Paskelbta nauja oficiali ataskaita apie F-35: skaičiuojama 13 rimtų problemų ir 873 programiniai trikdžiai  (1)

„Lockheed Martin F-35 Lightning II“ pirmąjį savo skrydį įvykdė dar 2006 metais, o pirmieji F-35B pradėjo tarnybą dar 2016 metais. Tarnauja jau visos F-35 versijos, iki šiol pagaminta apie 500 šio tipo naikintuvų vienetų. Tačiau tai nereiškia, kad visos klaidos jau išgydytos. Tiksliau, liko 13 rimtų rimtų problemų ir 873 programiniai trikdžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skamba rimtai, tiesa? Žinoma, ypač turint omenyje, kad nemaža dalis tų problemų gali turėti katastrofiškų pasekmių. F-35 tarnauja ne tik JAV, bet ir ne vienoje Europos šalyje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Australijoje, Izraelyje ir kitose pasaulio šalyse. Tie 500 nėra didelis naikintuvų skaičius, tačiau tos šalys, kurios jau įsigijo F-35 naikintuvus, nori patikimo ir efektyvaus ginklo. Trūkumus ištaisyti būtina ir todėl, kad dabar gaminami naikintuvai jų neturėtų.

O trūkumų ne taip jau mažai. Pentagonas metinėje F-35 programos ataskaitoje įvardino 13 pirmosios kategorijos trūkumų, tarp kurių - „General Dynamics“ 25 mm automatinė patranka su 4 besisukančiais vamzdžiais. Šis ginklas, žinoma, yra labai naudingas, problema yra sudėtingas jo montavimas. Viena iš problemų - šaudymo krypties suderinimas montuojant ginklą orlaivyje. Nuo to kenčia taiklumas.

Kita problema - vis įtrūkstantis ginklo mechanizmo metalas. Ši problema kamuoja F-35A versiją, tačiau panašios gamybos ydos gali pažeisti ir kitų versijų patikimumą. F-35A yra vienintelė F-35 versija turinti viduje sumontuotą patranką - F-35B ir F-35C ginklai sumontuoti specialiuose moduliuose po sparnais.

Baiminamasi, kad pačių pirmųjų naikintuvų tikriausiai nepavyks patobulinti iki mūšiui tinkamos būklės. F-35 pasirodymas mūšiuose iki šiol yra labai ribotas.

Bet problema ne tik sunkiai sureguliuojami ginklai ar įtrūkstantis metalas. 873 problemos aptiktos ir programinėje įrangoje. Tiesa, visa tai - palyginti nedideli bugai. Nors jų skaičius atrodo stulbinančiai didelis, turite įvertinti, kad F-35 iš esmės yra skraidantis kompiuteris. Jo programinė įranga - daugiau nei 8 milijonai programos eilučių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(10)
(4)

Komentarai (1)