Rusija ima bijoti, kad sparčiai artėja Ukrainos kariuomenės valanda: ką tai reiškia  (1)

Rusijos iniciatyva dėl derybų Baltarusijoje – ne šiaip sau. Jomis gali būti bandoma pridengti tai, kad jų karinės pajėgos, įstrigusios Ukrainoje ilgiau nei planuota, jau tuoj ims trūkti resursų, sako gynybos ekspertas, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jau ketvirta diena atsilaikė Ukraina. Trys dienos buvo labai intensyvios. Ir nei vienas miestas nėra užimtas. Dabar, kiek žinau, vyksta Charkove aršūs susirėmimai. Kaip ir buvo prognozuota, jeigu bus geras pasipriešinimas, miestai yra labai geros tvirtovės. Ten, kur Rusija praranda savo balistinių, sparnuotųjų raketų ir aviacijos pranašumą. Aišku, bombarduos, bet labai žalos negali padaryti“, – interviu „Žinių radijui“ komentavo V. Malinionis.

Eksperto vertinimu, pagal tai, kas vyksta Rusijos pusėje, ateina ta valanda, kuri vadinasi puolimo kulminacija.

„Kulminacija yra toks terminas, kai puolančioji pusė nebeturi pakankamai resursų, šaudmenų, kuro, logistikos, remonto paramos toliau efektyviai vystyti puolimą. Jie bus priversti daryti pauzę. Turint mintyje, kad Ukrainos teritorija yra didelė, logistinės komunikacijos linijos yra labai didelės, dėl to mes prognozuojame, kad dar – dvi dienos, o gal ir anksčiau tas įvyks“, – sakė V. Malinionis.

Rusija planavo kitokią eigą

Gynybos ekspertas pasakojo, kad Rusija tikėjosi kitokios operacijos eigos.

„Mes žinome iš amerikiečių žvalgybos vertinimo, kad Rusija planavo, kad šita operacija bus labai sėkminga. Jie per vieną dieną planavo perimti valdžią. Dėl to nepasirūpino pakankamais logistiniais resursais. Kai kulminacija įvyks, tada bus ukrainiečių kariuomenės dienos. Kadangi judančios logistikos uodegos yra labai lengvi taikiniai. Tai yra judančios kolonos ir pan. Ir jas trikdyti net nereikia didelių pajėgumų, teritorinių vienetų“, – sakė V. Malinionis.

„Matome kad į Baltarusiją atvyko Rusijos delegacija. Jie nori inicijuoti derybas. Labai didelę prielaidą darau, kad jie nori paslėpti savo intensyvumo gebėjimą. (…) Jiems reikia tas logistikos uodegas kapoti. Derybos gali įvykti, bet rusai matyt norės, kad būtų nutraukiama ugnis, ir jiems tas padės tas logistines uodegas prisitempinėti“, – dar vakar kalbėjo V. Malinionis.

 

Zelenskis anksčiau yra sakęs, kad nesusitiks su Rusijos delegacija Baltarusijos teritorijoje, nes Rusijos invazija buvo pradėta ir iš Baltarusijos.

Tačiau naujausiomis žiniomis, derybos vyks ne Baltarusijoje, o Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje, prie Pripetės upės.

Iš to, kad Rusijos pusė tikėjosi rezultatą pasiekti labai greitai, ekspertas daro prielaidą, kad jie metė geriausius padalinius.

„Aišku, rezervus jie turi. Bet kokią klaidą padarė Putinas, – jis viską bando užimti vienu metu. Pažeidžiamas masės principas, kad reikia sutelki ypatingai stiprias pajėgas tam tikruose taškuose, užimi ir paskui vystai sėkmę. O jis pabandė sėkmę pasiekti visur, ir tai yra neįmanoma. Tikiu, kad Putinas yra panašiai kaip Hitleris, jo bijo jo paties kariškiai, ir jų nesiklauso nei jis, nei, matyt, karinė vadovybė“, – svarstė V. Malinionis.

 

Jis pasidžiaugė, kad tokios šalys kaip Vokietija jau irgi pradėjo į Ukrainą siųsti priešlėktuvinius, prieštankinius ginklus.

„Jie juos jau greičiausiai ir gauna. Nes kiek žinau JK užtikrina logistinį pristatymą. Tai yra daug gerų signalų Ukrainai, ir juos tai motyvuoja, priešingai nei Rusijos kareiviai, tarp kurių yra daug šauktinių. Jie yra labai žemos moralės“, – sakė V. Malinionis.

Žinių radijas, delfi.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(25)
(0)
(25)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: