Pritrūko vietos Xbox? Išbandėme specializuotą ir turbūt vienintelę tokią, net 1TB talpos išorinę saugyklą - veikia puikiai („Seagate Storage Expansion Card for Xbox Series X|S“ apžvalga)  ()

Šiandieniniai video žaidimai užima tikrai nemažai vietos bet kokio kompiuterio vidinėje atmintyje. Kai kurie iš jų lengvai perlipa net 50-60 GB ribą. Tradiciniuose personaliniuose kompiuteriuose ši problema ne tokia juntama. Tuo tarpu žaidimų žaidimų konsolėse informacijos saugojimo galimybės yra gerokai labiau apribotos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S kaina

Pavyzdžiui, „Xbox Series X|S“ kompiuteris, apie kurį kalbėsiu šioje apžvalgoje, turi 1 TB vidinės atminties. Atrodytų, lyg ir nemažai. Tačiau keletas „sunkesnių“ žaidimų, šiek tiek papildomo turinio, ir SDD talpos riba labai greitai priartėja, tad tenka pamąstyti - gal ką nors ištrinti? Bet vėliau vėl reikės parsisiųsti, įsidiegti, gaišti laiką... Ilgas procesas, patogumo mažiau, nei norėtųsi.

O tuo tarpu dabartinės tendencijos rodo, kad skaitmeninis turinys savo informaciniu „svoriu“ bus vis sunkesnis. Daugelis kūrėjų jau adaptuoja savo gaminius 4K ekranams, taip pat vis labiau intensyvėja kalbos apie dar didesnių ekrano raiškų palaikymą, virtualiosios ir papildytosios realybės integravimą, tad poreikis duomenų saugykloms ir jų talpumui tikrai augs.

Kitas svarbus techninis niuansas yra tai, kad daugelis naujausioms konsolėms pritaikytų vaizdo žaidimų yra optimizuoti taip, kad jų veikimas būtų suderintas su didelės spartos vidiniu „Xbox Series X|S“ PCIe Gen4x2 NVMe SSD disku.

Todėl iš esmės tie patys techniniai reikalavimai yra keliami ir išorinėms atmintimėms. Išoriniai atminties įrenginiai taip pat turi palaikyti didelės spartos duomenų skaitymo ir rašymo procesus, prilygstančius vidiniam diskui, kad būtų išlaikoma ta pati naudotojo patirtis.

 

Techniniu požiūriu, naujausias „Xbox“ leidžia saugoti skaitmeninį turinį USB 3.0 standartą atitinkančiose atmintinėse, tačiau USB atmintinės, be abejo, nėra specialiai suderintos su vidine „Xbox“ architektūra.

Ši architektūra turi net savo pavadinimą: „Xbox Velocity Architecture“. Ji užtikrina spartesnį žaidimų užkrovimą, perjungimą tarp skirtingų žaidimų, palaiko  „Quick Resume“ funkciją, ir apskritai, garantuoja sklandesnį veikimą - tokiame pat spartos lygyje kaip ir vidinis „Xbox Series X|S“ SSD diskas.  Tarp kitko, vidinio disko duomenų pralaidumas yra 2.4 GB/s, daugiau nei 40 kartų sparčiau palyginti su ankstesniu konsolės modeliu, „Xbox One“.

Šioje vietoje „Microsoft“ kartu su atminties įrenginių gamintoju „Seagate“ kaip tik ir siūlo paprastą (ir kompaktišką) sprendimą - išorinį SSD diską/atmintinę „Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“. Palyginti nedidelis įrenginukas praplečia konsolės atminties rezervą papildomu vienu terabaitu.

Atrodo kad nesuklysu - „Seagate“ kol kas yra vienintelis gamintojas, siūlantis tokius gaminius, ir modelis kol kas yra siūlomas tik vieno duomenų talpos varianto.

 

Išorinės atmintinės prijungimo procesas yra absoliučiai paprastas. Sunku pasakyti, kas daugiau užtrunka - „Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“ išpakavimas, ar šios atmintinės prijungimas.

Iš pakuotės išimtas atminties įrenginys turi papildomą dangtelį, kuris reikalingas nebent apsauginei funkcijai saugojimo metu. Bet saugojimo jums  tikrai neprireiks. Vieną kartą prijungę „Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“  prie kompiuterio, atmintinės spėju neatjunginėja niekas.

Nors, dangtelis visgi gali praversti, tuo atveju jei kažkur keliaujate ir išsaugotus duomenis norite gabenti su savimi. Įrenginyje esančią informaciją galima naudoti ir su kitais „Xbox Series X|S“ kompiuteriais, ne tik su savuoju - tam tiesiog reikia prijungti atmintinę, ir tada prisijungti su savo paskyra.

Gamintojas šiam atminties išplėtimo įrenginiui suteikia 3 metų garantiją.

„Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“ yra jungiamas prie būtent šio tipo įrenginiui skirtos jungties, esančios konsolės gale, abiejose jos modifikacijose.

Ši jungtis yra „Xbox“ adaptuotas „CFExpress“ variantas. Tačiau kitos CFExpress kortelės su „Xbox“ neveiks. Tačiau kainos požiūriu, „Seagate“ siūlomas modelis yra visai neblogas pasiūlymas: „Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“ kaina šiuo metu Lietuvoje kainuoja apie 240 Eur, tuo tarpu perkant standartines „CFExpress“ laikmenas, už tokius pinigus geriausiu atveju galima įsigyti tik keturis kartus mažesnės talpos korteles. Tuo tarpu 1 TB talpos „CFExpress“ kortelių kaina siekia 600 eurų ir daugiau.

 

Kortelė iškart yra suformatuota pagal visus „Xbox“ reikalavimus. Naudojant „Manage Storage devices“ funkciją, galima keisti kai kuriuos šios kortelės parametrus: pervadinti, priskirti kortelę kaip pagrindinę žaidimams įdiegti skirtą įrenginį, perkelti arba kopijuoti žaidimus, išdiegti nereikalingus dalykus, arba inicijuoti naują kortelės formatavimą, kurio metu ištrinama visa „Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“ saugoma informacija.

Žaidžiant „Xbox“ žaidimus iš kortelės, realiai nesijaučia jokio sulėtėjimo, palyginti su vidiniu SSD disku.

Apibendrinimas

„Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“ yra išties paprastas būdas padvigubinti „Xbox Series X|S“ duomenų talpą. Žinoma, ar tokia išplėtimo kortelė jums reikalinga, nuspręsite patys, atsižvelgdami į savo poreikius. Tačiau kai vidinė „Xbox Series X|S“ atmintis yra ribota - pagal šiandienos realijas, 1 TB jau seniai nėra „labai daug“ - toks daiktas gali praversti. 

 

Šiuo metu 1 TB talpos „USB Flash“  įrenginių didelio pasirinkimo nėra, jeigu ieškote būtent USB atmintinės, o ne išorinio disko. Naudodami  „Type-C USB 3.0“ ir naujesnius įrenginius, galėtumėte sutaupyti, tačiau tuo pat metu tektų atsisakyti dalies funkcionalumo.

Pavyzdžiui, naudojant USB atmintines, gamintojo teigimu, galima žaisti tik nedidelę dalį optimizuotų žaidimų, kurie palaiko aukštas raiškas, didelius kadrų dažnius ir kitas naujausias video žaidimų technologijas. Tuo tarpu „Seagate Expansion Card for Xbox Series X|S“ savininkai išloš nei kiek nesuprastėjusią naudojimosi savo konsole patirtį ir absoliutų suderinamumą su „Xbox Series X|S“ sistema, įskaitant galimybę žaisti kortelėje įrašytus absoliučiai bet kuriuos egzistuojančius ir specialiai „Xbox Series X|S“ optimizuotus žaidimus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()