Antibalistinės gynybos kompleksas: milžiniškas karinis objektas, kainavęs 15 mlrd. dolerių ir veikęs tik 24 valandas (Foto, Video)  ()

Šaltojo karo įkarštyje sovietų branduolinė ataka buvo tikra grėsmė ir JAV nusprendė, kad reikia gynybos programos, kuri galėtų padėti apsaugoti pačios šalies tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) pajėgumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1969 m. JAV prezidentas Niksonas paskelbė „Gynybos programą“, kurią sudaro kelios apsaugos sistemos įvairiose šalies vietose, siekiant apsaugoti svarbius strateginius ginklų išteklius.

Pirmoji ir vienintelė tokia dislokuota vieta buvo Stanley R. Mickelsono gynybos kompleksas, pastatytas Nekoma, Šiaurės Dakotoje, maždaug 160 km į šiaurę nuo Grand Forkso. Ši vieta buvo pavadinta trečiojo kariuomenės oro gynybos vadovybės generolo leitenanto Stanley R. Mickelseno vardu.

Gynybos kompleksas pradėjo veikti 1975 m. spalio 1 d. Po 24 valandų Kongresas nusprendė uždaryti programą, manydamas, kad ji kariniu požiūriu neveiksminga. Po penkių mėnesių armija pradėjo griauti kompleksą. Šiandien iš 15 mlrd. USD vertės (dabartinėmis kainomis) projekto liko tik keli pastatai ir milžiniška, stambi piramidė.

„Gynybos programa“ („Safeguard Program“), kuri buvo tiesioginė ankstesnės „Sentinel“ programos, skirtos apsaugoti JAV miestus nuo raketų atakos, palikuonis, buvo dviejų pakopų sistema, susidedanti iš ilgojo nuotolio „Spartan“ ir „Sprint“ raketų.

 

Tolimojo nuotolio raketa „Spartan“ buvo pirmoji gynybos linija ir buvo sukurta perimti už Žemės atmosferos ribų skriejančias priešo balistines raketas.

Jei tai nepavyktų, didelio našumo ir didelio greičio, bet trumpo nuotolio „Sprint“ raketa bandytų perimti raketą Žemės atmosferoje.

Abi raketos naudojo branduolines galvutes, o jų tikslas buvo sunaikinti ar sugadinti priešo kovinę galvutę radiacija, o ne karščiu ar sprogimu. Laikas nuo aptikimo iki sistemos paleidimo buvo tik šešios sekundės.

 

Mickelseno kompleksas pradėtas statyti 1970 m. Centrinė dalis buvo 24 metrų aukščio piramidės formos raketų aikštelės radaras (MSR), skirtas sekti įeinančias kovines galvutes ir nukreipti gaudytuvus į jiems priskirtus taikinius.

Keturi MSR „langai“ (nuotraukose matomi kaip balti apskritimai) turėjo keturias apskritas akis primenančias struktūras, kurios ieškojo taikinių visomis kryptimis. MSR veikė kartu su „Perimeter Acquisition Radar“ (PAR) sistema, esančia 40 km į šiaurės rytus Cavalier miesto, Šiaurės Dakotoje.

Tęsinys kitame puslapyje:




PAR, kuris buvo atsuktas į šiaurę, buvo skirtas aptikti atskriejančias sovietines raketas 1300 km atstumu, kai jos skriejo per Šiaurės ašigalį, ir tada nustatyti jų trajektoriją bei smūgio tašką.

Požeminiuose paleidimo įrenginiuose buvo dislokuota 30 raketų „Spartan“ ir 16 „Sprint“. Dar 50 „Sprint“ raketų buvo dislokuota keturiose nuotolinėse paleidimo aikštelėse.

 

1975 m. spalio 1 d. Gynybos kompleksas pradėjo veikti – tai buvo pirmoji JAV dislokuota veikianti antibalistinių raketų sistema, tačiau netrukus paaiškėjo jos trūkumai.

Elektromagnetinis impulsas, sukeltas sprogdinant „Spartan“ ir „Sprint“ branduolines galvutes, apakintų jų pačių radarus, todėl nebūtų įmanoma aptikti papildomų įeinančių priešo raketų.

Be to, 1972 m. Antibalistinių raketų sutartis (ABM) apribojo JAV ir Sovietų Sąjungos veiklą tik vienoje priešraketinės gynybos aikštelėje, todėl iškilo sistemos ekonomiškumo klausimas.

Kongresui neprireikė daug laiko, kad suprastų nesėkmę. Kitą dieną nuo veiklos pradžios Gynybos kompleksas nutraukė veiklą. Nuo to laiko visos komplekse esančios 100 požeminių raketų buvo pašalintos, o piramidė uždaryta dėl aplinkosaugos problemų ir tik retkarčiais atidaroma lankytojams.

 

2012 m. pastatą aukcione už 530 000 USD nupirko religinė grupė, vadinama „Spring Creek Hutterite Colony“.

2020 m. dalis nekilnojamojo turto, įskaitant piramidę, buvo parduota Cavalier miesto apygardos darbo plėtros tarnybai (CCJDA). CCJDA ketina pastatyti interpretacinį istorinį centrą, atkurti nuosavybę ir parduoti arba išnuomoti piramidę duomenų centrui ar panašiam verslui. Huteritų kolonija išlaiko nuosavybės teisę į likusį turtą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()