„Huawei“ planai kybo ore - amerikietiškos sankcijos kirto per vieną skaudžiausių vietų  ()

Į prekybinio karo tarp JAV ir Kinijos priešakines linijas išsviesta technologijų įmonė „Huawei“, panašu, po paskutinio amerikiečių artilerijos bombardavimo patyrė kontūziją ir nelabai žino (arba kol kas viešai neskelbia), kuria kryptimi teks judėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15min iškirtinio nuotolinio pokalbio su „Huawei“ rinkodaros vadovu Vidurio, Rytų ir Šiaurės Europos regionui Luisu Lu metu išsiaiškinome, kad Kinijos įmonė susidūrė su rimtais procesorių trūkumo sunkumais: sprendžiami iššūkiai, susiję su trečiųjų šalių pagamintų procesorių įsigijimu, ir iššūkiai, susiję su dukterinės įmonės „HiSilicon“ suprojektuotų procesorių gamyba.

Sumaištį šios įmonės planuose sukėlė nesenas, itin skaudus JAV sankcijų griežtinimo žingsnis, kuomet amerikiečiai nusprendė, kad verslo reikalų su šia Kinijos įmone negalės turėti ne tik JAV registruotos įmonės, bet ir įmonės, kurios yra priklausomos nuo JAV technologijų. Viena iš tokių įmonių yra Taivano bendrovė TSMC – „Huawei“ dukterinės įmonės „HiSilicon“ gamybos partneris.

Pažangiųjų technologijų pasaulyje, siekiant sumažinti gamybos sąnaudas, yra įsišaknijęs labai aiškus funkcijų pasiskirstymas ir specializacija. TSMC specializacija – itin pažangių lustų gamyba taikant iki 7 nm technologinį procesą. O visa gamyba vykdoma naudojant iš JAV importuotas gamybos linijas. Tuo tarpu TSMC klientas „HiSilicon“ užsiima procesorių ir ištisų platformų projektavimu. Visos šios platformos ir procesoriai vėliau diegiami į įvairius „Huawei“ gaminius – išmaniuosius telefonus, ausines, išmaniuosius laikrodžius, 5G infrastruktūros įrangą.

Tad po paskutiniojo sankcijų sugriežtinimo „Huawei“ tenka spręsti sudėtingą galvosūkį. Rinkos lyderių „Qualcomm“ procesoriai „Snapdragon“ jiems bet kokiu atveju neprieinami jau daugiau nei metai – tai yra JAV įmonė. Konkurentų „Samsung“ procesoriai „Exynos“ yra šiek tiek prastesni nei amerikiečių ir taip pat vargu ar prieinami – net jeigu korėjiečių ir neribotų amerikiečių keliami suvaržymai, kelią gali pastoti konkurenciniai sumetimai. Kinų įmonė „Mediatek“ nuo šių lyderių atsilieka – jų procesoriai įprastai nėra montuojami į aukštesnės nei „vidutinės“ klasės telefonus. O gamybos partnerių, kurie galėtų tęsti TSMC darbą tokiomis pačiomis apimtimis ir laikantis tokių pačių technologinių reikalavimų, tiesiog nėra.

„Vis dar vertiname šio [sankcijų – aut. past] sprendimo poveikį mūsų verslui. Bet tikime, kad šį iššūkį įveikti galime“, – sakė L.Lu. Įmonės rinkodaros vadovas pabrėžė, kad dalis problemų sprendimo bus siūlomų produktų paletės plėtimas į produktus, kuriuose gali būti nenaudojami „HiSilicon“ sukurti lustai – pavyzdžiui, nešiojamųjų kompiuterių, ausinių, išmaniųjų laikrodžių gamybą. „Šiems produktams galime naudoti komerciškai prieinamus lustus“, – tvirtino L.Lu.

Geriausios įmanomos vartojimo patirties svarbą pabrėžęs aukšto lygio „Huawei“ vadovas tikino: „net ir be pačių sukurtų lustų rinkinių tikimės pasiūlyti geriausią vartojimo patirtį galutiniam vartotojui“ išmaniuosiuose telefonuose – geriausią fotografavimo sistemą ir puikų veikimą.

Ir, nepaisant to, kad iki spalio vidurio – tradicinio „Mate“ telefonų serijos pristatymo laiko – liko mažiau nei trys mėnesiai, L.Lu nurodė, kad „lustų rinkinių problema vis dar yra vertinama, bet tikime, kad šį iššūkį įveiksime“. „Huawei“ regioninis rinkodaros vadovas patvirtino, kad „Mate 40“ serijos įrenginiai bus pristatyti laiku – šių metų spalį. „Mate 40 Pro“ įrenginių gamyboje, jo teigimu, bus panaudotos dabar turimos „HiSilicon Kirin“ procesorių atsargos.

„Mate 40“ telefonas, L.Lu teigimu, bus komplektuojamas „su kitu „Kirin“, su komerciniu lustų rinkiniu, kurį pateiks kitas gamintojas“. Tiesa, pastaruoju telefonu Europos rinkoje prekiaujama nebus.

Apie sudėtingoje situacijoje atsidūrusios „Huawei“ dukterinės įmonės „HiSilicon“ likimą L.Lu negalėjo pateikti konkretaus atsakymo. „Naujausių lustų rinkinių gamyboje rėmėmės TSMC galimybėmis, bet yra ir kitų lustų gamintojų, kurie gali padėti. Gal jie ir ne tokie pažangūs, bet mūsų reikalavimus jie patenkina“, - sakė jis.

L.Lu pabrėžė, kad net jeigu nebus naudojami „Huawei“ pagaminti procesoriai, tikslas yra ne procesorių gamyba, o geriausia vartotojo patirtis. „Lustų rinkinys yra svarbus, bet tai dar nėra viskas“, – sakė L.Lu. Tai, anot jo, reiškia, kad „Huawei“ turės tobulinti įrenginių inžinerijos galimybes.

Konkrečių procesorių gamintojų L.Lu įvardinti nenorėjo, tačiau tikino, kad komercinių procesorių tiekėjų variantų yra. Tuo tarpu kalbant apie apie procesorių gamybos įmones, kurios galėtų pakeisti TSMC ir gaminti procesorius taikant 7 nm technologinį procesą, kol kas „Huawei“ alternatyvos nerado ir tai, anot L.Lu, šiuo metu yra didžiausias iššūkis bendrovei.

Tenka pastebėti, kad TSMC 7 nm technologijų gamybos procesą iki šiol taikė tik dvi pasaulio įmonės: TSMC ir „Samsung“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: