[Karšta tema] Putinas oficialiai pripažino separatistines Rytų Ukrainos „respublikas“, į regioną siunčia Rusijos karius: pareiškė, kad Ukrainą „sukūrė“ bolševikai (Video)  (145)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesioginiame eteryje per televiziją oficialiai pripažino dviejų Maskvos remiamų atsiskyrusių Rytų Ukrainos regionų, kuriuose Rusija remia ginkluotus separatistus, nepriklausomybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį Putino žingsnį Jungtinės Valstijos ir jų Europos sąjungininkai laiko dramatiška provokacija ir galbūt preteksto įsiveržti į Ukrainą dalimi.

Daugelis ekspertų mano, kad oficialus Maskvos pripažinimas veiksmingai sužlugdys ankstesnį paliaubų susitarimą (vadinamieji Minsko susitarimai), kuris, kaip tikėjosi kai kurios Vakarų sąjungininkės, galėtų padėti išeiti iš krizės.

Praėjusią savaitę Rusijos parlamentas ir aukščiausi pareigūnai paprašė Putino oficialiai pripažinti Ukrainos regionus, kurie pasiskelbė Donecko Liaudies Respublika ir Luhansko Liaudies Respublika. Nuo 2014 m. abi jos buvo kontroliuojamos Rusijos remiamų separatistų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai pasirašė dekretus, pripažįstančius Maskvos remiamų regionų nepriklausomybę, įsakė pasiųsti Rusijos kariuomenę į separatistų kontroliuojamas Rytų Ukrainos dalis, Kremlius tai pavadino „taikos palaikymo“ misija.

Neaišku, ar Rusijos kariuomenės judėjimas pažymėjo invazijos į Ukrainą, apie kurią Vakarų lyderiai perspėjo jau kelias savaites, pradžią.

Pareiškė, kad Ukrainą „sukūrė“ bolševikai

 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išsakė ilgas pastabas apie savo versijos sovietų istoriją ir Ukrainos Sovietų Socialistinės Respublikos susikūrimą komunistų valdžioje XX amžiuje.

„Pradėkime nuo to, kad šiuolaikinę Ukrainą visiškai sukūrė Rusija, tiksliau, bolševikinė, komunistinė Rusija. Šis procesas prasidėjo beveik iš karto po 1917 metų revoliucijos", – sakė V. Putinas.

„Tada, Antrojo pasaulinio karo išvakarėse ir po jo, Stalinas jau prijungė prie SSRS ir perdavė Ukrainai kai kurias žemes, kurios anksčiau priklausė Lenkijai, Rumunijai ir Vengrijai“, – toliau tęsė jis.

„Ir 1954 metais Chruščiovas kažkodėl „atėmė“ iš Rusijos Krymą ir atidavė Ukrainai. Tiesą sakant, taip susiformavo Sovietų Ukrainos teritorija", – sakė V. Putinas.

 

Praėjusią vasarą Putinas paskelbė tendencingą esė apie Ukrainos ir Rusijos istoriją, kuri buvo plačiai vertinama kaip pretekstas eskaluoti spaudimą Ukrainai.

Ką reiškia Rusijos pripažinimas?

Pirmą kartą Rusija pareiškia, kad Donbaso nelaiko Ukrainos dalimi. Tai galėtų atverti kelią Maskvai atvirai siųsti karines pajėgas į separatistinius regionus, argumentuodama, kad ji kišasi kaip sąjungininkė, kad „apsaugotų“ separatistų respublikas nuo Ukrainos.

Rusijos parlamento narys ir buvęs Donecko politinis lyderis Aleksandras Borodajus praėjusį mėnesį sakė, kad separatistai tuomet kreipsis į Rusiją, kad ji jiems padtų perimti dalį Donecko ir Luhansko regionų, kuriuos vis dar kontroliuoja Ukrainos pajėgos. Jei taip atsitiktų, tai gali sukelti atvirą karinį konfliktą tarp Rusijos ir Ukrainos.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(17)
(2)
(15)

Komentarai (145)