Kriptovaliutų kasėjai atgaivino mirštančią elektrinę - darbo vietos ir tarša  (15)

Viena elektrinė Montanos valstijoje JAV jau ruošėsi uždarymui. 2018 metais 115 megavatų jėgainė beveik nebeturėjo darbo, nes anglimis kūrenamos elektrinės dabar nėra labai populiarios. Tačiau tuomet ja susidomėjo kriptovaliutų kasėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susitarimai nebuvo iš karto pasiekti. 2020 metais ta elektrinė vis dar kamavosi mirties patale - tais metais ji dirbo vos 46 dienas. Tačiau metų pabaigoje ji pasirašė sutartį su vieninteliu savo klientu - kompanija „Marathon“. 2021 metais anglimi kūrenama elektrinė jau dirbo 236 dienas.

„Marathon“ turi maždaug 30 tūkstančių specialiai kriptovaliutų kasimui skirtų kompiuterių „Antminer S19“. Tai - milžiniški kriptovaliutų kasimo pajėgumai, bet jiems palaikyti reikia ir didelių energijos resursų. Pavyzdžiui, Kosovas dėl to dar sausį uždraudė kriptovaliutų kasimą, nes šalis vis patirdavo energijos tiekimo sutrikimų. Kita vertus, „Marathon“ vadovas Fredas Thielas nemano, kad tai yra didelė problema.

Thielas teigia, kad skalbimo mašinos JAV sunaudoja daugiau energijos nei kriptovaliutų kasimas. Be to, kriptovaliutų energijos poreikis dažnai beprasmiškai lyginamas su valstybėmis. Pavyzdžiui, teigiama, kad dar 2017 metais bitkoinų kasimas sunaudojo daugiau energijos nei 159 šalys kartu sudėjus. Tačiau lyginant kriptovaliutų kasimą su kitomis pramonės šakomis, situacija nėra tokia prasta. Juk ir įprastoms bankinėms operacijoms reikia didelių energijos resursų - kiek bankomatų, duomenų centrų, biurų dangoraižių ir sunkvežimių jie turi!

Tačiau Montanoje piktinamasi ne dėl energijos - juk ta elektrinė ir taip buvo beveik nereikalinga. Tiesą sakant, tikriausiai yra ir besidžiaugiančių išsaugotomis darbo vietomis. Problema ta, kad vien per antrąjį 2021-ųjų ketvirtį ta elektrinė į aplinką išmetė 170 tūkstančių tonų anglies dvideginio. Per trečiąjį šis rodiklis išaugo iki 187 tūkstančių tonų. Ir auga toliau. Aplinkosauga susirūpinę žmonės dėl to tikrai nesidžiaugia, ypač suprasdami, kad jei ne kriptovaliutos, tos elektrinės jau nebūtų.

 

Kriptovaliutų kasėjai pykdo ir kompiuterių entuziastus, nes dėl jų superkamų grafikos plokščių šių komponentų kaina dabar yra labai stipriai išaugusi. Be to, didelės kriptovaliutų fermos sukelia ir vietinius energijos tiekimo sutrikimus. Tačiau tai - industrija, kuri artimiausiu metu tikrai niekur nedings, net jei kasėjams teks supirkinėti elektrines.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (15)