[Žinios trumpai] Indonezija ėmėsi netikėto taikdarės vaidmens - ir Zelenskį, ir Putiną pakvietė į G20 susitikimą  ()

G20 formatas yra skirtas stipriausios ekonomikos valstybėms pasikalbėti apie tolesnį bendradarbivimą, problemas ir iššūkius. JAV prezidentas Joe Bidenas teigė nemanantis, kad Rusijai vieta G20 susitikime, tačiau Indonezija pakvietė ir Putina, ir Zelenskį. Atrodo, kad toli nuo konflikto esanti šalis imasi taikdarės vaidmens. Bent jau teoriškai įmanomas Putino ir Zelenskio susitikimas Indonezijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis garsiau kalbama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėtų stoti prieš Hagos tribunolą. Kanados parlamentas pripažino jį atsakingu už genocidą Ukrainoje. Kelios šalys teigė, kad Rusiją galima vadinti terorizmą remiančia valstybe. Tai negi jai vieta G20 susitikimuose? Joe Bidenas taip nemano.

O Indonezija, kurioje rengiamas kitas G20 susitikimas lapkričio 15-16 dienomis, pakvietė Putiną ir Zelenskį. Joko Widodo, Indonezijos prezidentas, telefonu pasikalbėjo su Putinu, paragino jį greičiau užbaigti karą Ukrainoje ir teigė, kad Indonezija gali prisidėti prie šio tikslo.

Tačiau G20 susitikimas su Putinu yra neįsivaizduojamas, ypač tame pačiame renginyje su Volodymyru Zelenskiu. JAV pozicija aiški - Rusija užsidirbo savo izoliaciją. Joe Bideno pozicija, kad Putinui ne vieta G20 susitikime, nepasikeis per pusę metų, pabrėžė Baltųjų Rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki. Pentagono atstovas Johnas Kirby teigė, kad Putinas turi kentėti dėl savo paties veiksmų ir izoliacija tam ir skirta.

Juk Putinas ne tik žudo ukrainiečius, bet ir grasina visam pasauliui. Tiesa Oleksijus Arestovičius, Zelenskio patarėjas, teigia, kad Putino grasinimai „žaibišku atsaku“ šalims, kurios kišasi į Ukrainos konfliktą, yra skirti vidinei auditorijai. Tai, beje, pasakytina apie daugelį grasinimų ir pranešimų per rusų televizijas - jais Kremlius ir jo propagandistai tiesiog bando išlaikyti didžios, galingos šalies įvaizdį savo piliečių akyse.

 

Ar lapkritį Indonezijoje tikrai susitiks Putinas su Zelenskiu? Per pusę metų gali pasikeisti viskas, bet sunku įsivaizduoti, kad Putinas drąsiai keliaus į tarptautinius susitikimus. Ar kad tarptautinė bendruomenė jį sutiks išskėstomis rankomis.

(4)
(2)
(2)

Komentarai ()