Dar vienos sankcijos Rusijai: JAV svarsto uždrausti prekiauti „iPhone“  (12)

JAV vyriausybė svarsto galimybę uždrausti tiekti išmaniuosius telefonus Rusijai, kad invazijos į Ukrainą atveju būtų paveikta Rusijos ekonomika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai praneša agentūra „Reuters“, remdamasi J. Bideno administracijos atstovu spaudai.

Šaltinio teigimu, šios priemonės bus aptartos aukšto rango pareigūnų susitikime ir papildys ekonomines sankcijas, kurias J.Bideno administracija svarsto Rusijos invazijos į Ukrainą atveju.

Be išmaniųjų telefonų, JAV valdžios institucijos svarsto galimybę apriboti svarbiausių orlaivių ir automobilių komponentų, taip pat įvairių pramonės ir vartotojų technologijų importą.

Kol kas neaišku, kurio gamintojo išmanieji telefonai yra svarstomi, tačiau vienintelė JAV bendrovė, tiekianti telefonus į Rusiją, yra „Apple“.

Jungtinės Valstijos ketina konsultuotis su svarbiausiais partneriais Europoje ir Azijoje, kad apribotų eksportą, rašo gazeta.ru. Jungtinių Valstijų pareigūnai ketina skatinti koordinuotą darbą su įmonėmis, kurių produktai gali būti blokuojami Rusijoje.

„Reuters“ duomenimis, Rusijos mobiliųjų telefonų rinką daugiausia užima „Apple“, „Samsung“ ir „Huawei“. Šiais metais jiems buvo pritaikytas naujas įstatymas dėl privalomo rusiškos programinės įrangos diegimo į išmaniuosius telefonus.

Atjungimas nuo SWIFT

CNN taip pat anksčiau pranešė, kad JAV ir Europos politikai svarsto galimybę atjungti Rusiją nuo tarpbankinės sistemos SWIFT. Daugiau nei 11 000 didžiausių pasaulio organizacijų yra prisijungusios prie SWIFT – naudodamos šią sistemą, įmonės gali perduoti informaciją ir atlikti mokėjimus.

 

Agentūra „Bloomberg“ rašė, kad Vašingtonas ir Briuselis gali įvesti apribojimus pagrindiniams Rusijos bankams ir Rusijos tiesioginių investicijų fondą. Taip pat norima apriboti rublių keitimą į kitas valiutas.

Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos, atjungimas nuo SWIFT būtų „grandiozinis“: tokias sankcijas jis pavadino „branduoline galimybe“.

Vašingtonas teigė, kad tokios priemonės prilygtų visiškam Maskvos izoliavimui nuo pasaulinės finansų sistemos. Demokratas Robertas Menendezas mano, kad tokiu būdu JAV valdžios institucijos galėtų sunaikinti „Rusijos bankų sektorių“.

 

„Valstybės skola bus užblokuota. Sektoriaus sankcijos sužlugdys Rusijos ekonomiką. Norėčiau aiškiai pasakyti, kad tai nėra įprastos sankcijos. Tai, apie ką kalbama, yra didžiausi iš šio spektro [galimi apribojimai] arba, kaip aš tai vadinu, visų sankcijų motina“, – gruodžio pradžioje sakė J. Menendezas, spėliodamas apie galimą Rusijos atjungimą nuo SWIFT.

Parengta pagal „Reuters“ ir gazeta.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(5)
(26)

Komentarai (12)