[Karšta tema] „Kursko“ katastrofa - tikroji istorija kaip įvyko didžiausia Rusijos povandeninio laivo avarija (Foto, Video)  (1)

2000 m. prie Barenco jūros Rusijos krantų įvyko viena baisiausių taikos meto povandeninių laivų avarijų. Didžiulis sprogimas nuskandino milžinišką branduolinį povandeninį laivą „Kursk“, žuvo didžioji jo įgulos dalis, o beveik dvi dešimtys išgyvenusiųjų įstrigo šimtų metrų gylyje. Tarptautinė gelbėtojų komanda susirinko gelbėti jūreivių, tačiau jiems nepavyko laiku pasiekti jūreivių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kurskas“ – filmas, paremtas katastrofa, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Colinas Firthas, pasirodė 2018 m. Tačiau pateikiame nesuvaidintą pasmerkto povandeninio laivo istoriją.

Lėktuvnešių medžiotojai

Vienas didžiausių Sovietų Sąjungos rūpesčių Šaltojo karo metais buvo JAV lėktuvnešių flotilė. Sovietai amerikiečių lėktuvnešius laikė tiek pristatymo platformomis, galinčiomis pradėti termobranduolinius antskrydžius prieš SSRS, tiek kaip pačios SSRS branduolinių balistinių raketų medžiotojus. Dėl to SSRS išleido milžiniškas sumas ginklų sistemoms, skirtoms karo metu medžioti amerikiečių lėktuvnešius.

Vienas iš tokių sprendimų buvo „Antey“ klasės povandeniniai laivai. Povandeniniai laivai, NATO šaukiniu „Oskaras II“, sudarė didelę branduolinių laivų klasę, skirtą dideliems laivams, ypač lėktuvnešiams, naikinti.

Kad neatsiliktų nuo amerikiečių branduolinių lėktuvnešių, sovietų povandeniniai laivai buvo varomi dviem OK-650 branduoliniais reaktoriais, kurie kartu užtikrino 97 990 arklio galių. Tokia galia suteikė jiems didžiausią 33 mazgų greitį po vandeniu.

 

„Oskarai II“ buvo dideli, nes gabeno dideles raketas. „Oscar II“ buvo 155 m ilgio, 18 metrų skersmens ir svėrė 16 500 tonų. Kiekviename povandeniniame laive buvo 24 P-700 „Granit“ raketos, kurių kiekviena buvo mažo lėktuvo dydžio – 10 m ilgio ir 7000 kg svorio.

Raketų maksimalus greitis buvo 1,6 macho, o jų nuotolis buvo 625 km, jos naudojo dabar nebeegzistuojančią „Legend“ palydovinio taikymo sistemą, kad pasiektų savo taikinius – lėktuvnešius. „Granit“ gali turėti 750 kg sveriančią įprastą labai sprogstamą kovinę galvutę (arba 500 kilotonų kovinę galvutę).

Buvo pastatyta 13 povandeninių laivų „Oscar I“ ir „Oscar II“, įskaitant K-141, dar žinomą kaip „Kursk“.

Torpeda, kuri sugedo

„Kursk“ buvo baigtas statyti 1994 m. ir priskirtas Rusijos Šiaurės laivynui. 2000 m. rugpjūčio 15 d. „Kursk“ kartu su lėktuvnešiu „Admiral Kuznecov“ ir mūšio kreiseriu „Pjotru Velikity“ dalyvavo didelėse laivyno pratybose. „Kurskas“ buvo ginkluotas raketomis „Granit“ ir torpedomis, ir turėjo surengti imituojamą „Kuznecovo“ puolimą.

 

11.20 val. vietos laiku pratybų zoną supurtė povandeninis sprogimas, o po dviejų minučių nugriaudėjo dar didesnis sprogimas. Antrasis sprogimas prilygo 2-3 tonoms trotilo. Abu sprogimus užfiksavo Norvegijos ir Šiaurės Europos seisminio stebėjimo stotys, o sprogimo banga nukeliavo net iki Aliaskos.

Sprogimų apimtas „Kursk“ nuskendo 108 m gylyje Barenco jūroje, 20 laipsnių vertikaliu kampu. Vienas iš sprogimų jo priekiniame sparne, netoli torpedos skyriaus, išplėšė didelę skylę.

Rusijos karinio jūrų laivyno tyrimo komisija vėliau nustatė, kad sprogimą sukėlė viena iš povandeninio laivo itin sunkiasvorių torpedų „Type 65-76A“. Sprogimą greičiausiai sukėlė sugedusi suvirinimo siūlė, kuri nepalaikė vandenilio peroksido kuro kameros sandarumo.

Kaip ir daugelis torpedų, „Type 65-76A“ naudojo vandenilio peroksidą kaip povandeninį kurą. Tačiau tai labai pavojinga, nes šis cheminis junginys gali tapti sprogus, jei susiliestų su organiniais junginiais arba užsidegtų.

 

Pasak JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos (NLM), „vandenilio peroksidas pats nėra degus, tačiau gali sukelti savaiminį degių medžiagų užsidegimą ir nuolatinį degimo palaikymą, nes irdamas išskiria deguonį“.

Lemtingos akimirkos

Taigi, kas atsitiko laive „Kursk“? Tikėtina įvykių grandinė buvo maždaug tokia: vandenilio peroksido nuotėkis sukėlė gaisrą, kuris savo ruožtu susprogdino 400 kg sveriančią torpedos 65-76A kovinę galvutę. Tikriausiai tai pamušė didelę skylę laivo korpuse virš torpedos dalies. Antrąjį sprogimą sukėlė likusios torpedos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)