[Karšta tema] JAV siekia kuo skubiau susigrąžinti naujausią savo naikintuvą „F-35“, sudužusį prie Kinijos krantų – nuolaužų jau gviešiasi Kinija (Foto, Video)  (14)

Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas bando iš Pietų Kinijos jūros gelmių ištraukti savo pažangiausią naikintuvą „F-35“ – per itin sudėtingą operaciją, kurią, anot analitikų, atidžiai stebės Pekinas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-26 [Karšta tema] JAV siekia kuo skubiau susigrąžinti naujausią savo naikintuvą „F-35“, sudužusį prie Kinijos krantų – nuolaužų jau gviešiasi Kinija (Foto, Video)  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„F-35C“, vieno variklio stealth naikintuvas – naujausias JAV karinio jūrų laivyno reaktyvinis lėktuvas, pirmadienį per įprastines operacijas Pietų Kinijos jūroje tūpė ant lėktuvnešio „USS Carl Vinson“, pranešė karinis jūrų laivynas.

100 milijonų dolerių vertės karo lėktuvas atsitrenkė į 100 000 tonų sveriančio lėktuvnešio kabiną ir tada nukrito į jūrą, kai jo pilotas katapultavosi, pranešė karinio jūrų laivyno pareigūnai. Pilotas ir šeši „Vinson“ jūreiviai buvo sužeisti.

Nors „Vinson“ buvo apgadintas tik paviršutiniškai, o jis netrukus atnaujino įprastą veiklą, karinio jūrų laivyno laukia bauginanti užduotis – bandyti iškelti „F-35“ nuolaužas iš vandenyno dugno labiausiai ginčytinuose planetos vandenyse.

 

Karinis jūrų laivynas pateikia nedaug informacijos apie savo „F-35C“ atgavimo planus, iš kurių pirmasis pradėjo veikti tik 2019 m.

Nors karinis jūrų laivynas neatskleidė, kur Pietų Kinijos jūroje įvyko katastrofa, Pekinas kontroliuoja beveik visą 3,3 milijono km2 vandens kelią ir sustiprino savo pretenzijas į Pietų Kinijos jūrą statydamas ir militarizuodamas rifus bei salas.

Kinijos karinio jūrų laivyno ir pakrančių apsaugos laivai nuolat yra Pietų Kinijos jūros vandenyse. JAV ginčija šias Kinijos teritorines pretenzijas, todėl tarptautiniuose vandenyse nuolat patruliuoja JAV laivai, kaip incidente dalyvavęs „Vinson“.

 

Kinija oficialiai nekomentavo avarijos, o valstybinė žiniasklaida apie tai praneša tik cituodama „užsienio žiniasklaidą“.

Tačiau Kinija beveik neabejotinai norės pažvelgti į sudužusį „F-35“, sako analitikai.

„Kinija bandys jį surasti ir nuodugniai apžiūrėti naudodama povandeninius laivus“, – sakė buvęs JAV Ramiojo vandenyno vadovybės Jungtinio žvalgybos centro Havajuose operacijų direktorius Carlas Schusteris.

Schusteris, buvęs JAV karinio jūrų laivyno kapitonas, sakė, kad Kinija gali pareikšti ieškinį dėl gelbėjimo teisių, remdamasi savo teritorinėmis pretenzijomis Pietų Kinijos jūroje.

Tačiau tokia operacija keltų politinę riziką, sakė Singapūro S. Rajaratnamo tarptautinių studijų mokyklos mokslinis bendradarbis Collinas Kohas.

 

Schusteris sakė, kad JAV karinis jūrų laivynui greičiausiai gali prireikti kelių mėnesių ištraukti nuolaužas, priklausomai nuo to, kaip giliai jos guli Pietų Kinijos jūroje.

Paklausti, ar JAV galėtų tiesiog sunaikinti nuolaužas su torpeda ar sprogstamuoju užtaisu, analitikai sakė, kad tai mažai tikėtina, nes po sprogdinimo išsibarščiusios nuolaužos vis tiek kels Kinijos susidomėjimą.

Šios JAV karinio jūrų laivyno atkūrimo pastangos bus trečias kartas, kai „F-35“ turinti šalis bandys ištraukti jį iš gelmių.

Praėjusį lapkritį britų „F-35B“ nukrito nuo savo lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“ denio į Viduržemio jūrą. Didžiosios Britanijos gynybos ministerija sausio pradžioje naujienų agentūroms patvirtino, kad nuolaužos buvo rastos gruodį, baiminantis, kad nuskendęs lėktuvas galėjo tapti Rusijos žvalgybos taikiniu.

 

Po to, kai 2019 m. japonų „F-35A“ atsitrenkė į Ramųjį vandenyną, iškilo susirūpinimas, kad tai gali būti Rusijos ir Kinijos žvalgybos taikinys.

Tačiau Japonija atgavo tik mažas lėktuvo dalis, nes manoma, kad lėktuvas visu greičiu rėžėsi į vandenį ir subyrėjo į smulkias dalis.

Šios savaitės nelaimės atveju lėktuvas judėjo lėčiau, todėl tikimasi rasti daugiau nuolaužų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(1)
(31)

Komentarai (14)