Transportiniai lėktuvai virs koviniais? Įdomi idėja, kuri pakeis karinę aviaciją  (4)

Specializuoti kariniai lėktuvai turi daug privalumų. Taip, jie gali atlikti tik vieną užduotį, tačiau ją atlieka labai gerai. Tačiau universalesni orlaiviai turėtų savų privalumų, todėl dabar „Lockheed Martin“ kuria ginkluotę transportiniams lėktuvams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Transportiniai kariniai lėktuvai įprastai neturi jokių ginklų, neskaitant tų, kuriuos gabena kaip krovinius. Iš tikrųjų, tai nėra didelė problema. Kam jiems ginklai? Specializuoti lėktuvai atlieka specializuotas užduotis. „Lockheed C-5 Galaxy“ pristatys krovinius, o taikinių naikinimu ir gynyba tegul rūpinasi bombonešiai, kariniai sraigtasparniai, naikintuvai ir lengvieji atakos lėktuvai.

Tačiau kartais, kai trūksta resursų arba misiją dengia nenumatytos aplinkybės, būtų gerai, jei transportiniai lėktuvai galėtų prisiimti ir kitokius vaidmenis. Taigi, jau kitais metais bus bandomos paletinių ginklų sistemos. Kas tai?

Paletė - tai medinis sandėliavimo ir pervežimų padėklas kroviniams. Jei pavyktų ant paletės įkurdinti veikiantį ginklą, jį būtų galima išmesti iš karinio transportinio lėktuvo. Geriausia tai, kad tam nereikės jokių lėktuvo modifikacijų - transportiniai lėktuvai nevirs bombonešiais.

 

Šiuo metu galvojama apie sparnuotąją raketą JASSM-ER. Ji būtų išmesta iš kokio transportinio lėktuvo ir imtų skristi tik tada, kai orlaivis būtų nutolęs saugiu atstumu. „Lockheed Martin“ tokios sistemos demonstraciją turėtų suorganizuoti jau kitais metais. Tokio paletinio ginklo kontraktas, vertas 25 milijonų dolerių buvo pasirašytas rugpjūtį. „Lockheed Martin“ yra įsitikinę, kad paletinio aviacinio ginklo kūrimas ilgai neužtruks.

Kokiais privalumais pasižymi ši technologija?

  • Žema kaina. Sparnuotosios raketos JASSM-ER jau egzistuoja. Egzistuoja ir transportiniai lėktuvai. Kadangi lėktuvų modifikacijos nebus reikalingos, nauja ginkluotės rūšis bus sąlyginai pigi.
  • Slaptumas. Transportiniai kariniai lėktuvai nepritraukia tiek dėmesio kiek koviniai.
  • Plačios pritaikymo galimybės. Paletinius ginklus galėtų naudoti patys įvairiausi transportiniai lėktuvai, o jų yra labai daug. Taigi, turint kelias tokias paletes galima greitai reaguoti į naujas grėsmes.

 

C-17 galėtų būti ginkluotas net 32 JASSM-ER raketomis. Jų maršrutas būtų suprogramuotas iš anksto, lėktuvui nereikėtų įskristi į pavojingą priešo kontroliuojamą oro erdvę. Ir, žinoma, paletiniai ginklai neapsiribos tik JASSM-ER - jiems galės būti pritaikytos ir kitos raketos ar visiškai kitokie ginklai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (4)