Atominis povandeninis laivas „Tennessee“ į misiją išvyko su naujo tipo branduolinėmis galvutėmis - dabar tai beveik idealus taktinis ginklas  (1)

„USS Tennessee“ - „Ohio“ klasės povandeninis laivas, tarnaujantis JAV Kariniame jūrų laivyne. Šis atominis laivas tarnauja jau nuo 1988 metų, tačiau į užtarnautą poilsį dar nesiruošia. Tiksliau, praeitų metų pabaigoje „Tennessee“ vėl išplaukė patruliuoti. Šįkart - su nauja branduoline galvute.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulis stengėsi atsisakyti branduolinių ginklų, tačiau tikriausiai visi žinojo, kad tai niekada neįvyks. Kaip neįmanoma uždrausti paprastų žmonių naudojamų ginklų (nes norintys jų visada pasigamins), neįmanoma atsisakyti ir branduolinių ginklų, nes žinios ir funkcija nedingsta. Taigi, 2019-ųjų sausį JAV pradėjo gaminti naują branduolinę galvutę W76-2.

Žinoma, nauja ją galima vadinti tik sąlyginai. W76 JAV arsenale yra nuo 1978 metų. Standartinis šios branduolinės galvutės variantas W76-1, gamintas 2008-2018 metais, pasižymi 90 kilotonų sprogimo jėga. To pakaktų su žeme sulyginti vidutinio dydžio miestui ar dideliam pramoniniam objektui. Tuo tarpu naujoji W76-2 pasižymi 5 kilotonų sprogimo jėga.

Taip, perskaitėte teisingai - naujoji branduolinė galvutė yra žymiai silpnesnė nei senoji, tačiau tai tik pagerina jos taktines savybes. Branduoliniai ginklai tapo tokie dideli, kad mažai kas mano, kad jie galėtų būti panaudoti. Žinoma, didelio konflikto metu jie tikrai būtų panaudoti, tačiau jau tik kaip karo pabaigos šaukliai. Stipriausios pasaulio karinės pajėgos turi pakankamai branduolinių ginklų, kad nuo Žemės paviršiaus nutrintų viską, tačiau tokiame konflikte nugalėjusių nebūtų.

Taigi, Rusija ir JAV kuria mažo galingumo branduolinius ginklus, kuriais galima suduoti atsakomuosius smūgius, kurie nesukeltų katastrofinių padarinių. Tai - tarsi galios demonstracija, kuri priverstų šalį pergalvoti savo tolimesnius veiksmus, nes po tokio W76-2 sektų įprastas W76-1 ar 455 kilotonų W88, kokių „Tennessee“ taip pat turi.

Būtent su tokia užduotimi „Tennessee“ bei kiti strateginiai branduoliniai laivai ir plaukioja pasaulio vandenynuose. Tai - nematomos branduolinių ginklų paleidimo bazės, turinčios atgrasyti potencialius JAV priešus nuo netikėtų smūgių. Tik „Tennessee“ ypatingas tuo, kad turi dvi „Trident II D-5“ balistines raketas su W76-2 galvutėmis (ir kelioliką su įprastais senesnės kartos užtaisais). Ir ateityje laivų su W76-2 galvutėmis bus tik daugiau, nes jos bus gaminamos iki 2024-ųjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (1)