Pasiektas naujas saulės energijos konvertavimo į vandenilį efektyvumo rekordas - kodėl tai svarbu?  (8)

Ne visus vidaus degimo variklius pakeis baterijos ir elektriniai varikliai. Ateityje mums reikės ir vandenilio kuro, kuris yra lengviau transportuojamas, švarus ir greitai papildomas. Bet kaip gaminsime vandenilį? Australijos mokslininkai ką tik pasiekė naują efektyvumo rekordą - panašu, kad vandenilį gaminsime pasitelkę saulę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilio kuro gamyba pasitelkiant perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją yra sena idėja. Paprastai tariant, vėjas pučia ir Saulė šviečia ne pagal mūsų energijos poreikius. Kai gaminama daugiau energijos nei mums reikia, ją reikėtų išsaugoti. Tai galime padaryti kilnodami plytas į didžiulius bokštus. Arba gamindami vandenilį automobiliams, traktoriams ir ekskavatoriams.

Vandenilio Žemėje netrūksta, bet jį reikia išgryninti. Dažniausiai tai daroma pasitelkus elektrolizę, kuriai, kaip suprantate iš pavadinimo, reikia energijos. Tai reikalas kaip ir išspręstas, tiesa? Na, ne visai.

Australijos mokslininkai dabar pasiekė naują saulės energijos konvertavimo į vandenilį efektyvumo rekordą. Jie suderino įprastus saulės elementus su pigiu katalizatoriumi, kad gaunamo vandenilio kaina nebūtų labai aukšta. Ir tas rekordinis efektyvumas vis tiek yra tik kiek daugiau nei 20 %. Kitaip tariant, beveik 80 % vis tiek yra iššvaistoma. Bet tai vis tiek yra geras žingsnis tinkama linkme.

Įprastai elektrolizės įrenginiai yra labai sudėtingos sistemos - daugybė membranų ir elektrodų sluoksnių. Šie įrenginiai įprastai naudoja energiją iš tinklo. Dabar mokslininkai sukūrė integruotą vandenilio gamybos įrenginį, kad pasiektų tai, ką apibūdino kaip „tiesioginę fotovoltinę elektrolizę“. Šis integruotas įrenginys neturi energijos perdavimo linijų ir su jomis siejamų saugiklių ir kitų įrenginių. Tai - modulis su savo saulės baterija ir elektrolizės dalimi. Tai turėtų sumažinti vandenilio gamybos kaštus.

 

Mokslininkai skaičiuoja, kad jų moduliai leistų pasiekti pakankamai žemą vandenilio kainą - vienas kilogramas kuro kainuotų 2,3 dolerius. Ir taip, tas maždaug 20 % efektyvumas nėra aukštas, bet prisiminkite, kad vandenilio vis tiek reikės, o tie iššvaistyti 80 % nebuvo pagaminti naudojant iškastinį kurą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (8)