Kriptovaliutą dabar galės turėti visi: į Lietuvą atėję „Kriptomat“ siūlo taip ilgai lauktas galimybes – investavimas į kriptovaliutas tapo neįtikėtinai paprastas (Video)  (6)

Kriptovaliuta – naujo tipo skaitmeniniai pinigai, apie kuriuos yra girdėję visi. Tiek turintys šių naujos kartos pinigų ir labai sėkmingai į juos investavę, tiek ir tie, kurie apie šiuos pinigus teišgirstantys iš skambių antraščių, kaip, pavyzdžiui, „Bitkonas rekordiškai pabrango – augimui galo nematyti“, ir panašiai. Tačiau, kas gi yra toji kriptovaliuta, ar jos galima taip paprastai įsigyti? Pasirodo, kad viskas yra kur kas paprasčiau nei daugelis numano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra kriptovaliuta ir kaip ji atsirado?

Daugeliui mūsų gerai žinoma arba bent jau girdėta bitkoino kriptovaliuta dienos šviesą išvydo 2008-aisiais, kurią sukūrė nežinomas programuotojas, pseudonimu – Satoshi Nakamoto.

Ir tai yra P2P skaitmeniniai pinigai, kuriuos galima naudoti mokėjimams atlikti, tačiau jie nėra išleisti centrinio banko. Vietoje to, kriptovaliutą generuoja programinė įranga, užšifruojanti sandorių duomenis, kuriuos valdys ir saugos jos savininkas.

Iš esmės bitkoino kūrėjas surado būdą išvengti monetų leidimo daugiau nei viename sandoryje tuo pat metu. Tai pasiekiama naudojant sistemą, vadinamą „darbo įrodymu“, kurioje kasėjai – žmonės, naudojantys kompiuterius, patvirtinančius tinklo veiklą – turi išspręsti sudėtingą matematinę problemą, kad užsitarnautų teisę pridėti naujų sandorių bendrame įrašų žurnale.

Kadangi nėra jokio centrinio valdymo taško, bitkoinas dažnai vadinamas nereikalaujančiu leidimo ir decentralizuotu. Tai išties pirmieji pasauliniai pinigai, kurių nevaldo jokia valstybė ar kitas subjektas.

Kriptovaliutos tikslas yra sukurti finansinę sistemą, nepriklausančią nuo senųjų bankinių sistemų: pinigus, kurių neįmanoma paimti be savininko leidimo.

 

Kitais žodžiais tariant, jų negalima įšaldyti, konfiskuoti, jų neveikia infliacija ir į jų rinką nesikiša ir šios rinkos nevaldo jokia vyriausybė ar įmonė. Tokiu tikslu ir buvo sukurtas bitkoinas – pirmoji ir geriausiai pasaulyje žinoma kriptovaliuta.

Kriptovaliutos, tokios kaip bitkoinas, yra atsparios savavališkai infliacijai. Bitkoinų kiekis yra fiksuotas ir žinomas – bet kas gali patikrinti apyvartoje esančių bitkoinų kiekį ir gali tikėtis, kad bendras numatytasis kiekis (bitkoinų atveju – 21 milijonas monetų) niekuomet nebus viršytas. Taip yra todėl, kad kriptovaliutą apibrėžiančias taisykles nustato programinis kodas, o ne pasaulio lyderių pageidavimai.

Kai 2009 metais buvo paleistas Nakamoto sukurtas tinklas, jis davė pradžią naujai turto pervedimo visame pasaulyje sistemai.

Bet kas gali nusipirkti, parduoti, persiųsti ar gauti bitkoinų naudodamasis kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu su paprasčiausia piniginės programėle.

Kaip kriptovaliutos naudojamos šiandien?

Šiandien kriptovaliuta naudojasi žmonės iš visų socialinių ir ekonominių sluoksnių. Vartotojų valdomų skaitmeninių pinigų grožis slypi jų daugialypiškume.

Kriptovaliutą galima naudoti mainams, pavyzdžiui, mokant už prekes ir paslaugas internetu ar parduotuvėje:

  • Ją galima naudoti kaip taupomąją sąskaitą, nepasiekiamą trečiosioms šalims.
  • Ją galima iškeisti į kitas kriptovaliutas ir į su dekretiniais pinigais susietus žetonus, vadinamus „stabiliosiomis monetomis“ (angl. stablecoins).
  • Jos taip pat populiarios norint atlikti perlaidas – išsiųsti pinigų draugams ir šeimai į užsienį, o viešai kotiruojamų įmonių yra laikomos turtu, ir t.t.

 

Nuo Venesuelos kavos augintojų iki rizikos draudimo fondų ir nuo privačių advokatų iki investuotojų milijardierių – kriptovaliutą naudoja įvairūs žmonės visame pasaulyje.

Kaip pirkti ir parduoti kriptovaliutą? Su „Kriptomat“ tą galite daryti ir Jūs

Dabar užsiimti kriptovaliutos prekyba gali praktiškai kiekvienas, turintis kompiuterį ar išmanų telefoną.

Ir turbūt patogiausią, saugiausią ir greičiausią būdą tą daryti siūlo labai plačiai Europoje dirbanti „Kriptomat“.

Tai yra Estijoje įsikūrusi technologijų ir kriptovaliutų specialistų komanda iš Slovėnijos, kurie, asmeniškai stipriai besidomėdami šiomis sritimis ir aktyviai išnaudodami jų suteikiamus privalumus, sukūrė galimybę kiekvienam mūsų drąsiai žengti į kriptovaliutų pasaulį ir patiems įsigyti šios valiutos.

 

„Kriptomat“ komanda jau yra įgyvendinusi ne vieną sėkmingą skaitmeninį projektą, kaip „Spletnik“ – Skaitmeninės rinkodaros agentūrą ir „Platformax“ – pardavimų įrankį vidinio pardavimo (angl. Inside-sales) komandoms. O šįkart specialistai sukūrė skaitmeninės valiutos paslaugą, kuria gali naudotis kiekvienas mūsų.

Kaip pirkti kriptovaliutas?

„Kriptomat“ savo svetainėje labai išsamiai ir aiškiai pateikia visą informaciją lietuvių kalba.

Čia rasite ir daug informacijos apie tai, kas yra kriptovaliuta bei apie patį kriptovaliutų pirkimo procesą. Patogu ir tai, kad pateikiamos Video instrukcijos. Vienas iš pavyzdžių:

Taip kompaktiškai, koncentruotai ir aiškiai pateikta informacija leidžia per maksimaliai trumpiausią laiką suprasti kaip pirkti-parduoti-keisti-persiųsti kriptovaliutas, kaip išsiimti pinigus ir t.t.

 

Labai patogu yra ir tiems, kurie visus procesus nori valdyti tiesiog savo išmaniajame telefone ar planšetėje.

Belieka į Android arba iOS įrenginį atsisiųsti specialiai sukurtą programėlę, prisijungti prie savo paskyros ir jau galite atlikti visus norimus veiksmus.

„Kriptomat“ nuolat atnaujina bei pateikia šviežiausius daugybės skirtingų kriptovaliutų kainų pokyčius. Tad esminė informacija visada yra vienoje vietoje.

„Kriptomat“ taip pat siūlo ir papildomas galimybes, kaip periodinį kriptovaliutų pirkimą.

Ne paslaptis, kad kriptovaliutų kainos šokinėja: tiek kyla, tiek krenta. Kaip ir kiekviena investicija, tai yra susiję su tam tikro lygio rizika. Ir verta vadovautis auksine investuotojo taisykle: „Nedėk visų kiaušinių į vieną pintinę“.

Tad periodinis kriptovaliutos pirkimas suteikia keletą privalumų:

  • sumažina rizikos lygį;
  • sunku numatyti, kada pirkti yra geriausias laikas, tad periodinis pirkimas leidžia gauti geriausią vidutinę kainą;
  • sutaupomas laikas – nėra būtina nuolat sekti rinkos pokyčių. Kam atlikti pirkimus rankiniu būdu, jei tą galima automatizuoti?

„Kriptomat“ siūlo ir dar vieną papildomą galimybę uždirbti pinigų – Santaupų sąskaitą.

 

Anksčiau tradiciniai bankai taikė dėmesio vertą palūkanų normą, tačiau dabar jos yra arti nulio ir laikymas pinigų banke jos savininkai nieko neuždirba – o dėl infliacijos toji pinigų suma netgi nuvertėja.

Finansiškai žymiai naudingiau yra perkelti norimą lėšų sumą iš savo banko ar turimos kriptopiniginės į naująją Santaupų sąskaitą ir jau nuo šiandien pradėti uždirbti mėnesines palūkanas.

Teisingai – perkeldami lėšas į ES licenciją turinčią „Kriptomat“ santaupų sąskaitą, gausite naudos, kai kriptovaliutos vertė kils IR uždirbsite papildomą palūkanų normą.

„Kriptomat“ įrankiai leidžia kiekvienam mūsų drąsiai, užtikrintai, greitai ir patogiai žengti į vis labiau augantį kriptovaliutų pasaulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(26)
(5)

Komentarai (6)