Žūtbūtinis mūšis už išlikimą - artėja „Huawei“ ir „Google“ skyrybų metinės ir kaip viskas pasikeitė  (3)

2019 m. gegužę technologijų pasaulį sudrebino naujiena: turėdama paklusti JAV valdžios direktyvoms, kompanija „Google“ tapo viena iš tų JAV kompanijų, kurios nutraukė palaikymą naujiems „Huawei“ gaminiams. Tačiau, jei visam pasauliui tai ir buvo kiek netikėta, pati „Huawei“ ne tik turėjo pasiruošusi atsarginį planą, bet jau ir vykdė: jau metus kūrė, tobulino ir vystė platformą` „Huawei Mobile Services“ – kaip atsvarą „Google Services“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir štai, po metų galime pasižiūrėti, kaip sekasi savarankiškai „Huawei“ sistemai – kaip ji veikia, kokių pasiekė rezultatų, ir ko galima būtų tikėtis toliau.

Vis dar „Android“

Tik pasklidus apie „Google services“ ir „Huawei“ išsiskyrimą, atsirado daug painiavos – pavyzdžiui, buvo galima rasti gandų, kad „Huawei“ išvis netenka visos „Android“ sistemos.

„Naujausi „Huawei“ telefonai ir toliau naudoja vartotojų pamėgtą „Android“ operacinę sistemą. Esminis skirtumas – vartotojai programėles turės atsisiųsti ne iš „Google Play“, o iš „Huawei AppGallery“. Programėlių įkėlimu ir pritaikymu rūpinasi programėlių kūrėjai“, – teigia „Huawei Mobile Services“ekosistemos verslo plėtros vadovas Voicech Orševski.

Jis pasakoja, kad „AppGallery“ Kinijos rinkoje startavo dar 2018 metais, o praėjus metams, 2019 m. įsigaliojus JAV ir Kinijos įmonių bendradarbiavimo ribojimams ir „Huawei“ netekus galimybės savo išmaniuosiuose diegti „Google Play“ bei „Google“ mobiliosiomis paslaugomis paremtų programėlių, „Huawei“ metė dideles pajėgas į „Huawei“ mobilių paslaugų kūrimą (HMS) ir „AppGallery“ plėtrą visame pasaulyje. „Huawei“ mobiliosios paslaugos buvo sukurtos ir pritaikytos pasaulinei rinkai ir tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve per mažiau nei vienerius metus“, – aiškina V.Orševski.

Jis pastebi, kad programėlių skaičius „AppGallery“ pasauliniu mastu per pastaruosius 10 mėnesių išaugo penkis kartus ir šiandien daugiau nei 60 000 aplikacijų. V.Orševski teigimu, 2020 metų kovo mėnesį prie „Huawei“ mobilių paslaugų buvo prisijungę 1,4 milijono programėlių vystytojų, kas yra 150 proc. daugiau nei 2019 metais. „Svarbu ir tai, kad „AppGallery“ veikia 170 šalių visame pasaulyje – ir turi 420 milijonų aktyvių vartotojų, kiekvieną mėnesį“, – teigia „Huawei“ atstovas.

Dirba regionuose

Turbūt visi besidomintys mobiliojo pasaulio gyvenimu prisimena „Windows Phone“ istoriją – mobiliąją „Microsoft“ platformą, kuri šiaip jau turėjo nemenką potencialą, bet dėl didelio vystytojų pasyvumo nesurinko kritinio programėlių kiekio ir galiausiai buvo likviduota.

Atrodo, „Huawei“ įvertino šią istorinę klaidą, ir kaip galima suprasti iš V.Orševskio pasakojimo, deda dideles pastangas, kad toks dalykas nenutiktų.

„Kiekvienoje šalyje – taip pat ir Lietuvoje – veikia vietinės „Huawei“ komandos, kurios yra dedikuotos tam, kad „AppGallery“ atsirastų kuo daugiau svarbių vietinių ir pasaulinių programėlių. Bendraujame su kiekvienos aplikacijos kūrėjais ir savininkais individualiai, ieškome geriausių sprendimų jų aplikacijos pritaikymui bei augimui. Esame suinteresuoti ne tik tuo, kad programėlė atsirastų ir veiktų „Huawei“ išmaniuosiuose telefonuose, bet mums svarbu ir tai, kad aplikacija būtų sėkminga ir augtų“, – teigia „Huawei“ atstovas.

Pasak jo, „Huawei“ turi didelius rinkodaros, mažmeninės prekybos, technologijų ekspertų resursus, kuriuos pasitelkia padedant aplikacijoms augti ir pritraukti vartotojus. Ekosistemos verslo plėtros vadovo teigimu, programėlių kūrėjai ypač vertina tai, kad pagalbos iš „Huawei“ gali sulaukti realiu laiku – susitikti, kartu spręsti kylančius iššūkius ir rasti geriausius sprendimus.

„Be to, prisijungimas prie „AppGallery“ programėlių kūrėjams nieko nekainuoja, siūlome itin lanksčias reklamos sąlygas“, – nurodo V.Orševski.

Programėlių perkėlimas

Bet reikia pripažinti faktą: nemažai populiarių ir vartotojų mėgstamų programėlių, kurias galima rasti „Google Play“, „Huawei AppGallery“ ekosistemoje nėra.

Tačiau tam „Huawei“ siūlo vieną išeitį. „Visų pirma, įsigijus naująjį „Huawei“ P40 serijos išmanųjį telefoną, rekomenduoju klonuoti visus senajame įrenginyje buvusius duomenis, įskaitant ir programėles – naudojant programėlę „Phone Clone“. Pastaroji yra instaliuota į naujuosius įrenginius, o į senąjį ją galite atsisiųsti iš „Google Play“ – ir vos per kelias minutes persikelti visas mėgstamas programėles, kontaktus, nuotraukas į naująjį telefoną“, – nurodo V.Orševski.

Jis taip pat pastebi, kad kai kurias programėles galima atsisiųsti tiesiogiai iš jų oficialių interneto svetainių – pavyzdžiui, tą leidžia „Facebook“ ir „Whatsapp“. „O bet kokį elektroninį paštą galite susisinchronizuoti su „Huawei“ el. pašto aplikacija. Taip pat visada rekomenduojame nepamiršti interneto naršyklės – daugelis paslaugų pasiekiamos per ten“, – sako „Huawei“ atstovas ir primena, kad „AppGallery“ turi atskirą „Norų sąrašo“ (angl. wishlist) funkciją – ten kiekvienas gali įvesti programėlę, kurią norėtų matyti „Huawei“ programėlių galerijoje, o taip pat gali pasirinkti, kad kai programėlė atsiras „AppGallery“, ji automatiškai būtų instaliuota į išmanųjį telefoną.

„Nuolat sekame „Norų sąrašo“ duomenis ir nuolat ieškome sprendimų, kaip pagreitinti programėlės įkėlimo procesą, bendraujame su programėlių savininkais ir kūrėjais, tad mums itin svarbus šis vartotojų grįžtamasis ryšys“, – sako V.Orševski.

Saugumas

„Google Play“ teigia atliekanti parduotuvėje publikuojamų programėlių kontrolę – bet vis išgirstame apie tai, kad šalinamos nesaugios programėlės. Kaip yra su „Huawei“? Ar „Huawei“ atlieka kontrolę, jei taip – kokią? Ar „Huawei“ teikia kokias nors garantijas vartotojams?

„Visos programėlės, prieš patekdamos į „AppGallery“, yra nuodugniai tikrinamos keliais skirtingais lygiais. Visų pirma, tikrinamas asmens bei kitų jautrių duomenų saugumas, visos su tuo susijusios galimos spragos, kenkėjiško elgesio rizikos ir programėlės savininko tapatybė. Antra, tikrinami lusto, vartotojo sąsajos, programėlės įvertinimo ir „Cloud“ saugos sluoksniai. Trečia, peržiūrima, ar užtikrinamas atsisiuntimo ir diegimo užtikrinimas. „Huawei“ savo veikloje itin griežtai laikosi visų vietinių, Europos Sąjungos bei pasaulinių teisės aktų bei reguliavimų, tad tai galioja ir „AppGallery“, – teigia specialistas.

Žinutė kūrėjams

Dar nesusidūrusiems su HMS aplinka, gali iškilti klausimų, kuo programėlės rengimas „AppGallery“ platformai skiriasi nuo jos įkėlimo į „Google Play“. V. Orševski teigimu, esminių skirtumų čia nėra – dažnu atveju užtenka įkelti tą pačią programėlę be jokių pakeitimų, ji normaliai veiks „Huawei“ telefonuose.

„Tačiau jei programėlė naudoja sudėtingesnius išorinius „Google“ paslaugų įskiepius, juos programuotojams reikės sukeisti su „Huawei“ mobiliųjų paslaugų atitikmenimis. Tai yra nesudėtingas ir neilgai trunkantis procesas“, – aiškina „Huawei atstovas.

Žvilgsnis tolyn

Mobiliosios programėlės išpopuliarėjo išplitus trečiosios kartos (3G) mobiliajam ryšiui – o didžiausias jų augimas nutiko ir tebesitęsia iki šiol, jau 4G aplinkoje.

Bet jau už kampo laukia 5G. Kokių pokyčių programėlėse ir jų ekosistemose galima laukti čia?

„5G ryšys tikrai papildomai paspartins programėlių kūrimą. Vis daugiau mūsų kasdien naudojamų daiktų bus prijungta prie spartaus interneto: automobiliai, buities įrenginiai, galbūt net drabužiai, kurie analizuos kūno temperatūrą, širdies pulsą ar kraujospūdį, ir t. t. Visam tam išmaniųjų sprendimų ūkiui valdyti reikės patogių sprendimų, o telefonas ir jo programėlės jau senokai tapo neatsiejama daugelio žmonių kasdienos dalis“, – pasakoja V.Orševski.

Jo teigimu, 5G taip pat atvers galimybes plačiau naudoti vadinamas PWA (angl. Progressive Web Applications) programėles – tai naujos kartos interneto svetainės, kurios mobiliuosiuose telefonuose atrodo kaip „tikros“ programėlės, nepaisant telefono gamintojo ar modelio. Tokių programėlių nereikia diegti į savo telefoną, nes didelė 5G sparta leis akimirksniu gauti reikalingus duomenis.

Negana to, 5G sparta leis plačiau naudoti vaizdo ir garso apdorojimą realiu laiku. Tas paspartins naujo tipo paslaugų atsiradimą, prie kurių dar nesame pripratę, bet jos galimai turės įtakos vartotojų įpročiams. „Įsivaizduokime, vairuodami automobilį, programėlė mums nurodys konkretų važiavimo greitį, kad visas sankryžas kirstume šviečiant žaliam šviesoforo signalui, taip pasiekiant kelionės tikslą greičiau, bei mažinant aplinkos taršą ir galimų eismo įvykių skaičių“, – galimą scenarijų nurodo „Huawei“ atstovas.

O žiūrint į ateitį dar toliau – V.Orševski tiki, kad įvairių sulenkiamų telefonų žengimas į rinką yra reikšmingas ir ateitį prognozuojantis ženklas, atskleidžiantis, kad žmonės yra pavargę nuo didelių gabaritų išmaniųjų telefonų. „Galima spėti, kad dizaino aspektu išmanieji keisis būtent šiuo – dydžio – aspektu ir įvairūs lankstomi telefonai keis šiandien mums įprastus modelius. Kalbant iš technologinės pusės, tikėtina, kad naujos kartos išmanieji turės daugiau jutiklių ir aplinkos, ir naudotojo sveikatos būklės stebėjimui. Be to, išmanieji, tikėtina, pakeis ar papildys daugumos įrenginių valdymą – atrakinimą, identifikavimą, pavyzdžiui, automobilių raktelius“, – pasakoja specialistas.

Pasak jo, atitinkamai keisis ir programinė aplinka – joje bus vis daugiau dirbtinio intelekto integracijos, plėsis papildytos realybės galimybės, pačių operacinių sistemų autonomija, kuri, tikėtina, priims tam tikrus optimalius sprendimus savarankiškai. Žinoma, dar didesnis dėmesys bus skiriamas naudotojo identifikavimui ir duomenų saugumui, mat ši tema tampa vis svarbesnė ir aktualesnė vartotojams.

Parengta bendradarbiaujant su „Huawei“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (3)