[Žinios trumpai] Profesorius perspėja: Rusija gali panaudoti branduolinius užtaisus, „nešamus kuprinėje“, taip išvengdama NATO reakcijos  ()

Kaip Rusija galėtų panaudoti „mažiau sprogius“ branduolinius užtaisus, „nešamus kuprinėje“?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-03 [Žinios trumpai] Profesorius perspėja: Rusija gali panaudoti branduolinius užtaisus, „nešamus kuprinėje“, taip išvengdama NATO reakcijos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolinio karo grėsmė šiuo metu labai apsunkina milijonų žmonių, stebinčių įvykius Ukrainoje, protus. Vladimiras Putinas galėtų panaudoti branduolinius ginklus mažesniu mastu, o vienas ekspertas paaiškino, kaip tai padaryti.

Rusijos santykiai su likusia Europa ir už jos ribų žlugo iki Šaltojo karo lygio, Kremliui grasinant nutraukti dialogą su pagrindiniais lyderiais. Jungtinių sankcijų programos, skirtos atgrasyti Putiną nuo jo dabartinės krypties, paliko jo šalį nerimauti dėl finansinės katastrofos. Vakarų ekspertams tvirtinant, kad Rusijos prezidentas darosi vis labiau beviltiškas, kai kurie baiminasi, kad jis gali pasinaudoti branduoline galimybe, kad sustiprintų savo kampaniją Ukrainoje.

Nusistovėjusi nuomonė apie branduolinius ginklus rodo, kad Rusija nenaudotų kovinių galvučių, baimindamasi „abipusiai užtikrinto sunaikinimo“.

Tačiau išlieka tikimybė, kad Kremlius gali bandyti panaudoti kovines galvutes taip, kad būtų išvengta visiško armagedono.

Kanados Vaterlo universiteto politikos mokslų profesorius Davidas Welchas paaiškino, kad Putinas ir jo oponentai turi kitų branduolinių ginklų.

Jis paaiškino, kad šiuolaikiniai branduoliniai ginklai turi platų panaudojimo spektrą, kurį Rusija galėtų panaudoti ribotai.

Mažo našumo kovinės galvutės

Anot profesoriaus Welcho, Rusija galėtų panaudoti „labai mažo našumo kovinę galvutę“. Tai leistų kariaujančiai pusei paimti pagrindinę infrastruktūrą tose srityse, kurias ji norėtų užimti.

Profesorius Welchas paaiškino: „Tiek Rusija, tiek JAV turi branduolinio griovimo užtaisus, kuriuos galima nešiotis kuprinėje. Jie sukurti taip, kad būtų galima labai patikimai sugriauti tiltus“.

 

Tokiu atveju Vakarų valstybėms gali būti sunku aptikti branduolinę spinduliuotę.

Profesorius pridūrė: „Jei Rusija panaudotų vieną iš jų, bent kurį laiką kiltų diskusijos, ar Rusija apskritai panaudojo branduolinį ginklą“.

„Kai kurie Rusijos arsenale esantys branduoliniai ginklai yra daug mažiau sprogūs nei kai kurie įprastiniai ginklai“.

Taktinis dislokavimas

Rizikingesnis pasirinkimas Rusijai būtų panaudoti didesnę galią turinčias taktines kovines galvutes.

Profesorius Welchas sakė: „Taip pat galima įsivaizduoti „ribotą“ galingesnio taktinio branduolinio ginklo panaudojimą, o gal kelis, sunaikinti Ukrainos šarvuočių junginius, kuro sandėlius ar vadovybės bunkerius arba nutraukti esmines tiekimo linijas iš NATO šalių.

 

„Kuo didesnis panaudojimas, tuo labiau šokiruotų ir NATO šalys patirtų didesnį spaudimą kaip nors reaguoti.“

Ar Rusija panaudos branduolinius ginklus Ukrainoje?

„Nors Rusija gali turėti mažiau galimybių imtis griežto tarptautinio atsako, mažai tikėtina, kad šalis pasirinks branduolinę galimybę“, – padarė išvadą profesorius Welchas.

Jis sakė: „Man sunku įsivaizduoti, kad Rusija panaudotų kokius nors taktinius branduolinius ginklus Ukrainoje. Vargu ar karinė nauda bus verta moralinių, politinių ir galbūt net karinių išlaidų. Be to, Rusijos generolai nenorėtų apšvitinti mūšio lauko, kuriame nori veikti.“

„Tiesioginis Putino nurodymas panaudoti branduolinį ginklą tikriausiai sukeltų diskusiją Rusijos kariuomenėje, ar jam turėtų būti leista likti valdžioje.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()