ES ruošia apynastrį internetui: atsiras dar daugiau ribojimų - štai koks turinys sulauks labai griežtų bausmių  ()

Europos Parlamentas vis daugiau dėmesio skiria interneto švarai bei kovai su jame vykdomais ar skatinamais nusikaltimais. Balandžio pabaigoje EP pritarė naujoms taisyklėms, kurios turėtų užkirsti kelią teroristinio turinio sklaidai internete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat buvo pasiektas laikinasis susitarimas dėl sprendimų, kaip atpažinti ir kovoti su vaikų seksualiniu išnaudojimu internete. Tai, europarlamentarų nuomone, yra būtinosios priemonės, siekiant švaresnio ir saugesnio interneto vartojimo.

Siūlymai dėl teroristinio turinio sklaidos užkardijimo buvo teikiami ir anksčiau, tačiau tik šį balandį priimtos vieningos taisyklės. Reglamentas įsigalios dvidešimtą dieną po jo paskelbimo ES oficialiajame leidinyje ir bus pradėtas taikyti po metų. EP įsitikinimu, tai efektyviausias būdas užkirsti kelią terorizmo propagavimui ir teroristinių idėjų sklaidai.

Kas ir už ką bus šalinama

Kaip pranešama EP nutarime, interneto platformos, gavusios kompetentingų institucijų nurodymą, privalės per valandą pašalinti teroristinį turinį arba uždrausti prieigą prie jo visose ES valstybėse. To nepadariusioms bendrovėms valstybės bus įpareigotos taikyti sankcijas pagal pažeidimo pobūdį ir įmonės dydį.

Teroristiniu turiniu gali būti laikomi tekstai, nuotraukos, garso ar vaizdo įrašai, kuriais kurstoma, skatinama ar propaguojama vykdyti teroristinius nusikaltimus ar prie jų prisidėti. Prie šio tipo įrašų priskiriama ir informacija apie tai, kaip gaminti ir naudoti sprogmenis bei ginklus teroristiniais tikslais. Tiesa, švietimo, meno, žurnalistikos ar mokslinių tyrimų tikslais skleidžiamam turiniui bus taikoma išimtis. Atskirti turinio pobūdį – kompetentingų institucijų reikalas.

 

EP pažymi, kad interneto platformos neprivalės nuolat stebėti viso įkeliamo turinio ar naudoti filtrų turiniui atsijoti, tačiau nacionalinėms institucijoms nustačius tokį turinį, šios platformos privalės užkirsti kelią jo sklaidai savo pačių pasirinktomis priemonėmis. Jos taip pat turės viešai skelbti kasmetines skaidrumo ataskaitas ir nurodyti, kokių veiksmų ėmėsi teroristiniam turiniui pašalinti.

EP parlamentaro Patryk Jaki teigimu, tai užtikrins saugumą internete.

„Teroristai verbuoja, dalijasi propaganda ir koordinuoja išpuolius internetu. Dabar įteisinome veiksmingus mechanizmus, kurie įpareigos visose ES valstybėse per valandą pašalinti teroristinį turinį. Esu tvirtai įsitikinęs, kad taip kovodami su terorizmu sugebėjome užtikrinti saugumo ir žodžio laisvės internete pusiausvyrą, apsaugoti teisėtą turinį bei kiekvieno ES piliečio prieigą prie informacijos“, – pažymėjo jis, kai naujosios taisyklės buvo patvirtintos.

Demaskuoti kibernetinį vaikų viliojimą

EP pranešė ir kad kartu su Europos Sąjungos Tarybos derybininkais pasiekė susitarimą dėl naujų laikinų teisinių priemonių, padėsiančių užkirsti kelią vaikų seksualiniam išnaudojimui internete ir palengvinti pranešimo apie tokius atvejus procesą. Pokyčiai, dėl kurių pavyko susitarti, numato galimybę nukrypti nuo elektroninių ryšių ir srauto duomenų konfidencialumą užtikrinančių taisyklių, apibrėžiančių elektroninių ryšių privatumą, ir suteikti elektroninio pašto, susirašinėjimo ir žinučių paslaugų tiekėjams teisę savanoriškai išaiškinti, pašalinti ir pranešti apie vaikų seksualinį išnaudojimą internete bei, pasitelkus skenavimo technologijas, demaskuoti kibernetinį vaikų viliojimą.

 

Internetinis turinys, siejamas su vaikų seksualiniu išnaudojimu, aptinkamas pasitelkus specializuotas technologijas, skenuojančias turinį, pavyzdžiui, nuotraukas ir tekstus – taip pat srauto duomenis. Nuotraukose ir vaizdo įrašuose ieškant vaikų seksualinio išnaudojimo įrodymų naudojamos maišos technologijos, o tekstinėje informacijoje ir srauto duomenyse jų aptikti padeda dirbtinio intelekto ir duomenų rūšiavimo sprendimai.

Europarlamentarės Brigit Sippel teigimu, kova su vaikų išnaudojimu vyksta jau seniai.

„Vaikų seksualinis išnaudojimas – siaubingas nusikaltimas, privalome gerinti prevenciją, kaltųjų baudžiamumą ir didinti paramą nukentėjusiems. Kaip Parlamentas, mes labai sunkiai kovojome dėl siūlymo patobulinimų, norėdami būti tikri, kad jie neprieštaraus galiojantiems Europos Sąjungos duomenų apsaugos teisės aktams ir Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijai.

Pasirūpinome ir papildomais saugikliais, pavyzdžiui, užtikrinsime, kad naudotojas būtų deramai informuotas apie galimą jo ar jos elektroninių ryšių skenavimą, konsultuosime bendroves dėl veiksnių, galinčių sukelti įtarimų dėl vaikų seksualinio išnaudojimo. Taip pat reikalaujame, kad paslaugų teikėjai užtikrintų, jog bus pasirūpinta pirminiu poveikio vertinimu ir pirminėmis konsultacijos su duomenų apsaugos institucijomis.

 

Tais atvejais, kai bus norima pasitelkti labiau invazines kovos su viliojimu internete bei vaikų seksualinio išnaudojimo turiniu priemones, teikėjai privalės užtikrinti, kad jų veiksmai neprieštarauja kompetentingų priežiūros institucijų gairėms. Taip pat pristatėme sprendimų dėl statistikos, didesnio skaidrumo paslaugų teikėjų įsipareigojimui pranešti apie tokį turinį ir sutrumpinome laikinų priemonių taikymo terminą.

Turint omenyje, jog pirminės Europos Parlamento ir Europos Sąjungos Tarybos pozicijos išsiskyrė, tenka pripažinti, kad pasiektas susitarimas toli gražu ne idealus. Dabartinė situacija tik dar labiau skatina mūsų užsispyrimą dirbti prie būsimo kovos su vaikų seksualiniu išnaudojimu internete mechanizmo, kuris savo laiku pakeis dabartinį sprendimą, dėl kurio dabar ir buvo susitarta“, – sakė B. Sippel.

Laikinai galiosiantys teisės aktai galios ilgiausiai trejus metus ar trumpiau – tik kol bus parengtos nuolatinės kovos su vaikų seksualiniu išnaudojimu internete taisyklės ir bus įteisėtos taip, kaip dabar įsiteisėjo kovos su teroristiniu turiniu taisyklės. Tokiu būdu žengiama saugesnio internetinio turinio link.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Joana Balčiuvienė
(8)
(8)
(0)

Komentarai ()