[Žinios trumpai] Rusija jau nenori matyti Ukrainos ne tik NATO, bet ir Europos Sąjungoje - tam yra kelios priežastys  (2)

Rusija laiko NATO grėsme. NATO yra gynybinis, bet vis tiek karinis aljansas. Be to, ši organizacija buvo sukurta kaip atsvara Sovietų sąjungos karinei galiai. Labai pasistengus galima suprasti, kodėl Rusija prieštarauja NATO plėtrai. Bet Rusijai netinka ir kitos Ukrainos ambicijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina nori prisijungti prie Europos Sąjungos. Kelias į narystę jau braižomas, net jei šiam tikslui reikės ilgo laiko. Tačiau Rusijos ambasadoriaus Jungtinėse Tautose pavaduotojas Dmitrijus Polianskis paskelbė, kad Rusijai netinka Ukrainos narystė ES.

„Rusijos pozicija dėl Kyjivo noro prisijungti prie ES pasikeitė - dabar ji yra panaši į poziciją Ukrainos įsiliejimui į NATO klausimu“, teigė Rusijos diplomatas.

Rusija labai prieštarauja Ukrainos narystei NATO. Tai motyvuojama išgalvotomis idėjomis, kad NATO ruošiasi pulti Rusiją, o Ukraina būtų panaudota kaip pleištas. Aišku, visa tai - nesąmonės ir propaganda, skirta vidiniam vartojimui. Iš tikrųjų Rusija prieštarauja bet kokiai Ukrainos integracijai į Vakarų struktūras, nes ji vis dar tiki senamadiška „įtakos sferų“ koncepcija. Joje Ukraina kaip nepriklausomas aktorius visiškai neegzistuoja - ji negali turėti savų norų ir ambicijų. Taigi, Ukrainos narystė NATO ar ES nėra savanoriškai pasirinkta progreso kryptis, o JAV/Vakarų bandymas pavogti Ukrainą iš Rusijos „įtakos sferos“. Tokia pasenusi geopolitinė sistema Rusijoje turi labai praktiškų pasekmių - Rusija nenori gilesnio bendradarbiavimo su Vakarų struktūromis, nes laiko save priešinga joms, todėl Ukrainos įsiliejimas į Europos Sąjungą sumenkintų Rusijos įtaką Juodojoje jūroje.

 

Tai galima paaiškinti ir kitaip. Pasirinkusi progresą Ukraina neabejotinai sulauktų Vakarų kompanijų investicijų, ES dotacijų ir ekonomikos augimo. Rusijai toks vaizdas netinka, nes jos pačios piliečiai gali pradėti ieškoti faktorių, lemiančių greitesnį Ukrainos vystymąsi lyginant su Rusija. Nes skirtumas būtų ne ES, o vietinė valdžia, kuri nesėdi du dešimtmečius pirkdama vilas Prancūzijoje ar parkuodama jachtas Italijoje.

(42)
(1)
(41)

Komentarai (2)