[Karšta tema] Po naujų JAV sankcijų Rusija gali smogti Amerikai ir visai Europai - ragina visus pasiruošti ir būti budriems, ypač JAV gyventojus  ()

Jungtinių Valstijų ir Rusijos nesutarimai dėl konflikto Ukrainoje iki šiol daugiausia vyksta diplomatiniais ir ekonominiais frontais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, o JAV įvedant Rusijai naujas sankcijas, kyla susirūpinimas. JAV vyriausybė yra labai budri dėl galimybės, kad konfliktas persimes į kibernetinę erdvę, kur Rusija praeityje įrodė galinti sukelti didelių trikdžių ir žalos.

Antradienį aukšto rango FTB pareigūnas perspėjo JAV įmones ir vietos vyriausybes, kad jos turėtų būti budrios dėl galimų išpirkos programų atakų.

Yra keletas būdų, kaip Rusijos įsilaužėliai gali sutrikdyti JAV verslą ir plačiąją visuomenę.

Rusijos kibernetinių atakų precedentas

Kai kurios didžiausios kibernetinės atakos prieš JAV infrastruktūrą per pastaruosius dvejus metus buvo siejamos su įtariamais Rusijos įsilaužėliais. Į sąrašą įtrauktas „SolarWinds“ įsilaužimas, kurio metu programišiai 2020 m. įsiskverbė į kelias vyriausybines agentūras, taip pat išpirkos reikalaujančios programinės įrangos ataka, dėl kurios praėjusiais metais kelioms dienoms buvo sustabdytas vienas didžiausių Amerikos kuro vamzdynų, ir kita ataka prieš vieną didžiausių pasaulyje mėsos gamintojų JBS.

Rusija taip pat ne kartą buvo kaltinama vykdant internetines dezinformacijos kampanijas, nukreiptas prieš JAV, įskaitant pastangas kištis į JAV rinkimus ir sėti nesantaiką. JAV pareigūnai šią savaitę taip pat apkaltino Rusijos žvalgybą skleidžiant dezinformaciją apie Ukrainą.

Bidenui paskelbus sankcijas Rusijai, JAV pareigūnai liepia įmonėms stebėti galimas programų atakas.

„Nors daugelio internetinių atakų negalima tiesiogiai susieti su Rusijos valstybe, yra plačiai paplitęs įsitikinimas, kad įsilaužėliai veikia su Rusijos palaiminimu“,- teigia Stanfordo universiteto Tarptautinio saugumo ir bendradarbiavimo centro kibernetinės politikos ir saugumo vyresnysis mokslininkas Herbas Linas.

Išsiliejimas iš Ukrainos

Prasidėjus konfliktui su Rusija, Ukraina jau susidūrė su daugybe kibernetinių atakų, įskaitant vieną trečiadienį, nukreiptą į šalies parlamento svetainę, taip pat kelis bankus ir vyriausybines agentūras.

 

Analitikai teigia, kad net tikslinės kibernetinės atakos prieš Ukrainą gali turėti pasekmių už šalies sienų (tiek fizinių, tiek virtualių). Antradienį paskelbtoje ataskaitoje „S&P Global Ratings“ analitikai pažymėjo „padidėjusią kibernetinių atakų prieš Ukrainą riziką, kurios gali turėti neigiamą poveikį korporacijoms, vyriausybėms ir kitoms šalims regione ir už jo ribų“.

Analitikai pridūrė, kad viso pasaulio įmonės, dirbančios su organizacijomis Ukrainoje, turi būti ypač atsargios, „nes ryšiai su Ukrainos sistemomis gali būti naudojami kaip pagrindinis taškas siekiant kitų tikslų“.

Kariniai taikiniai

Pasak Lino, net jei Rusijos įsilaužėliai tiesiogiai nekreipia dėmesio į JAV subjektus, Ukrainos priklausomybė nuo užsienio technologijų gali kelti didelių problemų Jungtinėms Valstijoms.

 

„Pavyzdžiui, Ukraina neturi savo šnipų palydovų, tai iš kur ji gauna savo šnipų vaizdus? Ji gauna juos iš komercinių palydovų", - sakė Linas,- kai kurios palydovų bendrovės gali būti Jungtinėse Valstijose.“ Tai akivaizdi vieta, kur galima tikėtis, kad Rusijos kibernetinės atakos bus nukreiptos ir tai tik vienas pavyzdys, kas gali būti.

Jei konfliktas Ukrainoje dar labiau paaštrėtų, Jungtinių Valstijų pagalba Ukrainai suteiktų Rusijai priežastį atakuoti ir kitas šalis.

Buitiniai tikslai

Kaip parodė ankstesnis precedentas, atrodo, kad Rusijos kibernetiniai užpuolikai vis dažniau taikosi į didelio masto JAV infrastruktūrą.

Asmenims svarbiausia apsauga yra programinės įrangos naujinimai bei papildomos saugos priemonės, pvz.: dviejų veiksnių autentifikavimas, kai be salptažodžio naudojamas išorinio įrenginio ar programos kodas.

 

Neabejotina, kad pasiruošimo našta tenka viešajam ir privačiajam sektoriams. Linas pažymi, kad JAV bankų sistema gali būti ypač pažeidžiama atakų, nes Bideno sankcijomis, kuriomis siekiama sužlugdyti Rusijos finansų sistemą, Amerikos bankai tampa brandžiu atsakomųjų veiksmų taikiniu, ypač jei JAV toliau ruošis atkirsti Rusiją nuo pasaulinių finansinių tinklų.

Bideno administracija pastaraisiais mėnesiais daugiausiai dėmesio skyrė JAV kibernetinei gynybai stiprinti, kad apsisaugotų nuo užjūrio atakų, įskaitant vyriausybinius subjektus ir pagrindines įmones, tačiau pažeidžiamumų visada yra.

„Ar jiems (kibernetiniams užpuolikams) bus sunkiau būti sėkmingiems? Taip, bet problema ta, kad mes jų nematome, - sakė Linas. - Tarkime, jiems pasiseka ne vieną kartą iš penkių, o vieną iš dešimties. Tai vis tiek yra vienas pasisekimas, niekas nepastebi nesėkmių.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai ()