[Karšta tema] Ukrainoje oficialiai legalizuojamos kriptovaliutos: ar tai padės išgelbėti šlubuojančią šalies ekonomiką?  ()

Šią savaitę Ukrainos vyriausybė priėmė naują įstatymą, kuriuo oficialiai šalyje legalizuojami bitkoinai, įskaitant kitas kriptovaliutas, rašoma oficialioje šalies svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujuoju įstatymu, virtualus turtas yra 100 procentų legalus. Žmonės Ukrainoje gali naudotis kriptovaliutomis ir aiškiai apibrėžtomis teisėmis, nustatydami konkrečias pareigas kiekvienam, dalyvaujančiam kriptovaliutų rinkoje.

Esama situacija Ukrainos pasienyje verčia į šį sprendimą pažvelgti atidžiau. Pastarosiomis savaitėmis JAV ir kai kurios Europos šalys perspėjo, kad Rusija gali pradėti karą prieš Ukrainą. Per šią stiprėjančią krizę Ukrainos valiutos vertė staigiai krito. Dabar grivinos vertė siekia 0,035 JAV dolerio.

Nors JAV vyriausybė finansavo Ukrainą, kad padėtų išlaikyti jos ekonomiką, šalyje užsienio investicijos vis tiek sumažėjo. Būtent šis neapibrėžtumas paskatino atsisukti į kriptovaliutas.

Bitkoinai ir kitos kriptovaliutos nuo pat jų sukūrimo buvo nepastovios. Naujasis įstatymas gali suteikti bitkoinų investuotojams būdą sustiprinti grimztančią ekonomiką. Belieka pamatyti, ar kriptovaliutų legalizavimas galiausiai padės ar pakenks Ukrainos žmonėms.

Ukraina tikisi pritraukti pirmaujančius debesų kompiuterijos paslaugų teikėjus su bitkoinų verslu

Įstatymas Ukrainoje iš pradžių buvo pristatytas 2021 m. rugsėjį. Vis dėlto, šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis vetavo įstatymo projektą, teigdamas, kad reikia daugiau pakeitimų, jog būtų užtikrinta išsamesnė teisinė bazė, atitinkanti šalies konstitucinius reikalavimus, tam, kad įstatymas būtų veiksmingas, rašo „Watcher News“. Vėliau įstatymas buvo iš naujo pateiktas su pataisomis ir priimtas šią savaitę.

Ukrainos nacionalinė vertybinių popierių rinkos komisija kartu su valstybiniu banku kuria virtualiojo turto rinkos taisykles. Ir pagal naująjį įstatymą šalis pagaliau gali pradėti legalią rinką, apimančią virtualų turtą.

„Debesų technologijos sumažins korupcijos riziką perkant įrangą, ženkliai sumažins biudžeto išlaidas, o svarbiausia – paspartins naujovių diegimą valdžios institucijose“, – sakoma Ukrainos Skaitmeninės transformacijos ministerijos vadovo Michailo Fedorovo pranešime.

 

Pagrindinis tikslas, pasak Fedorovo, priartinti šalį prie galingiausių debesų paslaugų teikėjų: „Google Cloud“, „Amazon Web Services“ ir „Microsoft“.

Tačiau ne visi mano, kad kriptovaliutos gali – arba turėtų – tapti nauju koziriu gelbėjant šlubuojančią Ukrainos ekonomiką.

Pernai liepą jau buvo rengiami bitkoino gavybos objektai netoli Zaporožės atominės elektrinės, esančios netoli Ukrainos sienos su Rusija. Norima, kad naujoji kriptovaliutų gamykla naudotų energiją iš atominės elektrinės.

Sunkumus patiriančiai Ukrainos vyriausybei – parama kriptovaliutomis

Ukrainos planas – tapti pasauliniu kriptovaliutų verslo traukos objektu, siūlančiu konkurencingus mokesčių tarifus. Tai apims įmones, kurios mokės 5 procentus savo pelno be pridėtinės vertės mokesčio. Atskiri turto savininkai mokės 5 procentus ir naudosis lengvatiniu laikotarpiu, kuris tęsis iki 2025 m. pabaigos.

„Ukrainoje turime didelį talentų telkinį ir stiprią „blockchain“ kūrėjų bendruomenę“, – „Foreign Policy“ sakė šalies skaitmeninės transformacijos viceministras Aleksas Borniakovas.

 

O per pastaruosius kelis mėnesius Ukraina sulaukė didžiulės paramos bitkoinais iš savanorių ir įsilaužėlių grupių. Pažymėtina, kad kai kurios iš šių aukų buvo tiesiogiai skirtos vyriausybės pajėgoms paremti, o 2021 m. aukos kriptovaliutos pavidalu viršijo 550 000 JAV dolerių, teigiama neseniai paskelbtoje blokų grandinės tyrinėtojo „Elliptic“ ataskaitoje.

Kriptovaliuta tapo svarbiu finansavimo šaltiniu savanorių grupėms, remiančioms Ukrainos vyriausybę, nes įtampa tarp jos ir Rusijos auga, Rusijai ir toliau neigiant artėjantį puolimą.

Ukrainos piliečiai gali ir nepasinaudoti kriptovaliutų nauda

Tačiau per šią krizę kriptovaliutos pasitarnavo kaip patogi priemonė pritraukti pinigų iš anoniminių aukotojų Ukrainoje.

„Kriptovaliuta pasirodė esanti tvirta ir auganti alternatyva (tradicinei valiutai), ypač kai kalbama apie aukas iš kitų šalių“, – rašoma „Elliptic“ ataskaitoje.

 

Ukrainai jau beveik sustabdžius paskolų mokėjimus, aukos bitkoinais yra palengvėjimas Ukrainos prezidentui Zelenskiui, kuris baiminasi, kad vyriausybė gali prarasti kontrolę ir žlugti.

Krizė tęsiasi – investuotojų pasitikėjimas Ukraina žemas, todėl šalies piliečiai gali ir nepasinaudoti tiesiogiai vyriausybei siunčiamų kriptovaliutų nauda.

Kai kurie bando perimti reikalus į savo rankas: 2021 m. liepą Ukrainos policija konfiskavo maždaug 9000 žaidimų konsolių ir kompiuterių, kurie buvo naudojami nelegalioje kriptovaliutų gavybos schemoje. Nelegaliems kasėjams kas mėnesį iš šalies elektros tinklų pavykdavo pavogti elektros energijos už 259 300 JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()