Brutalusis Vladas Drakula – tarp faktų ir mitų: ar jis tikrai buvo kraujo ištroškęs žiaurus beprotis? Ir ką iš tikrųjų reiškia pravardė Drakula (Foto, Video)  ()

Vladas III, plačiau žinomas kaip Vladas Drakula, arba Vladas Smeigikas, yra viena liūdniausių istorinių asmenybių Rumunijos istorijoje. Bet ar jis tikrai buvo kraujo ištroškęs žvėris, ar kompleksiškai neįvertintas valdovas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugeliui žmonių Vlado Drakulos vardas sukelia smurto, kraujo troškimo ir žiaurumo vaizdinius. Vaizdas, nutapytas jo gyvenimo metu ir dar labiau sustiprintas Bramo Stokerio romano „Drakula“ populiarumo.

Bėgant metams jis tapo ne tiek istorine asmenybe, kiek popkultūros ikona ar turistų traukos objektu, vaizduojamas knygose, filmuose ir vaizdo žaidimuose.

Bet kokia yra tikroji šio valdovo istorija, apipinta mitais.

Kas buvo Vladas Smeigikas?

Gimęs 1431 m., Saksonijos mieste Sighišoaroje, Vladas III buvo antrasis Valakijos (istorinė Rumunijos sritis) vaivados Vlado II Drakulos (Vlado Drakono) sūnus.

Vladas III vaikystę ir paauglystę daugiausia praleido užsienyje. Pirmiausia jis persikėlė į sostinę Targovistę 1436 m., kai jo tėvas užėmė Valakijos sostą. Po to, 1442–1448 m., jis ir jo jaunesnis brolis Radu buvo paimti įkaitais Osmanų sultono Murado II dvare, siekiant užtikrinti savo tėvo lojalumą. Per tą laiką jis patyrė keletos kultūrų (vokiečių, vengrų ir osmanų) įtaką, kurios formavo jo idėjas, pažiūras ir vadovavimo stilių.

Jo kampanija dėl sosto prasidėjo 1447 m., kai per Valakų didikų ir jo antros eilės pusbrolio Vengrijos regento-gubernatoriaus Johno Hunyadi remiamą sąmokslą buvo nužudytas jo tėvas ir vyresnis brolis.

Kitais metais Vladas grįžo namo, padedamas osmanų kavalerijos. Su jų pagalba jis užėmė sostą, bet po dviejų mėnesių jį prarado. Po to Vladas vargo dar aštuonerius metus, kol pagaliau 1456 metais galėjo užsitikrinti savo tėvo vietą. Jis vėl prarado sostą 1462 m., kai Vengrijos karalius Motiejus I įkalino jį dėl melagingų kaltinimų.

 

Vladas 1463–1475 m. buvo laikomas vengrų nelaisvėje. Jis buvo paleistas 1475 m. vasarą Stepono III prašymu. 1476 m. pradžioje vengrų armijoje kovojo su osmanais Bosnijoje. 1476 m. lapkritį Vengrijos ir moldavų kariuomenė padėjo jam nuversti Basarabą Laiotą (nuvertusį nuo sosto Vlado brolį Radu), kuris pabėgo iš Valakijos. Tačiau Basarabas grįžo su osmanų parama. Vladas žuvo mūšyje iki 1477 m. sausio mėn. (tiksli žūties data nežinoma).

Faktas: kaip Vladas III tapo Drakula ir Smeigiku

Drakulos pravardė yra ne tik Bramo Stokerio romano pavadinimas, bet ir istorinės kilmės, susijusi su Vlado tėvu. Jis buvo nesantuokinis Valakijos valdovo Mirčėjos I sūnus ir savo jaunystę praleido Vengrijos karaliaus Žygimanto Liuksemburgiečio dvare, kuris 1431 m. įtraukė jį į Drakono ordiną. Dėl to Vladas II gavo Drakono pravardę. Drakono ordinas – pasaulietinis riterių ordinas, įkurtas 1408 m. Vengrijoje kovai prieš turkus.

Ši pravardė, išversta į rumunų kalbą, rašoma kaip Dracul arba Drăculea, kuris tapo Drakula. Būdamas vaikas, Vladas paveldėjo tą pačią tėvo pravardę.

 

Kita pravardė Smeigikas yra turkiškos kilmės. Tai buvo Vlado pageidaujamas mirties vykdymo būdas – pasmeigimas ant kuolo, todėl Vladas buvo pramintas Smeigiku. Pirmą kartą taip Vladą III apie 1500 m. pavadino osmanų rašytojas Tursunas Begas. Savo raštuose Vladą jis vadina Kazıklı Voyvoda arba Impaler Lord. Ši slapyvardis vėl pasirodo 1551 m. Valakijos valdovo Mircea Ganytojo laiške parašė. Ji išliko iki šiol dėl Vlado reputacijos.

Mitas: Vladas Drakula buvo Bramo Stokerio romano įkvėpėjas

Priklausomai nuo šaltinio, yra keletas skirtingų išgalvotų Drakulos ištakų, tačiau nė viena iš jų nėra tiesiogiai susijusi su Vladu III. Dėl to galime paimti kiekvieną pagrindinį Bramo Stokerio sukurto personažo aspektą ir pamatyti, iš kur kiekvienam kilo įkvėpimas.

Visų pirma, pasak Bramo Stokerio sūnaus Irwingo, jo tėvas turėjo viziją, kuri tapo pagrindinio veikėjo ir romano pagrindu. Kalbant apie pavadinimą, aukščiau paminėtas istorinis kontekstas aiškiai nusako, kaip Vladas Drakula tapo žinomas dėl šio žodžio, tačiau turime suprasti, kaip tai sieja romaną. Tam yra kelios teorijos.

Romanas „Drakula“ buvo išleistas 1897 m. Stokeris romanui sukūrė daugiau nei šimtą puslapių užrašų, daug remdamasis Transilvanijos folkloru ir istorija. Kai kurie mokslininkai teigia, kad Drakulos personažą įkvėpė istorinės asmenybės, tokios kaip Valakijos princas Vladas Smūgis ar grafienė Elizabeth Báthory, tačiau yra plačiai paplitusių nesutarimų. Stokerio užrašuose nei viena figūra neminima. Vardą Drakula jis rado Vitbio viešojoje bibliotekoje atostogaudamas ir pasirinko jį, nes manė, kad jis rumuniškai reiškia velnią.

 

Kai kas teigia, kad Bramas Stokeris sugalvojo pavadinimą savo romanui iš Johanno Christiano von Engelio knygos apie Moldavijos ir Valakijos istoriją arba Williamo Wilkinsono parašytos knygos „Apyskaita apie Valakijos ir Moldavijos kunigaikštystes“, išleistos 1820 m. Kiti teigia, kad jo draugas, vengrų profesorius iš Budapešto, Arminius Vambery, galėjo suteikti jam žinių apie istorinį Vladą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()