Kuriama unikali sekimo priemonė, kuria galės naudotis kiekvienas: kai tik šalia pasirodys užsikrėtęs žmogus, iš karto būsite informuotas  (2)

Vieni didžiausių technologijų pasaulio milžinų susivienijo kovojant su koronaviruso pandemija ir praėjusią savaitę pranešė kuriantys specialius sekimo įrankius, kurie galės jau artimiausiu metu būti įdiegti didžiojoje dalyje pasaulio išmaniųjų telefonų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo „The Verge“ duomenimis, ši „Apple“ ir „Google“ kuriama priemonė kliausis „Bluetooth“ technologija, leidžiančia telefonams komunikuoti tarpusavyje ir taip įspėjančia įrenginio savininką, kad jis galėjo turėti kontaktą su virusu infekuotu žmogumi.

Kompanijų teigimu, ši sekimo priemonė turėtų išvysti dienos šviesą maždaug gegužės viduryje ir ji bus prieinama kartu su jų sukurtų „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų naujiniais.

Siekdamos išvengti galimų kontroversijų, kompanijos pabrėžia, kad ši priemonė bus visiškai savanoriška ir veiks tik telefone turint oficialią savo šalies institucijų sukurtą programėlę kovoti su COVID-19. Būtent joje pažymėjus, kad sergate koronavirusu, jūsų telefonas anonimiškai perspės kitus netoliese esančius ir šią programėlę turinčius asmenis, kad jie galėjo turėti kontaktą su infekuotu žmogumi.

Išleidusios šią technologiją, „Apple“ ir „Google“ ketina nesustoti ir sieks įdiegti nuolatinę savanorišką sekimo funkciją, kuri bus prieinama jų kurtą operacinę sistemą turintiems asmenims. 

Funkcija bus prieinama ne visiems

„Android“ ir „iOS“ operacinėms sistemoms veikiant iš esmės visuose pasaulio išmaniuosiuose telefonuose, ši priemonė atrodytų viena geriausių galimybių pasiekti didžiąją daugumą pasaulio gyventojų. Tačiau, kaip ir visada, yra ir trūkumų.

Be akivaizdžios moralinės dilemos, ar verta dėl saugumo išsižadėti savo teisių į privatumą, arba perduodamų duomenų saugumo ir anonimiškumo klausimo, yra abejotina, ar ši funkcija pasieks pačius pažeidžiamiausius visuomenės narius.

Nepasiturintys, senyvo amžiaus asmenys ar kaliniai dėl skirtingų materialinių ar socialinių priežasčių dažniausiai neturi išmaniųjų telefonų, o būtent koronaviruso protrūkis šiose grupėse gali būti pavojingiausias.

Tačiau gali kilti ir technologinė problema. Portalo „Financial Times“ duomenimis, „Apple“ ir „Google“ sekimo sistema kliaujasi tik konkretaus tipo „Bluetooth“ lustais, galinčiais nustatyti atstumą tarp telefonų neeikvojant prietaiso baterijos.

Deja, šių lustų nėra beveik ketvirtadalyje šiuo metu naudojamų išmaniųjų telefonų, ypač tuose kurie buvo pagaminti prieš daugiau nei 5 metus. Taip pat skaičiuojama, kad 1,5 mlrd. žmonių pasaulyje naudoja neišmanius arba „iOS“ ar „Android“ neturinčius telefonus.

Ar šis technologijų gigantų bandymas bus sėkmingas ir prisidės prie koronaviruso plėtros sumažinimo, belieka sulaukti oficialaus programos paleidimo, tačiau yra svarbu pabrėžti, kad ši priemonė nepakeis vykdomų standartinių testavimo ir izoliacijos priemonių. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Mantvydas Šemeta
(1)
(3)
(-2)

Komentarai (2)