[Karšta tema] RUSIJA ĮSIVERŽĖ Į UKRAINĄ – ar Ukrainos gynyba turi šansų atsilaikyti prieš milžinišką Rusijos armiją? (Foto, Video)  (37)

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui oficialiai paskelbus karinius veiksmus Ukrainoje, kiek laiko Ukraina gali atremti invaziją?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau šią savaitę Jungtinės Valstijos paskelbė, kad Rusija atsidūrė ant niokojančios invazijos į Ukrainą slenksčio, apimančio taikymąsi į sostinę Kijevą, kuriame gyvena apie 2,8 mln. žmonių.

O ankstyvą ketvirtadienio rytą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai paskelbė karinius veiksmus Ukrainoje.

Rusija jau oficialiai perkėlė savo pajėgas į okupuotas teritorijas, į kurias pretenduoja Donecko ir Luhansko liaudies respublikos, suardydama ilgalaikę taikos sutartį, žinomą kaip Minsko susitarimai.

Kaip Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms galėtų atsilaikyti, esant tokiai egzistencinei grėsmei?

Kai 2014 m. Rusijos pajėgos įsiveržė ir aneksavo Krymą, Ukrainos kariuomenė buvo tokioje apgailėtinoje padėtyje, kad ji nesugebėjo pradėti karinės kovos dėl pusiasalio.

Kai rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose, vadinamuose Donbasu, prasidėjo karas su Rusija ir jos separatistais, Ukrainos vadai buvo netikėtai užklupti ir iš pradžių prarado daug teritorijų.

Daugelis kareivių ir savanorių beveik neturėjo šarvų ir naudojo pasenusią sovietmečio ginkluotę. Jie turėjo prastai apmokytas apie 6000 kovai pasirengusių karių pajėgas. Daugelis tų, kurie kovojo pirmaisiais karo mėnesiais, buvo savanorių brigados.

 

Kita vertus, separatistus Donbase rėmė Rusijos kariuomenė ir aprūpino modernia sunkiąja ginkluote. Tai buvo tankai ir balistinių raketų sistemos, pavyzdžiui, žemė-oras raketų paleidimo įrenginys BUK, kuriuo 2014 m. liepą buvo numuštas keleivinis Malaizijos MH17 skrydžio lėktuvas virš Rytų Ukrainos.

2015 m. vasario mėn., po didelio Ukrainos pajėgų pralaimėjimo Debalcevės mūšyje, tuometinis prezidentas Petro Porošenka buvo priverstas sutikti su Minsko susitarimais, kuriais buvo pasiūlyta autonomijos forma separatistų kontroliuojamiems regionams, kurie, daugelio nuomone, suteiktų Maskvai veiksmingą veto teisę dėl Ukrainos užsienio politikos sprendimų.

Tačiau aštuonerius metus trukęs karas Donbaso regione paskatino dideles investicijas į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų modernizavimą ir eilę vadovavimo struktūrų reformų, kad jos būtų priartintos prie NATO standartų. Kareiviai taip pat yra kur kas geriau apmokyti, daugelis jų buvo „pakrikštyti ugnimi“ Rytų karo apkasuose.

 

Todėl dabar Ukrainos armija yra visiškai kitokia, nei buvo 2014-2015 metais.

Nuo karo pradžios ukrainiečiai savo išlaidas gynybai padidino dvigubai iki maždaug 3,4 procento BVP, o dabar armiją sudaro 250 000 karių ir beveik 1 milijonas rezervistų. Kita vertus, Rusijoje visose kariuomenės šakose dirba apie 900 000 žmonių. Manoma, kad apie 150 000 iš jų buvo dislokuoti prie Ukrainos sienos ir laukė Kremliaus signalo įsiveržti.

Ukrainos karinė įranga taip pat buvo masiškai atnaujinta. Vakarų sąjungininkai Ukrainai tiekia rankines prieštankines raketas „Javelin“, taip pat mešiojamas priešlėktuvines raketas.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(35)
(3)
(32)

Komentarai (37)