[Žinios trumpai, Lietuva] NATO Lietuvoje atliko karo žaidimą: imituotas Rusijos įsiveržimas į šalį per Baltarusiją, rusus „suvaidino“ amerikiečių ir norvegų kariai (Video)  (1)

NATO vykdo karo žaidimus Lietuvoje, šalyje, kuri dažnai laikoma aljanso „Achilo kulnu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rytuose Lietuva ribojasi su Maskvos sąjungininke Baltarusija, o vakaruose – su Rusijos Kaliningrado anklavu. Pratybose „Kylantis grifas“ Pabradės karinėje bazėje rytų Lietuvoje buvo imituojamas Rusijos įsiveržimas į šalį per Baltarusiją, rusais „apsimetant“ amerikiečių ir norvegų kariams.

Kovo 26 d.- balandžio 10 d. Generolo Silvestro Žukausko poligone (Pabradė) vyko NATO eFP bataliono kovinės grupės pratybos „Kylantis grifas“, kuriose dalyvavo apie 1000 karių ir 200 karinių mašinų.

Pratybų tikslas – palaikyti NATO Vokietijos vadovaujamos eFP bataliono kovinės grupės pasirengimą, patobulinti vadovavimo ir kontrolės procedūras bei pasirengti artėjančioms tarptautinėms pratyboms „Geležinis vilkas 22-I“. Jame taip pat dalyvaus maždaug 100 Ispanijos karių iš Latvijoje įsikūrusios NATO eFP kovinės grupės. Jie dalyvaus su jiems skirtais tankais, IFV, šarvuočiais ir kt.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6214

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Nors NATO pajėgos pratybų metu iškovojo pergalę, Lietuvos saugumo situacija atrodo vis keblesnė, aiškina Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis sakė: „Iki praėjusių metų lapkričio Rusijos kariuomenė buvo gana toli nuo NATO sienų. Dabar karinė veikla labai artima. Be to, Lietuva yra tarp Baltarusijos teritorijos ir Kaliningrado teritorijos. Dėl to mes atsiduriame strateginėje situacijoje, kuri, tarkime, yra įdomi“.

 

Nuo 2016 metų „sustiprintos priešakinės pajėgos“ kovos grupės dislokuotos keturiose į rytus nutolusiose NATO šalyse – Lenkijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Tačiau karas Ukrainoje paskatino aljansą dar labiau padidinti savo buvimą regione, o daugianacionaliniai batalionai buvo išsiųsti į Rumuniją, Bulgariją, Vengriją ir Slovakiją.

Nepaisant to, kad NATO karių skaičius Lietuvoje didėja nuo 1 200 iki 1 600, praktiškai jie primena Kremliaus griežtosios linijos šalininkams, kad bet koks bandymas įsiveržti į Baltijos valstybę sukels konfliktą su NATO, nes Vilnius gali suaktyvinti 5 straipsnio dėl kolektyvinės savigynos straispsnį.

 

Todėl „Kylančio grifo“ scenarijus buvo „Dovydo prieš Galijotą“ scenarijus, nes NATO karinis buvimas, jau nekalbant apie Lietuvos kariuomenę, būtų gana greitai peržengtas, todėl jų vaidmuo būtų sulėtinti Maskvos pajėgas.

Landsbergis „Guardian“ sakė, kad nors Rusijos kariniai pokyčiai Ukrainoje parodė, jog atrodo, kad jos karinė galia mažėja, ji vis tiek gali padaryti daug žalos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)