetoje sukeltų branduolinę žiemą, o suodžių ir dūmų debesys apgaubtų Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje temperatūra sumažėtų vidutiniškai apie 9 laipsnius Celsijaus, nes saulės spinduliai nepasiektų žemės lygio, skelbia „Science Alert“.

Naujasis simuliacijos modelis atitinka vieną iš geriausių esamų modelių, kuris buvo paskelbtas 2007 m. Abiejose ataskaitose prognozuojama kelerių metų branduolinė žiema, o per pirmuosius kelis mėnesius 30 proc. visame pasualyje sumažėtų kritulių. Dūmų debesis pirmiausia apgaubtų Šiaurės pusrutulį, o vėliau ir Pietų pusrutulį.

„Čia pakartojame (2007 m. Branduolinio karo scenarijų), naudodamiesi alternatyviu moderniausiu šiuolaikinio klimato modeliu, veikiančiu aukštesne skiriamąja geba ir aiškiau modeliuodami stratosferos chemiją ir aerozolius. JAV ir Rusijos branduolinių ginklų panaudojimas turėtų pražūtingų padarinių visam pasauliui“, – rašo tyrėjai.

Tačiau yra keletas skirtumų nuo 2007 m. simuliacijos. Naujojoje ataskaitoje teigiama, kad dūmai Žemę apgaubtų ilgiau nei prieš tai manyta.

Jei JAV ir Rusija panaudotų visą savo branduolinį arsenalą bombarduodavos viena kitą, modelis rodo, kad branduoliniai sprogimai ir iš jų kilę gaisrai išskirtų apie 150 teragramų (arba megatonų) suodžių.

Suodžiai apgaubtų Šiaurės pusrutulį per savaitę, o visą planetą – per dvi savaites. Tai sumažintų paviršiaus šviesos lygį. Tada prireiktų maždaug trejų metų, kol paviršiaus apšvietimas vėl padidėtų iki 40 proc. pradinio lygio.

Komanda panaudojo duomenis surinktus iš miškų gaisrų, ugnikalnių išsiveržimų ir ankstesnių branduolinės bombos sprogdinimų, kad numatytų didžiulius įvyksiančius planetos klimato pokyčius. Šie pokyčiai sunaikintų žemės ūkį, vėjo sroves bei panaikintų vasaros liūčių sezoną.

Naujasis modelis rodo, kad prireiktų bent dešimtmečio, kol nuo Žemės pasitrauktų dūmų ir suodžių debesys. Reikėtų tikėtis, kad jūsų branduolinis bunkeris yra pilnas ilgai negendančio maisto.

Tačiau į atmosferą išleidžiamų dūmų lygis būtų „mažesnio laipsnio“ nei tie, kurie padėjo sunaikinti dinozaurus, todėl mokslininkai palieka galimybę, kad žmonėms pavyktų išgyventi. Bet tai nėra hipotezė, kurią mes tikrai norime ištestuoti..

Tai yra įdomus modeliavimo eksperimentas, kuriame atsižvelgiama į įvairius veiksnius, tačiau tai taip pat bauginanti perspektyva. Juk kalbama apie realiai egzistuojančias branduolinių ginklų saugyklas.

Taigi tyrėjai teigia, kad branduolinės bombos nėra ginklai, prie kurių prieigą turėtų turėti pasaulio tautos.

„Norėdami visiškai panaikinti aplinkosauginės katastrofos, kuri kiltų dėl visa apimančio branduolinio karo, galimybę, sprendimų priėmėjai turi žinoti branduolinio karo pasekmes ir atitinkamai elgtis. Reikia sumažinti branduolinį arsenalą ir galutinai nuginkluoti visas branduolines pajėgas turinčias šalis“, – daro išvadą tyrėjai.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Geophysical Research: Atmospheres“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()